Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Χρόνια πολλά στις μαμάδες!


Υπέρταση : Συχνότερη απ’ όσο πιστεύουμε σε παιδιά και εφήβους

Συχνότερη απ’ όσο πιστεύεται στο ευρύ κοινό είναι η υπέρταση στις μικρές ηλικίες. Την πάθηση εμφανίζει το 5% των εφήβων, ποσοστό το οποίο δεν θεωρείται καθόλου μικρό από τους ειδικούς, αλλά και πολλά παιδιά.

Ενώ η υπέρταση στους εφήβους είναι κυρίως ιδιοπαθής (δεν είναι γνωστή η αιτία), όταν εμφανίζεται στα παιδιά, αναζητούνται τα αίτια, καθώς συχνά οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα (δευτεροπαθής υπέρταση), με την πιθανότητα αυτή να αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία του παιδιού.

Μητέρες ηρωίδες -4 γυναίκες με παιδιά στα ιδρύματα του «Μαζί για το Παιδί» εξομολογούνται...

Είναι οι ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Είναι μητέρες που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Κοινό τους σημείο είναι ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ένα από τα 9 σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί. 

Η Μαρία από την Εταιρεία Προστασία Σπαστικών, η Ματθίλδη από την Μέριμνα, η Άντζελα από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) και η Νίκη από τους Φίλους του Παιδιού σκιαγραφούν την καθημερινότητα τους, ενώ ταυτόχρονα δε σταματούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. 

Μιλώντας στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση: Γιατί προγράμματα όπως το «Ασφαλές άγγιγμα» θωρακίζουν παιδιά, γονείς και δασκάλους

Κάποτε ήταν ένα κοριτσάκι, τρεισήμισι ετών. Μικρό ακόμη για να καταλάβει τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση, γιατί το άγγιγμα του μπαμπά δεν ήταν πατρικό, πώς αυτό το άγγιγμα θα στιγματίσει την ψυχή του, ενδεχομένως για όλη του τη ζωή. Οι γονείς της μικρής ήταν χωρισμένοι αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή οι σχέσεις τους ήταν καλές. Μια Κυριακή βράδυ, έχοντας γυρίσει από ένα Σαββατοκύριακο με τον πατέρα της, τσακώνεται με την μαμά της γιατί δεν της δίνει το παιχνίδι που θέλει. Κλαίει, δεν μπορεί να ηρεμήσει. Και τότε ζητάει από τη μαμά της, να της κάνει αυτό που της κάνει ο μπαμπάς της και την ηρεμεί. Αυτό όμως που έκανε ο μπαμπάς της, ήταν να αγγίζει τα γεννητικά της όργανα.

Ένα διαφορετικό σχολείο στα Κάτω Πατήσια

Ένα σχολείο στα Κάτω Πατήσια θυμίζει περισσότερο μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα θέλαμε να βλέπουμε πιο συχνά. Πρόκειται για ένα σχολείο που έχει καταλάβει ότι τα παιδιά αποτελούν το γόνιμο έδαφος αλλαγής πολλών που συμβαίνουν στον τόπο μας. Με κεντρικό άξονα την αλλαγή αυτή, έχει προσθέσει στην καθιερωμένη εκπαίδευση των παιδιών τη διατροφική, περιβαλλοντική και εικαστική εκμάθηση. Όλα ξεκινούν από τον Γιώργο Μπέμπελο, δάσκαλο της Δευτέρας τάξης του 130ού Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πατησίων και το μάθημα «Ευέλικτη ζώνη».

Δέκα μαύρες γάτες σε ένα βιβλίο

H συγγραφική και δημιουργική ομάδα «Σακαράκα» παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό παραμύθι της «Δέκα μαύρες γάτες σε ένα βιβλίο».

Χωράνε δέκα μαύρες γάτες σ' ένα βιβλίο;
Μπορεί ένας μαύρος γάτος υποχόνδριος, να χωρέσει σ' ένα βιβλίο μ' έναν μαύρο γάτο ιδιότροπο; Κι αν γίνεται, πώς μπορεί δίπλα τους να στριμωχτεί ένας τσιγκούνης μαυρόγατος με μια αλλοπαρμένη μαύρη γάτα; Κι όλα αυτά μαζί, γίνεται ν' αγκαλιαστούν με μια απόμακρη μαύρη γάτα και με μια αλτρουίστρια; Κι αν τώρα βρεθεί ένας δειλός μαύρος γάτος, είναι δυνατόν να κάνει παρέα με μια απαισιόδοξη μαυρόγατα; Και μια γάτα καλόβουλη μπορεί στ' αλήθεια να συγκατοικήσει με μια γάτα φαντασμένη;

Αλλαγές στα ιδιωτικά σχολεία

Αλλάζει ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε το 2016, μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το κύριο ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς ήταν η αιτιολόγηση και ο έλεγχος των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που θα συμπεριληφθούν στο συμπληρωματικό μνημόνιο, προβλέπουν: