Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Προσωπικός χρόνος: Είναι σημαντικός (και) για τα παιδιά

Αν νιώθετε κι εσείς αυτή την επιθυμία τελευταία, τότε πιθανότατα να τη νιώθει και το παιδί σας.

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην ζωή ενός παιδιού από μικρή κιόλας ηλικία και κάθε παιδάκι χαίρεται όταν έχει άτομα κοντά του με τα οποία μπορεί να παίξει, να μοιραστεί τις πρώτες του απορίες για τη ζωή ή να δει το αγαπημένο του παιδικό.

Ο προσωπικός χρόνος, όμως, είναι εξίσου σημαντικός, ακόμη και για τα πιο εξωστρεφή παιδάκια. Όλοι χρειάζονται λίγο χρόνο με τον εαυτό τους, καθώς μπορεί να τα βοηθήσει σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Γιατί είναι σημαντικός ο προσωπικός χρόνος και για τα παιδιά;

Οι γονείς προσπαθούν διαρκώς να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους, με δραστηριότητες, παιχνίδια ή με φίλους, έτσι ώστε το παιδί τους και να κουραστεί και να μπορέσει να κοιμηθεί, να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να μάθει νέα πράγματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που ξέρουν πως να γεμίσουν τον χρόνο μόνα τους νιώθουν πιο ικανοποιημένα και λιγότερο αποστασιοποιημένα. Μαθαίνουν να γίνονται πιο δημιουργικά σε όλες τις περιστάσεις.

Αλλά τα οφέλη του προσωπικού χρόνου για τα παιδιά δεν σταματούν εδώ και αξίζει να τα αναλύσουμε. Τα παιδιά που περνούν χρόνο με τον εαυτό τους…

Γίνονται πιο δημιουργικά: Όταν τα παιδιά είναι μόνα τους και πρέπει να βρουν τρόπο να ψυχαγωγήσουν τον εαυτό τους, θα βάλουν την φαντασία τους να λειτουργήσει. Έτσι οπλίζονται με δημιουργικότητα η οποία είναι χρήσιμη για όλα τα χρόνια της ζωής τους.

Αποκτούν αυτονομία και αυτοπεποίθηση: Καθώς το παιδί σας περνάει χρόνο με τον εαυτό του σταδιακά καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να στηρίζεται πάντα στους άλλους για να είναι χαρούμενο και να περνάει καλά. Η συνειδητοποίηση αυτή βοηθάει πολύ την αυτοπεποίθηση του παιδιού και μπορεί να του αφαιρεί το άγχος που πιθανόν να προκαλείται από τη βαρεμάρα. Επίσης μαθαίνει τον εαυτό του πολύ καλύτερα και γίνεται πιο ανεξάρτητο.

Προετοιμάζονται για το μέλλον: Το παιδί σας δεν θα έχει πάντοτε κάποιον στο πλευρό του και είναι πολύ σημαντικό αυτό να το συνειδητοποιεί από μικρή ηλικία και να συμφιλιώνετε με την ιδέα αυτή, αλλιώς αργότερα μπορεί να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού.

Ο προσωπικός χρόνος του παιδιού σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα έχει επίβλεψη, μπορείτε να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο αλλά εσείς και το παιδί σας να κάνετε άλλες εργασίες και να εκμεταλλεύεστε αλλιώς το χρόνο σας. Ενώ καθώς μεγαλώνει μπορείτε να το αφήσετε και εντελώς μόνο του σε ένα δωμάτιο. Φροντίστε απλά να το καθησυχάσετε πως θα βρίσκεστε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού, καθώς μπορεί να του δημιουργηθεί ανησυχία αν αισθάνεται ότι είναι μόνο του σε ένα ολόκληρο σπίτι.

Μαρία Τρακάδα
Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου