Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να επιβιώσετε και να βοηθήσετε το παιδί σας με αναπηρία να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα.

Αποδεχτείτε την ιδιαιτερότητα/ αναπηρία του παιδιού σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ψάξει πληροφορίες, αλλά και να παρατηρήσει και να γνωρίσει πραγματικά το πλασματάκι που κρατάει αγκαλιά. 

Μην βλέπετε το παιδί σας σαν παιδί με αναπηρία, αλλά πρώτα από όλα σαν παιδί. Ένα παιδί που το αγαπάτε, το χρειάζεστε και σας χρειάζεται. Διασκεδάστε μαζί, περάστε όμορφες στιγμές, απαλλαγμένες από άγχος και φόβο. 

«Οταν είσαι διερμηνέας, διερμηνεύεις και το συναίσθημα»

Δεν την ήξερα προσωπικά. Δεν είχα ακούσει καν τη φωνή της. Την έβλεπα ωστόσο καθημερινά στην τηλεόραση. Ενα μικρό παραθυράκι στα δεξιά της οθόνης. Είναι κάθε μέρα εκεί αλλά δεν απευθύνεται σε εμάς. Η Σοφία Ρομπόλη έχει το δικό της κοινό. Eνα κοινό περίπου 25.000 ατόμων. Τόσοι είναι οι κωφοί στην Ελλάδα. Iσως και περισσότεροι, αφού πολλοί δεν είναι καταγεγραμμένοι. «Κι αυτή η στατιστική υπηρεσία, δεν έβαλε ένα κουμπάκι στις μετρήσεις της για να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι με αναπηρία μας παρακολουθούν και τι είδους αναπηρία έχουν», λέει η Σοφία. Μέχρι χθες, λοιπόν, η Σοφία Ρομπόλη ήταν η παρουσιάστρια που λέει τις ειδήσεις στη νοηματική και ξαφνικά έγινε η ίδια είδηση. Στα σάιτ, στα μπλογκ, στα social media… Κάτι που -πιστέψτε με- δεν την χαροποίησε καθόλου!

Το ταξίδι μου με τη Νόσο Gaucher

Με λένε Κωνσταντίνα και εδώ και 45 χρόνια ζω και πορεύομαι με την νόσο Gaucher.

H νόσος Gaucher είναι μια σπάνια, κληρονομική γενετική διαταραχή. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ενός ενζύμου που ονομάζεται γλυκοσερεβροσιδάση. H νόσος παρουσιάζει ανάλογα με το τύπο της, συχνές λοιμώξεις, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, σημαντική διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα, αναιμία, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων στο αίμα, έντονους πόνους και βλάβες στα οστά και νευρολογικές εκδηλώσεις. 

Πρόσωπο: Balkissa Chaibou

Η Balkissa Chaibou ονειρευόταν να γίνει γιατρός. Όταν όμως ήταν 12 χρονών έμαθε, σοκαρισμένη, πως οι γονείς της την είχαν «υποσχεθεί» για νύφη στον ξάδελφό της. Αποφάσισε να παλέψει για τα δικαιώματά της - ακόμα και προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη κατά της ίδιας της οικογένειάς της.

Μια ιστορία που μπορεί να μοιάζει βγαλμένη από το παρελθόν για τους πολίτες της Δύσης, είναι όμως μια καθημερινή ιστορία για τον Νίγηρα - και για πολλές άλλες χώρες. Και η αντίσταση της μικρής Balkissa είναι μια ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έμεινε προσηλωμένο στο όνειρό του και κινδύνεψε γι’ αυτό. Ύψωσε το ανάστημά του ακολουθώντας αυτά που η ίδια είχε ονειρευτεί για τη ζωή της και όχι αυτά που επέβαλαν η οικογένειά της ή οι παραδόσεις της φυλής της.

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από ατυχήματα τις Απόκριες

Οι Απόκριες είναι περίοδος ξεφαντώματος και γλεντιού. Κρύβουν όμως και κινδύνους που ίσως δεν περιμένουμε! Με λίγη ενημέρωση και προσοχή όμως, μπορούμε να περάσουμε ευχάριστες και διασκεδαστικές Απόκριες χωρίς απρόοπτα.

Δείτε ποιες ομάδες παιδιών χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία. 

Η επαρκής κατανάλωση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι απαραίτητη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άποψη: Σ. Γαράιμπε "Σχολείο Δημιουργών: Mια ιδέα"

Δεν υπάρχει ένα πεδίο πολιτικής στο οποίο να μη σερνόμαστε. Στην οικονομία, υπογράφουμε συμφωνίες, εφαρμόζουμε απρόθυμα τα συμφωνηθέντα και ύστερα έρχονται κάποιοι άλλοι να μας ελέγξουν αν τα κάναμε καλά. Στο προσφυγικό, το παίζουμε χαλαροί διαλαλώντας στην οικουμένη ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, οι άλλοι, ύστερα, εξοργίζονται από την ανευθυνότητά μας και τελικά συνασπίζονται εναντίον μας. Στη συνέχεια, προβαίνουμε σε διπλωματικό διάβημα, δηλαδή τους στέλνουμε ένα γράμμα που τους λέμε πόσο θυμωμένοι είμαστε. Πρώτα αδρανούμε, μετά οι άλλοι ενεργούν, και τέλος εμείς αντιδράμε επειδή οι άλλοι ενέργησαν.

