Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της Δυσγραφίας.

Προσαρμογές στο σχολείο και τη δουλειά, εργοθεραπεία και ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της δυσγραφίας σε παιδιά και ενηλίκους. 

Αν το παιδί σας διαγνώστηκε μόλις τώρα με Δυσγραφία, μια Μαθησιακή Δυσκολία που επηρεάζει το γραφικό χαρακτήρα και τη λεπτή κινητικότητα, το επόμενο βήμα σας πρέπει να είναι οι προσαρμογές στο σπίτι και στο περιβάλλον του παιδιού. Ανάλογα με τον τύπο της Δυσγραφίας – χωρική, κινητική ή δυσλεξική- η εργοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά. 

Η όσφρηση παίζει καθοριστικό ρόλο στον αυτισμό

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του αυτισμού είναι τα ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα αυτό να θεωρείται οπτική δυσκολία στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου. Ωστόσο νέα μελέτη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann δείχνει ότι η όσφρηση ίσως παίζει κεντρικό στην εν λόγω διαταραχή. 

Bullying: Η μεγάλη Εικόνα μιας Κρίσης

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στα δελτία ειδήσεων και τα επιστημονικά συγγράμματα. Ανάλογα διογκωμένος είναι και ο λόγος περί του bullying, οι αναλύσεις για τα αίτια και οι πρακτικές διαχείρισής ή ελέγχου του.

Τι θα γίνει με τα μαθήματα Χημείας, Βιολογίας και Ιστορίας

Συνεχείς αλλαγές και ανατροπές παρατηρούνται στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας όσο αφορά στα νέα προγράμματα σπουδών της Β΄ και Γ΄ λυκείου που θα βρεθούν στον … δρόμο προς το νέο εξεταστικό σύστημα.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναμένεται να «κάνουν πίσω» σχετικά με τη συνδιδασκαλία των φυσικών επιστημών σε ένα κοινό μάθημα στη Β' τάξη του Λυκείου και να αλλάξουν τη σχετική πρότασή τους. 

Λύσεις «εδώ και τώρα» ζητά η ΕΣΑμεΑ σε αδικίες του κοινωνικού μερίσματος

Οι πρώτες αδικίες που επισημάνθηκαν στην ΕΣΑμεΑ μετά τις παρατηρήσεις από άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους που μένουν εκτός της παροχής του κοινωνικού μερίσματος, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προχώρησε σε αποστολή επείγουσας επιστολής προς το υπουργείο Εργασίας και τους συναρμόδιους φορείς, ζητώντας άμεση παρέμβαση σε τρία σημεία.

Το 41% των παιδιών θυμάτων trafficking πωλούνται από τις οικογένειές τους

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης τα παιδιά που πέφτουν θύματα trafficking αποδίδεται κατά 41% σε συγγενείς, κατά 14% σε γνωστά πρόσωπα, κατά 11% σε φίλους και κατά 34% σε άλλες μεθόδους. 

Δράσεις για την εξοικείωση μαθητών με τους υπολογιστές

Εκπαιδευτικές δράσεις στην Αθήνα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και την Τήνο από τις 4 έως 9 Δεκεμβρίου για την εξοικείωση των μαθητών σε θέματα της επιστήμης των υπολογιστών διοργανώνει το Tech Talent School, το δωρεάν πρόγραμμα για ψηφιακές δεξιότητες, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ώρας του Κώδικα (Hour of Code).

Η πιο πικρή δικαίωσή μου ήρθε από τους ανάπηρους νεκρούς της Μάνδρας

Περίεργο πράγμα το τι πρέπει να συμβεί για να δικαιωθεί μια θέση. Κι όταν συμβεί, δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να νιώσεις. Γιατί εγώ , με την τραγωδία της Μάνδρας, δικαιώθηκα απόλυτα για τις σκέψεις, τους φόβους, τις προειδοποιήσεις μου αλλά πώς να χαρείς και να πανηγυρίσεις για μια δικαίωση όταν χρειάστηκε μια τέτοια τραγωδία για να αποδειχτεί. Απλώς αναθαρρείς λίγο μέσα σου, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα εισακουστείς, έστω και στο και πέντε. Και θα εισακουστείς για ποιο πράγμα; Για το αυτονόητο.