Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

20 πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας αντί για «Μην κλαις».

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι όταν το παιδί σας κλαίει ή έχει ξεσπάσματα θυμού κάνει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό; Εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί το έμφυτο σύστημα ανάρρωσης/ ανάκτησης του σώματός του. Όταν πληγωνόμαστε, σωματικά ή συναισθηματικά, αντί να συσσωρεύουμε όλη αυτή την ενέργεια σαν ένταση στο σώμα μας, μπορούμε να τη διοχετεύσουμε σε κλάμα, γέλιο, θυμό ή τρέμουλο. Με αυτό τον τρόπο το σώμα μας επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα. Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, αφού έχουμε ακούσει πολλές φορές το «μην κλαις» όταν ήμασταν μωρά. Τα παιδιά μας, ωστόσο, έχουν ακόμα αυτό το προστατευτικό σύστημα ανέπαφο. 

Tα παιδιά απογοητεύονται από την online συμπεριφορά των γονιών

Τα social media μας δίνουν την ελευθερία να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας online, όπου και όποτε θέλουμε. Ωστόσο, η ελευθερία αυτή έρχεται με ένα κόστος: τυφλωμένοι από τη φαινομενικά ευτυχισμένη ψηφιακή ζωή μας, συχνά δε συνειδητοποιούμε πόσο τα social media απειλούν και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις που έχουμε στην πραγματική ζωή.

Νέα έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων επικοινωνεί λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγαπημένους του, ενώ το 21% των γονέων παραδέχεται ότι οι σχέσεις με τα παιδιά του έχουν επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας του ότι τους έχουν δει σε ταπεινωτική κατάσταση online στα social media.

Οι βαθμοί βλάπτουν σοβαρά την μάθηση

Ο Alfie Kohn είναι ένας διάσημος αμερικάνος συγγραφέας με διεπιστημονικές σπουδές γύρω από τις κοινωνικές επιστήμες και ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζουν κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, ανθρώπινης συμπεριφοράς και σχέσης γονιού-παιδιού. Εκτός από τα 14 βιβλία που έχει στο ενεργητικό του, και δυστυχώς κανένα μεταφρασμένο στα ελληνικά, αυτό που κάνει τον Alfie Kohn διάσημο και να τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό, είναι οι διαλέξεις που δίνει σε πανεπιστήμια, ιδιαίτερα σε παιδαγωγικές σχολές, ομάδες γονέων αλλά και σε διάφορες εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ύποπτος για παιδικό αυτισμό

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2) κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που αργότερα θα διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο mSphere.

Άνθρωποι που δε σταματούν μπροστά σε κανένα εμπόδιο

Σαν πιτσιρίκι θυμάμαι τον παππού και τη γιαγιά να μας λένε ιστορίες για τον τόπο τους, τη Μικρά Ασία. Για τη ζωή τους εκεί μέχρι τη στιγμή που ήρθαν στην Ελλάδα, παρατώντας σπίτι και βιος. Μέσα σε μια βραδιά η ζωή τους άλλαξε ριζικά χωρίς καν να είναι δική τους επιλογή. Κάποια μέρα τους ρώτησα πώς τα κατάφεραν και έχτισαν μια καινούρια ζωή από το μηδέν και θυμάμαι τον παππού να απαντά πως όταν πέφτεις έχεις δύο επιλογές, να παραμείνεις κάτω ή να σηκωθείς και να κοιτάξεις μπροστά! 

Γονείς σε ρόλο… κατασκόπου: Μέχρι πού φτάνουν τα όρια του ελέγχου;

Είναι πολλά αυτά που προτίθεται να κάνει ένας γονιός για να προστατεύσει το παιδί του. Κάτι γνωστοί μας, για παράδειγμα, έχουν «κατεβάσει» μια εφαρμογή στο κινητό της 13χρονης κόρης τους, η οποία τους δείχνει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η μικρή. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χάρτη πάνω στον οποίον υπάρχει μια κουκίδα (το κορίτσι), η οποία μετακινείται όποτε μετακινείται η ίδια. Πώς σας ακούγεται αυτή η ιδέα; Απαραίτητο μέτρο ασφαλείας ή υπερπροστατευτικότητα και παρεμβατικότητα στην ιδιωτικότητα του παιδιού; Κι αν αυτό είναι θεμιτό, τότε πού τελειώνουν τα όρια της "κατασκοπίας";

Νευρική ανορεξία σε παιδιά και εφήβους

Η νευρική ανορεξία αποτελεί σημαντική διαταραχή διατροφής, που ως κύριο σύμπτωμα της έχει την έντονη επιθυμία του ατόμου να αδυνατίσει, χρησιμοποιώντας πολλές μεθόδους, οι οποίες οδηγούν ακόμα και στην ασιτία. Επιπλέον, το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο, ότι θα γίνει παχύ, ακόμα και όταν αυτό δεν ισχύει.

Ιώσεις της άνοιξης: Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά κατά την Άνοιξη. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και η κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει ακόμη όλα τα απαραίτητα αντισώματα.

ΗΠΑ: Ανάκληση εφαρμογής οδηγίας για διεμφυλικούς σε σχολεία από την κυβέρνηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ανάκληση της εφαρμογής μιας κεντρικής οδηγίας προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, που είχε προωθήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία οι διεμφυλικοί μαθητές μπορούσαν να επιλέγουν την τουαλέτα που χρησιμοποιούν βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται και όχι αυτό με το οποίο γεννήθηκαν.

Οι γιαγιάδες της γειτονιάς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά

Είναι μαθητές του Α' Βρεφονηπιακού Σταθμού Παλλήνης στον οποίο η ίδια, κάτοικος της περιοχής και γιαγιά τεσσάρων εγγονιών, πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα για να διαβάζει παραμύθια.

Μια πρωτότυπη δράση στον Γέρακα και στην Παλλήνη ενώνει παππούδες και γιαγιάδες με τα παιδιά της γειτονιάς: μέλη των ΚΑΠΗ επισκέπτονται τον βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής τους και καταθέτουν την αγάπη τους με τον τρόπο που μόνο ένας παππούς και μια γιαγιά γνωρίζουν: αφηγούνται παραμύθια, διηγούνται παλιές ιστορίες, μαγειρεύουν μαζί με τα παιδιά, παίζουν μαζί τους αυτοσχέδια παιχνίδια αλλοτινών εποχών.