Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρηκόων Πανοράματος: Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Η ευφυΐα της ελλειμματικής προσοχής

Ένα μικρό παιδί κάθεται στο δωμάτιο του να διαβάσει. Αφού βγάλει όλα τα απαραίτητα βιβλία και σημειώσεις, η σκέψη του αρχίζει να εγκαταλείπει τον χώρο και τον σκοπό. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το παιδί θαυμάζει τον χορευτικό και απόλυτα συγχρονισμένο τρόπο με τον οποίο τα αποδημητικά πουλιά αλλάζουν πορεία εν ώρα πτήσης.

Συνέχεια στο φαντασμαγορικό show δίνει η λεπτομέρεια στην κατασκευή του μπιχλιμπιδιού που κοσμεί το γραφείο και ταυτόχρονα διατηρείται η συνομιλία με κάποιον φίλο/η από το σχολείο μέσω chat. Οι σχολικές υποχρεώσεις έχουν περάσει στη σφαίρα του παραλογισμού. Αυτή είναι η καθημερινότητα για το παιδί εδώ και αρκετό καιρό. 

Εθνικό Θέατρο: Αυτό είναι όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων στις γιορτές

Το πρόγραμμα παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου τη διάρκεια των εορτών παραμένει το ίδιο, εκτός της Παιδικής Σκηνής όπου προστίθενται επιπλέον παραστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής.

Τι αλλάζει και πότε στην εκπαίδευση

Μέχρι τον Μάρτιο θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τη Β' και Γ' Λυκείου, Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση Πανελληνίων και αναμόρφωση των πρώτων ετών των ΑΕΙ.

«Στόχος και κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι να διαμορφώσουμε το σχολείο που μας επιτρέπουν οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αναπτυξιακής πορείας, αφήνοντας πίσω μας το σχολείο της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017.

Το 87% των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Πρωτοβουλία καρδιάς προς την Κιβωτό του Κόσμου όπου φιλοξενούνται παραμελημένα παιδάκια που δεν έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Διάλεξη της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας (Καλαμάτα)

Διάλεξη με θέμα «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία): Προοπτικές και πρακτικές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» διοργανώνει την Τετάρτη στην Καλαμάτα το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Αυστηρές συστάσεις προς εκπαιδευτικούς: Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσοι προωθούν ξενοφοβικές συμπεριφορές

H υποκίνηση ξενοφοβικών ανακλαστικών του κοινού ή παρακώλυσης των προγραμμάτων σε συνεργασία με τρίτους – για παράδειγμα τους διαμαρτυρόμενους γονείς- ομοϊδεάτες ή και από κοινού μέλη πολιτικού λ.χ. συνδέσμου ή άλλης κοινωνικής ή θρησκευτικής οργάνωσης, που αντιτίθενται στην υλοποίηση του προγράμματος οργάνωσης, αφήνει τον εκπαιδευτικό έκθετο σε πειθαρχικές ευθύνες, ενδεχομένως δε και ποινικές.

Το νέο λεξικό του Μπαμπινιώτη έχει 64.000 παράγωγα και σύνθετα και 723 σελίδες

Οι γονείς, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα... δισέγγονα των λέξεων, τώρα σε ένα τόμο 723 σελίδων.

Είναι το «Λεξικό των Παραγώγων και Συνθέτων της Νέας Ελληνικής» του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Κέντρο Λεξικολογίας. Είναι ένα βοήθημα για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους γράφουν και μιλούν τα ελληνικά και θέλουν να μάθουν πώς γεννιούνται οι λέξεις από άλλες λέξεις. Και είναι ένα πρωτότυπο έργο που δεν υπήρχε στη λεξικογραφία μας.

Τα παραμύθια του Σαββάτου…από την Ελένη Μπετεινάκη

Παραμύθια γεμάτα αλήθειες και τούτη τη φορά και ας κρύβουν τη μαγεία της έκπληξης και τη χαρά!

γράφει η Ελένη Μπετεινάκη* στην cretalive

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι οι παραμυθάδες του καιρού μας στην καλύτερη τους ώρα. Παραμύθια για θαύματα που μπορεί να συμβούν σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια ενωμένη, για φόβους, προκαταλήψεις, φως στο σκοτάδι της ψυχής και του ουρανού. Παραμύθια πασπαλισμένα με χρυσόσκονη εκεί που όλα μοιάζουν αδύνατα. Στην ουσία η ψυχή αντρειεύει και πολεμά τις αδυναμίες. Παραμύθια γεμάτα αλήθειες και τούτη τη φορά και ας κρύβουν τη μαγεία της έκπληξης και τη χαρά!

Διάβασμα στο σπίτι ή στο σχολείο;

Οι διαμάχες γονέων και εκπαιδευτικών με διακύβευμα το «καλό» των παιδιών αποτελούν κοινό τόπο. Εσχάτως, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων γονέων έχει βρεθεί το διάβασμα στο σπίτι, που φέρεται να ταλανίζει κατ’ οίκον γονείς και παιδιά, χωρίς απαραίτητα να έχει αντίκτυπο στην πρόοδο του μαθητή. Ο λόγος, βέβαια, γίνεται κυρίως για τις τάξεις του Δημοτικού, η ύλη των οποίων, σύμφωνα με πολλούς, μπορεί να καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά στην τάξη. Στην Ισπανία το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με τις μαμάδες να φτάνουν μέχρι την... απεργία, ενώ στη Βρετανία μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών συμμερίζεται την ίδια άποψη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι 15χρονοι Ελληνες μαθητές αφιερώνουν πέντε ώρες την εβδομάδα για διάβασμα στο σπίτι, οι Ισπανοί διαβάζουν εξίμισι ώρες, ενώ οι Φινλανδοί μόλις τρεις.

Χάσμα στις επιδόσεις μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων ελληνικών σχολείων

Τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις μαθητών ιδιωτικών σχολείων και μαθητών δημόσιων σχολείων στη χώρα μας διαπιστώνει η διεθνής έρευνα PISA, που μελέτησε τις δεξιότητες 15χρονων μαθητών στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και στην Κατανόηση Κειμένου.

Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τα Χριστούγεννα

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Κυριακή 18/12, ώρα 11:00
Αναζητώντας το άστρο των Χριστουγέννων
Παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-12 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3490160

Καθυστερεί έως και 4 χρόνια η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες

Την έντονη αντίθεση του για τις επικείμενες αλλαγές στην φαρμκαευτικη πολιτική που προωθεί το υπουργείο Υγείας εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «η αντίθεσή αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας». 

Στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία αφιερωμένο το TEDxSalon 2016

Μια διεισδυτική ματιά σε κάθε πτυχή της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία θα επιχειρήσει να ρίξει το TEDxAthensSalon, μια συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), στις 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30- 20.30.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη: «Η ψυχική ασθένεια του επαγγελματικού χώρου»

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (European Disability and Development Week) με πρωτοβουλία του International Disability and Development Consortium (IDDC), όπου η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας συμμετέχει ως εταίρος.

Ρομποτικός εξωσκελετός επιτρέπει σε τετραπληγικούς να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα

Ένας νευρο-ρομποτικός εξωσκελετός, που φοριέται στο χέρι και δημιουργήθηκε από Eυρωπαίους επιστήμονες, επέτρεψε για πρώτη φορά σε έξι τετραπληγικούς να πιάσουν και να χειρισθούν αντικείμενα όπως μαχαιροπίρουνα για να φάνε ή να υπογράψουν έγγραφα με στιλό.