Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Καλό μήνα!

 

Η χαρτογράφηση της παιδικής ηλικίας. Τα εβραιόπουλα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1943

Η ψηφιακή εφαρμογή «Η χαρτογράφηση της παιδικής ηλικίας» είναι το προϊόν ερευνητικού προγράμματος (2021), στόχος του οποίου ήταν να συγκεντρωθούν δεδομένα για τους εβραίους μαθητές της Θεσσαλονίκης, από τα αρχεία κάθε μορφής εκπαιδευτηρίων (κοινοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης).

Πώς η σειρά γέννησης επηρεάζει την προσωπικότητα;

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός ψυχίατρος, Άλφρεντ Άντλερ, εισήγαγε την ιδέα ότι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την προσωπικότητα του παιδιού.

Βασικά σημεία της θεωρίας της σειράς γέννησης του Άντλερ είναι ότι:
τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης,
τα μεσαία παιδιά συνήθως αποζητούν την προσοχή
τα τελευταία παιδιά είναι περισσότερο ανέμελα, τείνουν να μην ακολουθούν κανόνες και αποζητούν την περιπέτεια

Πέρυσι ήθελε λούτρινο. Φέτος υαλουρονικό

Οι γονείς της Δανάης ήρθαν σε επαφή με το «φαινόμενο» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η κόρη τους ζήτησε για δώρα «skincare». «Δηλαδή;», ζήτησαν διευκρινίσεις. Ηθελε μια κρέμα προσώπου, ένα σέρουμ και μια κρέμα για τα χείλη. Την προηγούμενη χρονιά είχε ζητήσει έναν μεγάλο λούτρινο σκύλο και επιτραπέζια παιχνίδια. Η μητέρα της παραξενεύτηκε, η ίδια δεν ασχολείται ιδιαίτερα με προϊόντα ομορφιάς, σπάνια βάφεται. Αλλά η πραγματική έκπληξη ήρθε όταν αναζήτησε στο Ιντερνετ τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία της είχε υποδείξει η μικρή, αλλά η ίδια δεν είχε ξανακούσει.

Από 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργεί link στην ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ για την ενημέρωση προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία σε σταθμούς ΜΜΜ

Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ιστοσελίδας της ΣΤΑΣΥ, πρόκειται να ενεργοποιηθεί link, το οποίο θα δίνει σε άτομα με αναπηρίες πληροφορίες αν δεν λειτουργεί κάτι που σχετίζεται με την πρόσβασή τους σε κάποιο σταθμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Διαδικτυακό στοίχημα: Πόσο σίγουροι είναι οι γονείς ότι το παιδί δεν τζογάρει online

«Ένας έφηβος θα δυσκολευόταν σίγουρα να μπει σε ένα καζίνο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το διαδίκτυο, όπου ακόμη κι ένα μικρό παιδί αποκτά εύκολα πρόσβαση στις πλατφόρμες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών», τονίζει η Sarah Clark, συνδιευθύντρια της Εθνικής δημοσκόπησης για την υγεία των παιδιών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S. Mott, με αφορμή μια νέα δημοσκόπηση σχετικά με το διαδικτυακό στοίχημα και τα παιδιά. «Αυτή η διευρυμένη προσβασιμότητα έχει αυξήσει την έκθεση των ανηλίκων στους κινδύνους του στοιχηματισμού, αλλά η συζήτηση γύρω από το πρόβλημα παραμένει ελάχιστη», προσθέτει.

Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης Υγείας στα σχολεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με κύριο στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση από τη σχολική ηλικία στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιεί -το αμέσως επόμενο διάστημα- ομιλίες στα σχολεία για την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

Πώς η ψηφιακή ανάγνωση πλήττει τις δεξιότητες κατανόησης των παιδιών - Τι συνιστούν οι ειδικοί;

Θα υπάρξει άραγε ποτέ άλλος Χάρι Πότερ; Από το 1997 έως το 2007, όλα τα παιδιά -ακόμα και οι γονείς τους - διάβαζαν τα διαχρονικά μυθιστορήματα φαντασίας της J.K. Rowling, για τις περιπέτειες ενός αδύνατου εφήβου με τα γυαλιά στο Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Ωστόσο, από την αυγή του 21ου αιώνα αυτό άλλαξε.

Διαδικτυακή Ημερίδα: Προκλήσεις, πρακτικές, προτάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό: φωνές εκπαιδευτικών (9/2/24)

Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος «Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό» (Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.), η οποία ιδρύθηκε το 2023 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα στις 9 Φεβρουαρίου 2024 από τις 14:00 μέχρι τις 18:20 (ώρα Ελλάδας) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Θέμα «Προκλήσεις, πρακτικές, προτάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό: φωνές εκπαιδευτικών».

Ενας βασικός μισθός τον μήνα για γάλα, πάνες, κρέμες

Μπορεί το κράτος να παρέχει την ενίσχυση των 2.000 ευρώ με κάθε γέννηση, ωστόσο αυτό το ποσό εξανεμίζεται μέσα στους πρώτους δύο μήνες εξαιτίας της ακρίβειας που έχει χτυπήσει κόκκινο