Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: This Beach Is Loud (Φασαρία στην παραλία)

Το «This Beach is Loud» γραμμένο και εικονογραφημένο από τη Samantha Cotterill, με αππλό κείμενο και εικόνες, παρουσιάζει με συνοπτικό αλλα ουσιαστικό τρόπο ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τα αυτιστικά άτομα με αισθητηριακή ευαισθησία: Οι νέοι ήχοι, υφές, οσμές, γενικότερα οι αισθήσεις σε μία καινούργια εμπειρία δεν είναι πάντοτε ευχάριστα, ή ακόμη και υποφερτά, χαρακτηριστικά του βιώματος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτής της δυσφορίας.

Παιδιά και οθόνες: Η δύσκολη μάχη των γονιών κατά της ντοπαμίνης

Τι είναι η «αντιτοπαμινική ανατροφή», πώς μπορεί να μετριάσει τις εξάρσεις θυμού και να τροποποιήσει τις συνήθειες των παιδιών.

Η καθημερινότητα με ένα παιδί μπορεί να αποδειχτεί περιπετειώδης, ιδίως όταν πρέπει να βρει τι θα κάνει μετά το σχολείο. Τα παζλ, τα lego, οι δημιουργικές χειροτεχνίες κάποια στιγμή συνοδεύονται από ένα «βαριέμαι». Και τότε το μάτι πέφτει στην οθόνη, οποιαδήποτε είναι αυτή: του κινητού, του τάμπλετ, της τηλεόρασης. Η ενασχόλησή με την οθόνη προκαλεί στο παιδί την ίδια ευφορία με το αγαπημένο του γλυκό, αποτελεί ένα είδος «ναρκωτικού».

Πανελλήνιες 2023: Δείτε πώς θα υπολογίσετε τα μόριά σας - Η εφαρμογή που θα βοηθήσει τους υποψήφιους

Μια πραγματική σπαζοκεφαλιά» θα θελήσουν να λύσουν αμέσως μόλις πάρουν τους βαθμούς τους στα μαθήματα, που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες 2023. Πρόκειται για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων, που κατέκτησαν στα τέσσερα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα για όσους εξετάστηκαν.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Δωρεάν θερινό κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές που αποφοιτούν από το δημοτικό

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι ένας από τους θεσμούς της εκπαιδευτικής πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας. Επανήλθε δυναμικά τον περασμένο Νοέμβριο και λειτούργησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους βοηθώντας εκατοντάδες παιδιά να αντεπεξέλθουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για το 2023-2024

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Δ’, Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, συνεχίζει κατά το σχολικό έτος 2023-2024 την υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament Ambassador School – EPAS).

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα

Tο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις ειδικών και μουσικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας ξεκινούν το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 με το ειδικό μάθημα των αγγλικών.

Κατασκήνωση: Μία δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για παιδιά και γονείς

Η κατασκήνωση είναι το εργαλείο για να αναπτύξει το παιδί ψυχοκοινωνικές ιδιότητες, τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων- Παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, Γεωργία Μπάρρου, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Όπως είπε η κα Μπάρρου, το κριτήριο για την επιλογή κατασκήνωσης από τους γονείς, δεν είναι το ποια κατασκήνωση έχουν επιλέξει οικογενειακοί φίλοι για τα παιδιά τους αλλά το ποιες είναι οι ανάγκες του δικού τους παιδιού.

Καβάλα: Πώς μια θεατρική παράσταση αλλάζει τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες

Η μικρή γειτονιά στο κέντρο της Καβάλας που από 2011 φιλοξενεί το θεατρικό - καλλιτεχνικό εργαστήρι «Θεάτρου Ανάβασις» της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Μαρίας Καραβίας, γέμισε με την παρουσία μικρών και μεγάλων φίλων του θεάτρου. Αυτή τη φορά έσπευσαν να παρακολουθήσουν μια διαφορετική παράσταση, που παρουσίασαν άτομα με αναπηρίες.

Καμπανάκι κινδύνου για το κτήριο που στεγάζει το ΚΔΑΠμεΑ

Καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Κωλέττη, έκρουσε μητέρα παιδιού με αναπηρία.

Σε παρέμβασή της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Σπυριδούλα Ανδρεάδου τόνισε ότι η υπάρχουσα εγκατάσταση του ΚΔΑΠ, το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο του τριώροφου κτηρίου, δεν είναι ασφαλής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μία πυρκαγιά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και προσβάσιμη έξοδος διαφυγής για τα παιδιά σε μια έκτακτη ανάγκη.

Ξαπλώστρες για όλους, χωρίς διακρίσεις, αλλιώς λύση της σύμβασης

Υπάρχουν διακρίσεις στις ξαπλώστρες; Ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κρήτη αρνήθηκε σε οικογένεια με μικρό παιδί να χρησιμοποιήσει τα ομπρελοκαθίσματα στην παραλία, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του χώρου από ανηλίκους. Η οικογένεια προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, που διαπίστωσε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό. Τελικά η πολιτεία ενέκρινε την πρόταση του Συνηγόρου και προσέθεσε προσφάτως όρο στις μισθώσεις αιγιαλών, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση. Η ποινή, μάλιστα, αν καταγγελθεί κάτι τέτοιο, είναι η αυτόματη λύση της μίσθωσης.

Ημερίδα «Μαθαίνουμε για τις αλλεργίες»