Άποψη: Σ. Τριανταφύλλου "Πολιτική αγωγή και σχολείο"

Ένα θεμελιώδες ζήτημα που χωρίζει εμάς τους Ελλαδίτες από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η πολιτική κουλτούρα. Με αποτέλεσμα να μιλάμε άλλη γλώσσα, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό κώδικα – όπως, περίπου, οι αρματολοί και οι κλέφτες έναντι των Βαυαρών.

Προχθές επισκέφτηκα ένα λύκειο όπου διαπίστωσα ότι, στο μάθημα της πολιτικής αγωγής, ο καθηγητής ανέλυε ως ιδανικό πολίτευμα την «άμεση δημοκρατία» απορρίπτοντας την υπάρχουσα αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως «προσωπείο» και «απάτη». Ο καθηγητής, με ύφος αγκιτάτορα, έκανε λόγο για το «κράτος ως κατασταλτικό μηχανισμό» υπονοώντας ότι η κατάργησή του εξασφαλίζει την ανθρώπινη ελευθερία. Για να υπογραμμίσει αυτή τη θέση, στη διάρκεια του μαθήματος, σε κάθε μικρή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί, καλούσε τους μαθητές να ψηφίσουν δι’ ανατάσεως της χειρός. Αυτό άρεσε στα παιδιά και χειροκροτούσαν ενθουσιασμένα. Η εικόνα δίνει, νομίζω, πολλές πληροφορίες για την τροπή που έχει πάρει η παιδεία, καθώς και για άγνοια, τις παραμορφώσεις και το χάσμα της επικοινωνίας τόσο μεταξύ μας όσο και σε μακρο-επίπεδο με τις δημοκρατικές χώρες.

Mύρτιλλο: το αθηναϊκό café που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με αναπηρία

Σε μια όμορφη και ήσυχη γωνιά των Αμπελοκήπων, μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, το κοινωνικό café Μύρτιλλο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, βρήκε τη νέα του στέγη ύστερα από παραχώρηση, από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, ενός από τα κτίρια που βρίσκονται μέσα στο πάρκο.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκινούν οι εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θα είναι διπλές, καθώς θα διεξαχθούν τόσο με το παλιό όσο και με το νέο εξεταστικό σύστημα.

Ανιδιοτελής αγάπη: Συγκλονίζει ο φύλακας άγγελος ενός παιδιού με αυτισμό

Πηγή
Ο Mahe, είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ο οποιος είναι ο φύλακας άγγελος ενός 9χρονου αγοριού με αυτισμό. Δεν φεύγει ποτέ από δίπλα του, ούτε όταν το αφεντικό του βρίσκεται στο νοσκομείο για εξετάσεις.

Ο Τζέιμς Ισαάκ, δεν μπορεί να μιλήσει ενώ αποφεύγει κάθε άγγιγμα και κάθε οπτική επαφή με την οικογένειά του.

Ο μόνος που θέλει να τον αγγίζει, ακόμα και να κοιμάται μαζί του, είναι ο υπέροχος σκύλος του.

10 «μαθήματα πειθαρχίας» από το δάσκαλο του παιδιού μας

Ο κλινικός παιδοψυχολόγος Dr. Kenneth Shore μας δίνει 10 βασικά και αποτελεσματικά μαθήματα πειθαρχίας που κάθε γονιός θα μπορούσε να «δανειστεί» από το δάσκαλο του παιδιού του.

Μπες στη θέση του

«Νόμιζα ότι ήμουν το πιο παράξενο άτομο στον κόσμο, αλλά μετά σκέφτηκα ότι υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι στη Γη, που πρέπει να υπάρχει κάποιος σαν εμένα. Κάποιος που να αισθάνεται παράξενος και ελαττωματικός, όπως κι εγώ. (...) Λοιπόν, αν είσαι εκεί έξω και διαβάζεις αυτό το γράμμα, να ξέρεις ότι, ναι, είμαι στ' αλήθεια εδώ, και είμαι εξίσου περίεργη όπως κι εσύ».

Η Ασκητική του Blind Adam

Ο καλλιτέχνης Θάνος Κυριακίδης ο οποίος αυτοαποκαλείται και Blind Adam, άρχισε να συνθέτει έργα από νήματα το 2007, «ξαφνικά και μηχανικά», όπως εξηγεί. Οι κόμποι και οι θηλιές πάνω στα εν λόγω νήματα αποτελούν βασικό στοιχείο στις συνθέσεις του. Σε αυτήν την αισθητική αναζήτησή κατέληξε ύστερα από 17 χρόνια «θητείας» ως fashion editor σε περιοδικά μόδας και αφού άρχισε να χάνει την όρασή του από μία εκφυλιστική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς η οποία εμφανίστηκε όταν ήταν 20 ετών.

15 μαθήματα που μπορούν να μας διδάξουν τα παιδιά για τη χαρά και ουσία της ζωής!

Από τα μικρά παιδιά μπορούμε να μάθουμε απλά αλλά σημαντικά ουσιαστικά πράγματα για την ουσία της ζωής και την ευτυχία! Βέβαια νομίζουμε ότι εμείς τους μαθαίνουμε τα πάντα: Να μιλάνε, να περπατάνε, να τρώνε, να εξυπηρετούνται, να είναι ευγενικά, ανεξάρτητα, δημιουργικά, να έχουν αυτοπεποίθηση, θάρρος, σεβασμό κτλ...

Πόσο πρέπει να αθλούνται τα παιδιά

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας για την καθημερινή άσκηση των παιδιών είναι πιθανόν να μην αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τους και να χρειάζονται αναθεώρηση.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία 26 μελετών που διεξήχθησαν σε περίοδο 20 ετών και αφορούσαν στην ημερήσια φυσική δραστηριότητα 1.900 παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.