Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών έχουν οι μετακομίσεις

Επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών έχουν οι μετακομίσεις της οικογένειας από μια περιοχή σε μια άλλη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health.

Πειράγματα κατά την άθληση των παιδιών. Αθώα ή όχι;

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει αλλαγή στη συμπεριφορά του, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά όπως πτώση επιδόσεων στο σχολείο, εσωστρέφεια, αδιαφορία, μη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. παιδικά πάρτι), καμία διάθεση για φυσική δραστηριότητα και δείχνει θλιμμένο και απογοητευμένο, μη σπεύσετε να υποψιαστείτε ότι έχει πέσει θύμα bullying (σχολικός εκφοβισμός). Κάτι άλλο είναι πιθανό να έχει συμβεί και να το έχει τραυματίσει ψυχικά.

1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Κωφών

Αγωγή προφορικού λόγου


Σ' έναν πολιτισμό τού γραπτού λόγου, όπως είναι ο σύγχρονος πολιτισμός που επιδιώκει τη διάδοση τής πληροφορίας σε ευρύτατα πληθυσμικά στρώματα, ο προφορικός λόγος τείνει όλο και περισσότερο να συρρικνωθεί. Το ίδιο έχει συμβεί και στο ελληνικό σχολείο. Διδάσκεται, κυρίως και στην πράξη, ο γραπτός λόγος με έμφαση στη σύνταξη γραπτών κειμένων (πβ. εκθέσεις ιδεών, διαγωνίσματα, εργασίες κ.λπ.). Ο μαθητής ασκείται, κρίνεται και αξιολογείται από τα γραπτά του. Σ' αυτό, βεβαίως, έχουν συμβάλει και η διατηρησιμότητα και αποδεικτικότητα τού γραπτού κειμένου, σε σύγκριση με τα «έπεα πτερόεντα», με την προσωρινότητα τού προφορικού λόγου. Αποτέλεσμα: τα παιδιά μας δεν ασκούνται στην παραγωγή συγκροτημένου προφορικού λόγου, ενώ υποσυνείδητα υποτιμούν την αξία του (σε σύγκριση πάντοτε προς την «αίγλη» και το κύρος τού γραπτού λόγου). Φυσικά, θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσα την ανάγκη, το κύρος και την επικοινωνιακή βαρύτητα τού γραπτού λόγου. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι χρειάζεται μια άλλη στάση απέναντι στον προφορικό λόγο και μια συστηματική καλλιέργειά του τόσο στον χώρο τής σχολικής εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο τής σκέψης μας.

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το ν.4048/2012 (ΦΕΚ 34/τΑ΄/-23-02-2014),το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με σκοπό την αναβάθμιση των δομών και τη λειτουργία τους
Σας καλώ να συμμετάσχετε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου νόμου, υποβάλλοντας παρατηρήσεις , σχόλια και προτάσεις , μέχρι την 9η Μαΐου 2014.

Σας ευχαριστώ,
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παράταση παραστάσεων Θεάτρου Κωφών Ελλάδος

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος ανακοινώνει ότι λόγω μεγάλης προσέλευσης η παράσταση «Κάρβουνο» παίρνει παράταση έως την Κυριακή 25 Μαΐου.