Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Πώς μεταμορφώνεται η μητρότητα από την κλιματική κρίση;

Credit – Sabba Khan
Κατά κάποιο τρόπο, η μητρότητα είναι μια παγκόσμια και αμετάβλητη ανθρώπινη εμπειρία. Αλλά από άλλες θεμελιώδεις απόψεις, οι εμπειρίες της μητρότητας αλλάζουν στους διαφορετικούς πολιτισμούς και στις διάφορες χρονικές περιόδους. Κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στον εικοστό πρώτο αιώνα, με αποτέλεσμα η μητρότητα να ανακατασκευάζεται δυναμικά από τις ταχείες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Επιστήμη: 1 στους 4 γονείς στις ΗΠΑ δηλώνει ότι το έφηβο παιδί του καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά

Ένας στους τέσσερις γονείς στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η καφεΐνη αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής του έφηβου παιδιού του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του παιδιατρικού νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών

Το 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών διοργανώνεται από το Δίκτυο Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης και θα λάβει χώρα στον Κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ στη Θεσσαλονίκη, στις 26-27 Μαΐου 2024, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόσκληση αφορά μαθητές/τριες της Α/Θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργασιών με φοιτητές/τριες του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χαρίζει περισσότερα από 7.000 βιβλία .

Περισσότερα από επτά χιλιάδες βιβλία θα χαρίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τίτλο «Νέοι δρόμοι για παλιά βιβλία», που θα πραγματοποιηθεί αύριο (Πέμπτη 23 Μαΐου), από τις 12:00 έως τις 20:00, στην είσοδο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27). 

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στα κολυμβητήρια του Δήμου Αθηναίων

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία να συμμετέχουν στα δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής, που υλοποιούνται μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

Παιδί και διαδίκτυο: Προκλήσεις, κίνδυνοι και αντιμετώπιση

 

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι προϋποθέσεις για μονιμοποίηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας

Το νέο καθεστώς της συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Yπενθυμίζεται πως το 2022(νόμος 4997/2022) θεσπίστηκαν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όλους τους ασφαλισμένους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ασφάλισης.

Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας

Ολοκληρώθηκε η γραπτή δοκιμασία για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία.

Τα φετινά θέματα και οι απαντήσεις

Περίπου 40 άνθρωποι με αναπηρία ωφελούμενοι του Προσωπικού Βοηθού στην Κοζάνη

Ξεκίνησε και στην Κοζάνη η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού, η οποία έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βάση των επιλογών τους και θα ανακουφίσει από την αποκλειστική φροντίδα τις οικογένειές τους.

Μια «Οδύσσεια» για το αυτονόητο

Ηταν μια παράλογη απόφαση, χρειάστηκε όμως να περάσουν τέσσερα χρόνια για να ανατραπεί. Η Ανδρονίκη Κίφτη, κόρη Αλβανών μεταναστών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο σχολείο στην Ελλάδα, αλλά τον Δεκέμβριο του 2020 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν δέχτηκε να ανανεώσει την άδεια διαμονής της. Θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια γιατί απουσίαζε επί μακρόν από ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ για σπουδές. Τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι κακώς είχε απορριφθεί το αίτημά της.