Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Διήμερο εκδηλώσεων «Αναπηρία και “αποκλεισμοί”, μύθοι και πραγματικότητες»

Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Στρούγκα (Δεκελείας 116, Νέα Φιλαδέλφεια) πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων με θεματικό άξονα «Αναπηρία και “αποκλεισμοί”, μύθοι και πραγματικότητες». Το Σάββατο 2/3 στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση για την αναπηρία, τον «κοινωνικό αποκλεισμό”, τις ταυτότητες και θα προβληθεί η ταινία «The cost of living». Την Κυριακή 3/3 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί θεματικό παιδικό εργαστήρι με θέμα «Μια μαργαρίτα μ’ ένα πέταλο λιγότερο».

Πηγή: disabled

Δωρεάν ηχητικά βιβλία!

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο amblingbooks στην κατηγορία των δωρεάν ηχητικών βιβλίων και απολαύστε την πλούσια βιβλιοθήκη που προσφέρεται! 
Να σας θυμήσουμε και άλλες πηγές ηχητικών βιβλίων που είναι διαθέσιμα δωρεάν: δείτε παλαιότερη ανάρτησή μας  εδώ
Καλά ακούσματα!!!!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και εργαστήρια στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σειρά ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων καθώς και δημιουργίες με αφορμή την περίοδο της αποκριάς.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ για τις εκδηλώσεις που απαιτείται προεγγραφή, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα των κατά τόπους βιβλιοθηκών. 

Απόψεις: Ελένη Σβορώνου "Σκληρό καρύδι"

Μια μικρή ιστορία για παιδιά, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα από το κέντρο της Αθήνας.

-Κι εσένα πως σε λένε, μικρή μας;

-Καλά, ξανά θα τα λέμε; Τα έχω πει εκατό φορές. Πάμε πάλι. Με λένε Aisyah και είμαι Παναθηναϊκάρα. Ο Αlauddin, ο αδερφός μου, είναι βάζελος. Όχι, κάτσε. Τα μπέρδεψα.

Εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (Α’263), η μείωση του ωραρίου κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, αφορά σε τακτικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Μάρτιος, μήνας μεταμορφώσεων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το μαγικό ραβδάκι που μεταμόρφωσε τη Βιβλιοθήκη μας σε χώρο ονείρου, χαράς και δημιουργίας φιλοδοξεί να συνεχίσει να προσφέρει έμπνευση για μικρά θαύματα, σε ένα μήνα ιδανικό για μεταμορφώσεις, καθώς κατά τη διάρκειά του γιορτάζουμε την Αποκριά, αλλά και την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Με τη Mουσειοπαιδαγωγό Ανθή Χρυσοπούλου. 

Φτιάξε τον Μάρτη

Δείτε βήμα-βήμα στο ftiaxto.gr πώς να φτιάξετε το Μάρτη σας και θυμηθείτε την ιστορία του σαν έθιμο. Η εικόνα προέρχεται επίσης από το ftiaxto 

Εκδηλώσεις από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Τι κάνετε το πρωινό του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2013; Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τα διαδραστικά παιχνίδια, οι κατασκευές, τα τραγούδια και η καλή παρέα, ελάτε να μας βρείτε από τις 11:00 έως τις 13:30 στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στο περίπτερο της Εμπορικής Τράπεζας (δίπλα στον πύργο του ΟΤΕ) Οι οικοδεσπότες σας, οι μαθητές της Ε΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης , θα σας πάρουν από το χέρι για να σας μεταφέρουν για λίγο στον κόσμο της φαντασίας, των ηρώων, της χαμένης αθωότητας, του δίκαιου και της λύτρωσης, σ’ αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και της παγκόσμιας κουλτούρας, το παραμύθι.

Η σημασία της φιλίας στην προσχολική ηλικία

"Η φιλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο από την προσχολική κιόλας ηλικία. Οι φίλοι του παιδιού είναι αυτοί που καθορίζουν πολλές φορές την εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του, αλλά και τη σχέση του με το σχολείο. Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν σταθερές και σημαντικές φιλικές σχέσεις στο σχολείο, είναι αυτά που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη επιτυχία με τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές απαιτήσεις του σχολείου.

Οταν πεθαίνει ο ένας από τους γονείς

Πώς διαμορφώνεται η ψυχολογία ενός παιδιού όταν πεθαίνει ο γονιός του;

Ο θάνατος ενός γονιού είναι η ισχυρότερη απώλεια στη ζωή του μικρού παιδιού. Το πένθος του είναι ακατέργαστο, πολύπλοκο και μπορεί να διαρκεί μέχρι και χρόνια. Πρόσφατη έρευνα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο θάνατος ενός γονιού τετραπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στο παιδί. 

«Η γνώση είναι το παγκόσμιο νόμισμα του 21ου αιώνα»

«Το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ασφαλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική ανάκαμψη της χώρας» είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος ανοίγοντας επίσημα το διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Economist» με τίτλο «Education and Innovation in the 21st Century: Opening frontiers for the business market».

Αφήγηση παραμυθιού και ομαδικό κολάζ με θέμα τη στοματική υγιεινή

Αφήγηση παραμυθιού και ομαδικό κολάζ με θέμα τη στοματική υγιεινή, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. 
Ο Φίλιππος δεν έχει όρεξη να πλύνει τα δόντια του μα ούτε και η αδελφή του, η Κατερίνα. Τα δύο αδελφάκια δεν ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σωστή φροντίδα των δοντιών, ώσπου η Νεραϊδοντούλα, μια γλυκιά νεράιδα, εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους για να τους μάθει τα πάντα σχετικά με την καθαριότητα των δοντιών.