Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Τα παζλ λίγο διαφορετικά…

Για τους περισσότερους από εμάς τα παζλ είναι μοναχικές (ατομικές), μη λεκτικές δραστηριότητες που ενισχύουν την επιμονή, την προσοχή, την συγκέντρωση, την παρατηρητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την λεπτή κινητικότητα. Τα παζλ μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν, ωστόσο, σε ομαδικές, γλωσσικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την ικανότητα συνεργασίας, κατανόησης και έκφρασης του προφορικού λόγου (ή της νοηματικής γλώσσας).

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Πότε πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους - Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής

Με την αριθμ. 90835/Ε1/14-8-2023 (ΑΔΑ: 6ΖΠΕ46ΝΚΠΔ-ΛΛΚ) πρόσκληση, καλεί τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς κλάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση-δήλωση προτίμησης περιοχών για πρόσληψή τους ως αναπληρωτών, πλήρους ή/και μειωμένου ωραρίου, ή/και ως ωρομισθίων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας έως ένα (1) διδακτικό έτος στη γενική εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, στα μουσικά σχολεία, στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα σχολεία εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) Ηρακλείου Κρήτης, στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, στις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.), στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, κατά περίπτωση, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Podcast: «Δεν θέλουμε άλλους "ήρωες της ζωής"» Τα ελληνικά ΜΜΕ και η αναπηρία


Δυσπρόσιτα σχολεία: Ποια είναι και τι ισχύει για τα μόρια των εκπαιδευτικών

Τα μόρια των δυσπρόσιτων σχολείων έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού αυτά μπορούν να διπλασιάσουν τα μόρια της προϋπηρεσίας τους και να ανέβουν στους πίνακες.

Δημήτρης Καρυπίδης: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ανάπηρου κολυμβητή

Στα 7 του πήγε να γραφτεί κολυμβητήριο αλλά, επειδή τα κόκκαλά του είναι πολύ εύθραυστα λόγω της ατελούς οστεογένεσης τύπου ΙΙΙ, από την οποία πάσχει, έπαθε κάταγμα και έφυγε. 15 χρόνια μετά, επέστρεψε και έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Παραολυμπιονίκης.

Όταν γεννήθηκε, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι πάσχει από ατελή οστεγένεση τύπου ΙΙΙ. Μία γενετική διαταραχή που κάνει πολύ εύθραυστα τα κόκκαλα και προκαλεί πολυάριθμα κατάγματα.

«Η αναπηρία κατασκευάζεται από ρατσιστικές αντιλήψεις»

Ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός είναι οι δημιουργοί του δημοφιλούς λογαριασμού Cool Crips, που μετράει πλέον 30.000 ακόλουθους στο Facebook, περισσότερους από 20.000 στο Instagram και 3.000 στο YouTube. Μέσα από τις αναρτήσεις, τα βίντεο, τα ταξίδια τους και τα podcasts μπορεί να δει κανείς με άλλο μάτι την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, χωρίς καμία διάθεση να προκαλέσουν συμπόνια, αποδεικνύουν ότι η αναπηρία δεν οφείλεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα σώμα, αλλά κατασκευάζεται στους κόλπους της κοινωνίας μέσα από τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των ευκαιριών που τους παρέχονται για συμμετοχή στην κανονική ζωή της κοινότητας σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Δώρα Πασχαλίδου: Η τυφλή Ελληνίδα που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης

Η Δώρα Πασχαλίδου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας «χρυσός» άνθρωπος. Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με απώλεια όρασης που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Και που το έκανε αυτό; Στο αγαπημένο της άθλημα, στο judo.

Απαλλαγές από δίδακτρα μεταπτυχιακών και για άτομα με αναπηρία

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, απαλλάσσονται από τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 , όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών, των οποίων:

Α. Το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, δεν υπερβαίνει τα 9.520,00 €) ευρώ (από 8.752 πέρσι),και,

Β. Το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα αυτοτελώς τις 6.664,00 ευρώ (από 6.126, 40 πέρσι)

Άρωμα Θεσσαλονίκης στον μεγάλο αγώνα του Super Cup της UEFA στην Αθήνα

Πριν από πέντε χρόνια ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Όραμα Νέων Youthorama», Ηλίας Μάστορας, δημιούργησε μία μπάλα ειδική για παιδιά με οπτική αναπηρία. Η καμπάνια «Μια μπάλα για όλους - A ball for all» γρήγορα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και σήμερα κουδουνίζει σε 213 χώρες του κόσμου.

Κομισιόν: Φρένο στα EDC κι άλλες τοξικές ουσίες στα παιχνίδια που παρεμβαίνουν στις ορμόνες των παιδιών

Πρόταση για να απαγορευτούν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDC) και άλλες τοξικές ουσίες στα παιχνίδια κατέθεσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ποιες κατηγορίες οδηγών περνούν δωρεάν από τα διόδια

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, δωρεάν διέλευση από τα διόδια της περιοχής τους δικαιούνται -κατά περίπτωση- οι μόνιμοι κάτοικοι στα διοικητικά όρια ορισμένων δήμων, οι οποίοι είναι οι εξής:

Ορεινή Ποδηλασία: Αναβάλλεται το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών

H πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο Μάνδρας, δεν «πλήγωσε» μόνο το περιβάλλον και τη χλωρίδα της Αττικής, αλλά οδήγησε και στην αναβολή σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, που θα φιλοξενούνταν στο Δήμο, της Δυτικής Αττικής.