Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Καλές» και «κακές» δραστηριότητες για το σχολείο

Υπάρχουν «καλές» και «κακές» δραστηριότητες στο σχολείο; Δραστηριότητες ανούσιες που θα πρέπει να απουσιάζουν από την καθημερινή ζωή της τάξης;

Καμία δραστηριότητα από μόνη της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκπαιδευτικά ωφέλιμη ή μη. Ο τρόπος που εφαρμόζεται και οι στόχοι που θέτουμε είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την αξία της.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα:

«Αριάδνη»: Το σπίτι για εννέα συνανθρώπους μας με εγκεφαλική παράλυση γίνεται πραγματικότητα

Στους περισσότερους από εμάς, η έννοια της λέξης «σπίτι» είναι κάτι που δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση ή επεξήγηση. Μαθαίνουμε να ζούμε σ' αυτό, να μεγαλώνουμε στους χώρους του, να το αισθανόμαστε κοντά μας, ακόμα κι όταν είμαστε μακριά. Για κάποια παιδιά, όμως, το μέλλον δεν τους εξασφαλίζει ότι θα έχουν για πάντα ένα δικό τους σπίτι, όπου θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αγάπη. Μέχρι που ο μύθος της Αριάδνης, έγινε η δική τους πραγματικότητα.

ΠΕΔΚΜ: Δωρεά 120 μπάλες για παιδιά με προβλήματα όρασης, σε 35 σχολεία

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την καμπάνια «Μια μπάλα για όλους»

Μια σημαντική πρωτοβουλία με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ευαισθησία προς τα παιδιά με προβλήματα όρασης, ανέλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δωρίζοντας δεκάδες ειδικές μπάλες ποδοσφαίρου σε σχολεία της περιφέρειας, όπου φοιτούν τυφλά παιδιά.

«Κρανιοθραύστης»: Ένα νέο επικίνδυνο παιχνίδι στα σχολικά προαύλια βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά

Αφού κινδύνευσε να χάσει το παιδί της από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η μητέρα μιας έφηβης από το Miami των Η.Π.Α. καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράση, προκειμένου να μπει τέλος στο ανόητο και εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι-πρόκληση που κάνει θραύση το τελευταίο διάστημα στην εφαρμογή TikTok.

Όπως η ίδια η έφηβη αποκάλυψε στη μητέρα της, αναγκάστηκε να συμμετέχει στο «παιχνίδι» αυτό έπειτα από έντονες πιέσεις συμμαθητών της, στο πλαίσιο bullying που της ασκήθηκε.

Εργαστήρια “Παιχνιδιού Τόπου” στην Πλατεία Ναυαρίνου από την περιβαλλοντική οργάνωση Mamagea

Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea δηλώνουν ότι επιθυμούν να αλλάξουν την καθημερινότητα στις γειτονιές της πόλης, βελτιώνοντας τη σχέση των ανθρώπων με τον δημόσιο χώρο, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά σε υπαρκτά προβλήματα με βιώσιμες και πράσινες λύσεις.

Θέλουν να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι βιώνουν και χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο της πόλης. Για να το πετύχουν αυτό διοργανώνουν δύο εργαστήρια Παιχνιδιού Τόπου* τα Σάββατα 5 και 12 Ιουνίου, ώρα 10:00 στην πλατεία Ναυαρίνου.

Mellonabilities: Επιταχυντής δεξιοτήτων για την ένταξη ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας

Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (20-64 ετών) είναι σήμερα άτομα με αναπηρία, ωστόσο σπανίως τους συναντάμε στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ζωή.

Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το 60% των νέων με αναπηρία στην Ελλάδα, ηλικίας 25-29 ετών είναι άνεργοι, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά στην Ευρώπη. Ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου μένει ανενεργό και αναξιοποίητο, ζημιώνοντας όλους, τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Disney να μην κυκλοφορήσει ταινίες με γκέι χαρακτήρα

Η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας Roskomnadzor προειδοποίησε την Παρασκευή την “Walt Disney Co” να μην διανείμει περιεχόμενο “επιβλαβές για τα παιδιά στη Ρωσία”. Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία μιας ταινίας μικρού μήκους, «Out», η οποία έχει έναν gay χαρακτήρα.

Μαθητές λυκείου έκαναν αποχή μετά τα ομοφοβικά σχόλια θεολόγου και έφεραν αισιοδοξία!

Ομαδική αποχή έκαναν μαθητές σε τάξη Α΄Λυκείου, όταν ο θεολόγος άρχισε μια παραληρηματική επίθεση ενάντια στους ομοφυλόφιλους τους οποίους σύμφωνα με τις καταγγελίες συνέκρινε με τους βιαστές.

“Αυτή είναι η θρησκεία μας, είπε, κι αν σας αρέσει”, είπε στα παιδιά τα οποία αποφάσισαν να φύγουν από την τάξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως μεταφέρει η Κωνσταντίνα Πάλλη της θεατρικής ομάδας “Queen Bees”.

Η επιστολή του Ρόαλντ Νταλ σε αναγνώστριά του για τον ρόλο των παιδικών βιβλίων

Μία χειρόγραφη επιστολή του Ρόαλντ Νταλ προς μια αναγνώστριά του, γραμμένη το 1989, διατίθεται σε δημοπρασία από τον οίκο Hansons Auctioneers στις 15 Ιουνίου και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύει την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά.

ΟΑΣΘ: Έρχονται ακόμα 80 λεωφορεία, mini van και mini bus για ΑμεΑ

Το επιχειρησιακό σχέδιο ανάταξης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας στη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Τραγούδι σε 4 γλώσσες συνέθεσαν οι μαθητές του γενικού λυκείου Σουφλίου



Μπήκαμε στο Πρώτο Υπνωτήριο για Άστεγους Ανήλικους στην Ελλάδα

Ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά -κυρίως- μονογονεϊκών οικογενειών, που ξαφνικά βρίσκονται μόνα, λόγω αδυναμίας του γονέα να τα φροντίσει, βρίσκουν καταφύγιο στο υπνωτήριο της Αθήνας.


Το πρώτο υπνωτήριο της Ευρώπης για άστεγους ανήλικους άνοιξε τις πόρτες του, τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα. Το επισκεφθήκαμε ένα απόγευμα και είδαμε από κοντά την προσπάθεια όλων να παρέχουν στα παιδιά που έχουν βιώσει την αστεγία, λιγότερο ή περισσότερο καιρό, ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον.

Webinar – Υποστηρίζοντας τις σχολικές κοινότητες στην πράξη – Σχολεία για Όλους

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, το έργο “Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία” διοργανώνει webinar, ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο, με θέμα την εκπαίδευση προσφύγων στο ελληνικό σχολείο.

Δράσεις στα σχολεία για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράσεις στα σχολεία από 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας - Αναλυτική ενημέρωση για τους εκπαιδευτικούς

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 31 Μαΐου έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου.