Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η αξία των παζλ

Τα παζλ έχουν κερδίσει με την αξία τους περίοπτη θέση σε παιδικά δωμάτια, σχολικές αίθουσες, χώρους αναμονής και κυρίως στις καρδιές μικρών και μεγάλων παιδιών. Εκτός από μια απολαυστική δραστηριότητα που γεμίζει με πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο, συμβάλλει στη γνωστική, συναισθηματική, ακόμα και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αφού συντελεί:

- Στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού: αν και το μέγεθος των κομματιών ποικίλει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, η τοποθέτησή τους στη σωστή θέση απαιτεί επιδέξιες κινήσεις.

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νοηματική γλώσσα

Σημαντική ήταν η εκδήλωση που είχε σαν θέμα τη νοηματική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Η συνομοσπονδία κάνει γνωστό ότι: «Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου «Multilingualism and equal rights in the EU, the role of sign languages» (Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ, ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών) ήταν σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης στις Βρυξέλλες.

Καθηγητής προς φοιτητές: Αντιγράψτε, και εμείς το κάνουμε

Στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια ένας καθηγητής προκάλεσε αίσθηση καθώς προέτρεψε τους φοιτητές του να αντιγράψουν, ένας τρόπος για εκείνον να καταγγείλουν την ατιμωρησία ορισμένων συναδέλφων του που κατηγορούνται για λογοκλοπή.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι δεν παρακολουθώ εάν εσείς αντιγράφετε, διότι με κάθε επίγνωση δεν θέλω να σας ζητήσω να τηρήσετε κανονισμούς που το πανεπιστήμιο της Μπολόνια επιτρέπει στους καθηγητές του να καταπατούν» έγραψε ο Λούτσιο Πίτσιο, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας σε ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, το οποίο ιδρύθηκε το 1088.

Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τη μνήμη στους ηλικιωμένους

Μπορεί η χρήση βιντεοπαιχνιδιών στους εφήβους να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και την απόδοσή τους στο σχολείο, όμως βοηθά τους ηλικιωμένους να εξασκήσουν τη μνήμη τους και να τη διατηρήσουν δυνατή.

Ένας στους τρεις ξυπνούν τη νύχτα για να ελέγξουν το κινητό τους!

Ένας στους τρεις νέοι είναι τόσο «κολλημένοι» με τα κινητά τους ώστε ξυπνούν στη μέση της νύχτας για να τα ελέγξουν, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε, πολλοί φοβούνται τόσο πολύ μη χάσουν κανένα μήνυμα, ώστε ελέγχουν τα smartphones τους τη νύχτα, παρότι η τακτική αυτή δημιουργεί συχνά-πυκνά καυγάδες με το έτερόν τους ήμισυ που μοιραία αναρωτιέται από ποιον είναι το μήνυμα μέσ’ τη μαύρη νύχτα και γιατί είναι απαραίτητο να απαντηθεί επιτόπου.

Η φτώχεια επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο και γερνάει πρόωρα το μυαλό

Η φτώχεια μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες, ενώ μπορεί να γεράσει το μυαλό κάποιου πριν από την ώρα του. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που διαπίστωσε συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά εισοδήματα και στις επιδόσεις του εγκεφάλου.

Εκπαίδευση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν και έχουν ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους του μουσείου και τη βιωματική επαφή με τα αρχαία ευρήματα και την αρχαιολογική πληροφορία. Μέσα από τα κατάλληλα ερεθίσματα, την αλληλοδραστικότητα και την ανακάλυψη, η επίσκεψη στο Μουσείο μετατρέπεται αβίαστα σε μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών, τα οποία πρόθυμα θα θελήσουν να το ξαναεπισκεφτούν.

Οι νέοι ζουν με τους γονείς τους και ψάχνουν για δουλειά

Έρευνα από το Young Women’s Trust, που δημοσιεύει η metro.co.uk, επιβεβαιώνει πως τα άτομα ηλικίας 18-30 ανησυχούν και ανησυχούν πολύ. Η δουλειά, η στέγη και η ψυχική υγεία είναι τομείς που τους κάνουν να βλέπουν το μέλλον με καθόλου θετική ματιά.

Δωρεάν 129 παλιά σχολικά βιβλία

129 Νεοελληνικά Αναγνώσματα, 3.390 έργα 480 συγγραφέων, τα οποία συγκροτούν το διασωσμένο και προσωπικό, πλήρες κατά το δυνατόν, Αρχείο της Δρ. Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη.

Πρόκειται για τα σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονταν στην Ελλάδα για το μάθημα των "Νέων Ελληνικών" (Λογοτεχνίας) από το 1884 έως το 1977 στους κύκλους εκπαίδευσης που αντιστοιχούν στη σημερινή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τα παιδιά της Ελλάδας που δεν τα θέλει κανείς

Η Ελλάδα της κρίσης εγκαταλείπει τα παιδιά της από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθούν.

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το φαινόμενο εγκαταλελειμμένα παιδιά να φιλοξενούνται από ιδρύματα καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν.

«Ντόμινο» αντιδράσεων για τη φοίτηση προσφυγόπουλων

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα «όχι» γονέων για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με την τεχνική των «τριών γονιών»

Γεννήθηκε στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες το πρώτο στον κόσμο παιδί με τρεις γενετικούς γονείς, καθώς εκτός από το DNA της μαμάς και του μπαμπά του το αγοράκι περιέχει και ελάχιστο γενετικό υλικό -γύρω στο 0,1%- από ένα τρίτο πρόσωπο, μια γυναίκα δότρια ωαρίου.