Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς χωρισμένους γονείς…
Πότε μπορώ να γνωρίσω στο παιδί μου τον/την νέο/α σύντροφο; Η απάντηση εξαρτάται από το διάστημα που έχει περάσει από τον χωρισμό με τον πατέρα ή τη μητέρα του παιδιού, αλλά και από το αν έχει υπάρξει ισορροπία με τη νέα κατάσταση.
Επιπλέον, έχει σημασία ποιον ρόλο θα έχει ο νέος σύντροφος στη ζωή του γονιού, γιατί τότε θα είναι ξεκάθαρος και ο τρόπος που θα τον παρουσιάσει στα παιδιά του, καθώς και ο βαθμός που θα εμπλέκεται στη ζωή της οικογένειας και των παιδιών.
Σύμφωνα με έρευνα της OnePoll, οι ανύπαντροι γονείς βγαίνουν ραντεβού με τέσσερις πιθανούς συντρόφους πριν βρουν κάποιον που αισθάνονται άνετα να συστήσουν στα παιδιά τους, ενώ συνήθως βγαίνουν τουλάχιστον 10 ραντεβού με το ίδιο άτομο πριν κανονίσουν μια συνάντηση με τα παιδιά.
Μάλιστα, όταν ξεκινούν μια νέα σχέση, οι συζητήσεις για τα παιδιά τείνουν να έρχονται στο προσκήνιο πριν από τις συζητήσεις για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα (53%) ή τη δουλειά τους (52%).
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε να βγει με κάποιον που έχει ήδη παιδιά, πιστεύοντας ότι θα κατανοούσε καλύτερα τον τρόπο ζωής τους (66%). Παρόλα αυτά, το 65% είναι ανοιχτό στο να βγει με κάποιον που δεν είναι γονιός.
Ένα 12% ομολόγησε ότι παραλείπει σκόπιμα οποιαδήποτε αναφορά στα παιδιά του στα ραντεβού, λόγω φόβου για μείωση του ενδιαφέροντος (37%) ή απλώς επειδή δεν αισθάνεται έτοιμο να θίξει το θέμα (34%).
Πώς θα σπάσει ο πάγος στην πρώτη γνωριμία
Το timing είναι το παν: Γνωρίστε τον σύντροφό σας μόνο όταν νιώθετε ότι η περίσταση είναι κατάλληλη. Λάβετε υπόψη σας όλους τους παράγοντες και αποφύγετε τις συναντήσεις σε περιόδους άγχους για τα παιδιά, όπως κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Αναρωτηθείτε: Ωφελεί σε κάτι η γνωριμία τη λειτουργία της οικογένειας; Αν αισθάνεσθε ότι τα παιδιά σας δεν είναι ακόμη έτοιμα, μην πιέσετε την κατάσταση.
Κάντε μια δραστηριότητα όλοι μαζί: Για να διώξετε την αμηχανία, δοκιμάστε μια δραστηριότητα που είναι διασκεδαστική για όλους, όπως μπόουλινγκ ή επιτραπέζια παιχνίδια.
Πηγαίνετε «διαβασμένοι»: Για να προετοιμαστείτε για τη συνάντηση με τα παιδιά του/της συντρόφου σας, μάθετε τι τους αρέσει εκ των προτέρων και ρωτήστε για τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικότητές τους. Προβλέψτε τις ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν και σκεφτείτε καλά τις απαντήσεις.
Ξεκινήστε τη συζήτηση από νωρίς: Για να αποφύγετε να αιφνιδιαστούν τα παιδιά σας από έναν νέο σύντροφο, συζητήστε μαζί τους καθώς ξεκινάτε το ταξίδι των γνωριμιών και ενθαρρύνετέ τα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.
Να είστε ανοιχτόμυαλοι: Σκεφτείτε πόσο μπορεί να είναι η ζωή με μια μικτή οικογένεια και προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί στις διαφορετικές δυναμικές.
Ποια όρια δεν πρέπει να ξεπεράσετε αν αποφασίσετε να γίνετε οικογένεια
Η πλειονότητα των θετών γονιών τα πηγαίνει καλά με τα θετά παιδιά τους, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η καλή σχέση με τη μητριά ή τον πατριό φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς ενός παιδιού, που προκαλούνται από το σχηματισμό της νέας οικογένειας. Οι θετοί γονείς αποτελούν, επίσης, απίστευτη στήριξη για τα μικρά παιδιά που έχουν βιώσει πένθος.
Μελέτες συνδέουν τις καλές σχέσεις θετών γονιών-παιδιών με συναισθηματική ανθεκτικότητα και ενισχυμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Εξάλλου, το να έχεις επιπλέον ανθρώπους που σε αγαπούν και σε φροντίζουν είναι πάντα θετικό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θετές οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις.
Το να μπείτε σε μία ήδη υπάρχουσα οικογένεια, σας δίνει την ευκαιρία να προσφέρετε και να λάβετε περισσότερη αγάπη, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη θέση σας, να είστε ειλικρινείς και να σέβεστε τα όρια των παιδιών.
Για παράδειγμα, μην πιέζετε τα παιδιά να σας αποκαλούν μαμά/μπαμπά, εκτός αν το ζητήσουν εκείνα ή τους βγαίνει φυσικά, καθώς μπορεί να νομίσουν ότι προσπαθείτε να πάρετε τη θέση της/του.
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου