Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πίνακας με λωρίδες βέλκρο

Για να τον φτιάξετε θα χρειαστείτε: μια πλαστική τάβλα κοπής καλυμμένη με βέλκρο και λωρίδες βέλκρο σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη (για τις έγχρωμες λωρίδες πάρτε άσπρο βέλκρο και βάψτε το με ανεξίτηλους μαρκαδόρους). Ο πίνακας αυτός αρχικά κατασκευάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από έναν μαθητή με πολύ περιορισμένη κινητικότητα στα άνω άκρα (εγκεφαλική παράλυση) και προβλήματα συμπεριφοράς. Στόχος ήταν ο μαθητής να εκτελεί αριθμητικές πράξεις πάνω στον πίνακα, χρησιμοποιώντας καρτελάκια αριθμών, καρτελάκια μαθηματικών συμβόλων (+, - , χ), αλλά και τις λωρίδες βέλκρο στη θέση των γραμμών των πράξεων (που αντιστοιχεί στο =). Εκτός από τη συγκεκριμένη χρήση στο πέρασμα των χρόνων, ο πίνακας αυτός έχει βρει πάρα πολλές εφαρμογές, τις περισσότερες από τις οποίες τις έδειξαν οι ίδιοι οι μαθητές μας. 

«Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό» στην Κομοτηνή

Αθήνα 2 Μαρτίου, 2017. Το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που για 3η συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επόμενο σταθμό του την Κομοτηνή (31 Μαρτίου, 1 & 2 Απριλίου 2017). 

Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα: Πώς το βιώνουν τα ΛΟΑΤΚ άτομα που βρίσκονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ανακοινώνει την έναρξη της «Ερευνας για το Σχολικό Κλίμα» που υλοποιείται διαδικτυακά έως και το καλοκαίρι του 2017.

Μην πανικοβάλλεστε! Εφηβεία είναι θα περάσει…

Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής, μία περίοδος στην οποία το παιδί βιώνει σημαντικές αλλαγές τόσο στις βιολογικές όσο και στις ψυχικές του λειτουργίες. Το σώμα και οι ορμές του αλλάζουν, ακόμα και οι επιθυμίες του τις οποίες του είναι δύσκολο να εκφράσει ή να ελέγξει…

Φεστιβάλ για την εκπαίδευση στο Ίδρυμα Ευγενίδη

Την Κυριακή, 9 Απριλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδη, η Χαρισμάθεια (http://charismatheia.edu.gr) διοργανώνει ένα Φεστιβάλ για την Εκπαίδευση (http://event.charismatheia.edu.gr/)! Μία γιορτή που θα θεμελιώσει νέους άξονες έτσι ώστε το σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. 

Η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για τα σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια έκθεση διαπιστώνει ότι η διοικητική λειτουργία στο πεδίο της εκπαίδευσης και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες συχνά δεν χαρακτηρίζεται από την απαιτούμενη ευελιξία και παρεμποδίζεται από γραφειοκρατικά κωλύματα, εμμονές και δυσλειτουργίες, με άμεσες επιπτώσεις στον παιδαγωγικό της σκοπό.

Μειώνονται στο μισό οι ειδικότητες στα σχολεία

Χθες το υπουργείο έστειλε σχετική πρόταση στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες θα μειωθούν σε 80 από 163 που είναι σήμερα, κάτι που έφερε τις διαμαρτυρίες των καθηγητών οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές θα κληθούν να διδάξουν σε γυμνάσια και λύκεια μαθήματα που οι ίδιοι δεν διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο, ενώ ο ανταγωνισμός για μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση θα αυξηθεί και πολλές ειδικότητες θα μείνουν εκτός σχολείων. Το θέμα της περικοπής στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών έχει τεθεί προς συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου δεν είχαν προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Eva Benso: «Δυσλεξία», κριτική της Ελένης Χωρεάνθη στο diastixo

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφορεί η Δυσλεξία, ένα σπουδαίο, καλογραμμένο βιβλίο που έχει ως αντικείμενο μελέτης το πολύ σοβαρό, «μαθησιακό» κυρίως, πρόβλημα, τη δυσλεξία, που αντιμετωπίζουν με λάθος, συνήθως, τρόπο ανειδίκευτοι γονείς και δάσκαλοι που ασχολούνται με την ανατροφή, τη διδασκαλία και τη μάθηση των παιδιών. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Eva Benso, απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Τουρίνο και της δημιουργικής γραφιστικής, ειδικευμένη επιστήμων στη γνωστική απόκτηση δεξιοτήτων σε άτομα με Ειδικές Διαταραχές της Μάθησης.

Τρίτη Ηλικία: το στήριγμα της οικογένειας

Με αναφορές στη σύζυγό του και στο ...survivor ξεκίνησε την ομιλία του ο έγκριτος ψυχίατρος Μαρίνος Δεληγιάννης, στο 2ο κέντρο ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, κεντρίζοντας κατευθείαν το ενδιαφέρων των παρευρισκόμενων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δεληγιάννης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: άτομα τρίτης ηλικίας και ο ρόλος τους στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δωρεάν δράσεων του παραρτήματος Ροδόπης, της εταιρίας κοινωνικής-ψυχιατρικής-ψυχικής υγείας. «Επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στο προσδόκιμα επιβίωσης ενός ανθρώπου, κι επειδή έχει αλλάξει και η σύσταση της ελληνικής οικογένειας στη σύγχρονη εποχή, βλέπουμε πως αλληλεπιδρούν οι διάφορες γενιές μεταξύ τους», αναφέρει ο ψυχίατρος, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του παρότρυνε τους παρευρισκόμενους σε διαδραστικότητα, απαντώντας σε αρκετά ερωτήματα.

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας, προσφέρει δωρεάν προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις αθλημάτων στα ΤΕΦΑΑ-Στρατιωτικές Σχολές στην πισίνα.

Πολύτεκνη εργαζόμενη μητέρα και δρομέας παραδίδει μαθήματα ζωής

Η 32χρονη Αντιγόνη Θεοδώρου, η οποία μεγαλώνει τέσσερα ανήλικα κορίτσια και παράλληλα εργάζεται ως νοσηλεύτρια, αποτελεί μία πραγματικά μοναδική περίπτωση.

Η πολύτεκνη μητέρα, η οποία άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου στα 30 της και πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε αθλήτρια υψηλών επιδόσεων, στέλνει το δικό της μήνυμα ζωής μέσα από την συμμετοχή της στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, τον Stoiximan.gr 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» της Κυριακής 2 Απριλίου.

«Τα μαθήματα αλλιώς» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει το μεγάλο εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό Forum.
Από 17-24 Μαρτίου 2017 το Κ.Ω.Θ. ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αναρωτηθούν, να πειραματιστούν, να καταθέσουν ιδέες και να βιώσουν με ολιστικό τρόπο την εκπαίδευση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.