Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι: Τα Σημεία Στίξης


Έρευνα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο πράσινο έχουν καλύτερη ψυχική υγεία ως ενήλικες

Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους.

Αυτό αποκαλύπτει -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη σημασία των χώρων πρασίνου (και) για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Έως 6 χρόνια διαρκεί η διαταραχή ύπνου για τους νέους γονείς

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι γονείς -ιδίως οι μαμάδες- χάνουν λιγότερο ή περισσότερο τον ύπνο τους μετά τη γέννηση ενός παιδιού, κυρίως του πρώτου τους. Μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτή η διαταραχή του ύπνου φθάνει στο αποκορύφωμά της τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως έξι χρόνια.

Αυτές είναι οι τροφές με πολύ αλάτι για το παιδί

Ξέρουμε ήδη ότι τα παιδιά καταναλώνουν πάρα πολλή ζάχαρη και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο ρίσκο για την υγεία τους. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας ανακάλυψε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών καταναλώνουν και πολύ αλάτι. Ποιο είναι το πρόβλημα στην υπερβολική κατανάλωσή του; Μία διατροφή με πολύ αλάτι έχει αντίκτυπο στην πίεση. Ένα στα εννιά παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχει υψηλότερη πίεση από το φυσιολογικό αλλά και περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση ως ενήλικας.

Σχολικός Οδηγός για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων

Ο Σχολικός Οδηγός απευθύνεται στους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Σκοπός του είναι μέσω της παροχής απλών και χρηστικών πληροφοριών να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των γονέων/κηδεμόνων που θα ενισχύσει τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς και συνακόλουθα θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για πρακτικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην εγγραφή στο σχολείο, στα δικαιολογητικά εγγραφής, στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, στην επικοινωνία με το σχολείο, στις υπηρεσίες και στις δομές υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Δείτε τον Οδηγό εδώ.

Στα μαθήματα επιλογής και τα Λατινικά

Μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου θα είναι τα Λατινικά στο νέο εξεταστικό σύστημα που θα θεσμοθετηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ουσιαστικά ο κ. Γαβρόγλου με τη χθεσινή ανακοίνωση απέδειξε ότι χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως «πειραματόζωο» για να μετρήσει τις αντιδράσεις στις πολιτικές του.

Ημερίδα: «Το εικονογραφημένο βιβλίο στο σχολείο» από το ΕΚΠ

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη των Εκδόσεων Πατάκη διοργανώνει το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019,  ημερίδα με θέμα «Το εικονογραφημένο βιβλίο στο σχολείο» αφιερωμένη στη μνήμη της Φωτεινής Φραγκούλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΤΕΑΠΗ, Νέο Χημείο (ισόγειο), Ναυαρίνου 13α, στην Αθήνα.

Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning: Νικητές 2019

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους νικητές του φετινού διαγωνισμού των Βραβείων eTwinning 2019.

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα των νικητών των 4 ηλικιακών κατηγοριών και των 8 ειδικών κατηγοριών, που επιλέχθηκαν από 860 έργα που υποβλήθηκαν. Αυτά τα έργα είναι σημαντικά παραδείγματα συλλογικής εργασίας και επέδειξαν άριστα επιτεύγματα. Δύο από τα έργα που κέρδισαν βραβείο, το “In Sight In Mind” και το “THE TRUTH BEHIND THE PALM OIL” ξεχώρισαν καθώς πραγματεύονταν το φετινό θέμα του eTwinning, τη Δημοκρατική Συμμετοχή.

Συγχαρητήρια στους νικητές και τους επιλαχόντες!

Βιολογικά γεύματα στα σχολεία: Το παράδειγμα των Τρικάλων

«Βιολογικά σχολικά γεύματα; Γιατί όχι. Όταν μάλιστα σχετίζονται με την ύπαρξη και λειτουργία πράσινων και υγιεινών τοπικών συστημάτων διατροφής, τότε, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά με πολλαπλές ωφέλειες στη διατροφή και υγεία των παιδιών».