Σάββατο 16 Μαΐου 2015

18 + 2 ιδέες για παιχνίδια στην κουζίνα του παππού και της γιαγιάς.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα παιχνίδια μπορούν να γίνουν σε μια κουζίνα; Αν σας έρχεται στο μυαλό σας μόνο το μαγείρεμα με τα παιδιά, κάνετε λάθος. Δείτε μερικά από τα παιχνίδια που παίζουμε εμείς στην κουζίνα του παππού και της γιαγιάς μας!

1) Συναυλία με κατσαρόλες, μπρίκια και κουτάλες: Γινόμαστε σούπερ σταρ, βάζουμε στο πάτωμα κατσαρόλες και κάνουμε ντραμς χτυπώντας τες με τις ξύλινες κουτάλες. Πειραματιζόμαστε χτυπώντας ένα κουτάλι στο εσωτερικό ενός μπρικιού και ακούμε τον ήχο που βγάζει. Και όταν ο παππούς και η γιαγιά έχουν πονοκέφαλο, διαλέγουμε πιο «ήσυχα» μουσικά όργανα πχ δύο κουτάλια ή δύο ξύλινες κουτάλες που χτυπάει η μια πάνω στην άλλη. 

Η Ευρώπη είναι… μυωπική!

Περίπου το ¼ του πληθυσμού στην Ευρώπη εμφανίζει μυωπία, σύμφωνα με σχετική μελέτη ερευνητών του King΄s College του Λονδίνου, με την συγκεκριμένη πάθηση να είναι δύο φορές πιο συχνή στους νεότερους σε ηλικία καθώς σχεδόν οι μισοί (47%) της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών είναι μύωπες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ανάλυσης ευρημάτων 15 σχετικών μελετών του European Eye Epidemiology Consortium, η μυωπία καθίσταται ολοένα και πιο κοινή στις χώρες της Ευρώπης ενώ η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της πάθησης συνδέεται με το επίπεδο της εκπαίδευσης στην γηραιά ήπειρο. 

«Αποκλεισμένα» απο την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα άτομα με αναπηρία

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, έπειτα και από σχετικές καταγγελίες μελών του, εντόπισε έλλειμα προσβασιμότητας στην διαδικτυακή πύλη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). 

XploR: Το μπαστούνι που οδηγεί τους τυφλούς σε συγγενείς και φίλους

Το XploR αναπτύχθηκε από τους φοιτητές πληροφορικής Steve Adigbo, Waheed Rafiq και Richard Howlett και αξιοποιεί τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα σημερινά smartphone για να κάνει την αναγνώριση προσώπου -από φωτογραφίες αποθηκευμένες σε μια εσωτερική κάρτα μνήμης SD στο μπαστούνι- και την καθοδήγηση του τυφλού μέσω, επίσης ενσωματωμένου στο μπαστούνι, GPS. Περισσότερες πληροφορίες δεν δημοσιεύονται.

15 Ιουνίου τελειώνουν τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία

Δευτέρα 15 Ιουνίου ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία. Την ημέρα αυτή, θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου και θα αποσταλούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια.

Η σημασία του σπιτικού φαγητού για τα παιδιά

Έχει μεγάλη σημασία για την καθημερινότητά μας να μειώσουμε την "ταχύτητά" που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας και να απολαύσουμε μερικά απλά πράγματα, όπως ένα δείπνο με την οικογένειά μας. Μπορεί για πολλούς αυτό να ακούγεται δύσκολο, όταν όμως στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά, τότε μερικά πράγματα είναι αναγκαία για την ισορροπία και την ευτυχία όλων των μελών. Μιλήσαμε με την κα Μαρία Πρίγκου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, με μετεκπαίδευση στην ενδοκρινολογία και το μεταβολισμό στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, και να μερικές σημαντικές συμβουλές που μας έδωσε.

Διανομή Edu-Preschool για εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας

Η διανομή Edu-PreSchool είναι μια νέα διανομή linux που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας.

Η διανομή λογισμικού με την ονομασία Εdu-PreSchool δημιουργήθηκε από τους Β. Ορφανάκη και τον Στ. Παπαδάκη και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://users.sch.gr/vorfan/. Το Εdu-PreSchool βασίζεται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Lubuntu (http://lubuntu.net/), το οποίο είναι μια από τις διανομές του λειτουργικού συστήματος Ubuntu Linux, που διατίθεται δωρεάν και έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις από άποψη υλικού.