Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη και τα οκτώ σκίτσα από τα Κουραφέλκυθρα - Δεν είναι καν λέξη στη Βραδιά του Ερευνητή για το Matilda Effect, ή φαινόμενο Ματίλντα στα ελληνικά, δηλαδή την απόδοση επιστημονικών επιτευγμάτων γυναικών, σε άντρες επιστήμονες προτείνουμε την εκπομπή - αφιέρωμα... στις ημέρες των ερευνητριών και το φαινόμενο Ματίλντα, με σχετικές πληροφορίες, αλλά και αντίστοιχη μουσική (και δεν είναι μόνο το The Ballad of Marie Curie...).

Γυναίκες στην επιστήμη: Μια σημαντική ημερομηνία που λίγοι θυμούνται

«Αν υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα να σωθεί και να βοηθηθεί η ανθρωπότητα, αυτή δεν θα έρθει παρά μόνο από το παιδί, διότι αυτή είναι η αφετηρία όπου διαμορφώνονται οι άνθρωποι», Μαρία Μοντεσόρι, ένα σπουδαίο κορίτσι που έγινε διάσημη με τη μέθοδο διδασκαλίας της.

Η σχέση γυναίκας και επιστήμης αποτελεί ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και μελετάται διαρκώς. Το χάσμα που παρατηρείται, προκύπτει από στερεότυπα που διαιωνίζονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, κουλτούρας, γλώσσας και οικονομικής ευημερίας.

Πώς μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί μας;

Αν και γονείς τους, πόσο καλά γνωρίζουμε άραγε τα παιδία μας; Σίγουρα ως ένα μεγάλο βαθμό, ξέρουμε το χαρακτήρα τους, τις προτιμήσεις τους, τα ταλέντα και τις αδυναμίες τους. Συχνά ωστόσο, μας εκπλήσσουν με τις πράξεις και τα λόγια τους. Άλλοτε πάλι μπορεί να απομακρύνονται κι εμείς να αισθανόμαστε ξένοι.

Όλα αυτά μας δείχνουν πως το παιδί μας και η σχέση μας μαζί του έχουν πάντοτε περιθώρια ανακάλυψης και βελτίωσης. Για να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί μας, καταρχάς θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε τι αυτό περιλαμβάνει.

Ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων – Τα εμβόλια ανά ηλικία

Καταρτίστηκε, μετά από συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το φετινό Εθνικό Πρόγραμμα για τους πολίτες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Το εν λόγω έλαβε έγκριση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και μόλις δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συστάσεις για βρέφη από 4 μηνών έως 18 ετών, ενώ σε ξεχωριστή κατηγορία παρατίθενται οι εμβολιασμοί των ενηλίκων.

Ένθετο Χωρίς Περιορισμούς: Η καθημερινότητα μιας οικογένειας με ένα παιδί με αυτισμό

Πώς είναι η ζωή για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους; Πώς μπορούν να αναζητήσουν εργασία; Ποια είναι τα δικαιώματά τους;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα άτομο σε κάθε 150 έχει Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ενώ πρόσφατες μελέτες ανεβάζουν το ποσοστό σε 1 στα 100. Ο Μιχάλης Αρβανίτης συνάντησε μία από αυτές τις οικογένειες και κατέγραψε τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα. 

Η Βερονίκη είναι η νέα ηρωίδα με κινητική αναπηρία στην καμπάνια κατά της παιδικής κακοποίησης

Η παρέα μεγαλώνει. Μόλις ήρθε και η Βερονίκη, η οποία μαζί με τη Νίκη και τον Βίκτωρα, μαθαίνουν σε όλα τα παιδιά πώς να προφυλαχθούν από την σεξουαλική παρενόχληση, δείχνοντάς τους τον δρόμο για να μην φοβούνται και να είναι ασφαλή.

H Έλενα Ράπτη, Συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, προσθέτει άλλο ένα πολύτιμο ενημερωτικό εργαλείο, το παραμύθι “Η Δύναμη της Βερονίκης”.

«Οδηγό ασφάλειας για το διαδίκτυο», διένειμε σε μαθητές ο Δήμος Φυλής

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Φυλής Νίκος Χατζητρακόσιας, διένειμε 7.000 αντίτυπα σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με τον «χρυσό δεκάλογο» για ένα ασφαλές Ίντερνετ.

Η Θέκλη Καμπάνη ζωγραφίζει για να θεραπεύσει τον πόνο

Πολύ συγκινητική είναι η δουλειά της νεαρής Θέκλης Καμπάνη, μαθήτριας της Α΄ Λυκείου, η οποία δημιούργησε έργα γύρω από το σώμα και την ιατρική, με αφορμή τη σχολική της εργασία. Τα έργα αυτά, τα οποία πραγματεύονται λεπτά ζητήματα γύρω από τα ανθρώπινα όργανα, τα φάρμακα και τα κύτταρα, παρουσιάστηκαν σε ατομική της έκθεση στις 15 Ιανουαρίου στο Μουσείο Γ. Δροσίνη στην Κηφισιά. Η νεαρή καλλιτέχνις, ευαισθητοποιημένη από την ασθένεια, θα δωρίσει όλα τα έσοδα από την έκθεσή της στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Δ. Αμπελοκήπων-Μενμένης: Συστάθηκε γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ενημερωτική συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με στελέχη του νεοσύστατου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Πρόκειται για 2ο επιχειρησιακό γραφείο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από 03-10-2022, εντός του Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης επί της οδού Θερίσσου 36.

Χ. Λιάπης: Οι έφηβοι με παραβατική συμπεριφορά συνειδητοποιούν τις πράξεις τους αλλά δεν νιώθουν τη ζημιά και τον πόνο που προκαλούν

Τα φαινόμενα εγκληματικής συμπεριφοράς στις νεαρές ηλικίες, σχολιάζει, στο πλαίσιο της έρευνας “Παραβατικότητα ανηλίκων”, ο Ψυχίατρος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης.