Το κλάμα είναι ο τρόπος του μωρού να επικοινωνήσει με του γονείς του. Να τους πει πως θέλει κάτι ή να τους δείξει πως πονάει κάπου. Οι γονείς όμως απ΄ότι φαίνεται δεν μπορούν να καταλάβουν πάντα τι θέλει να τους πει το μωρό τους κάθε φορά με το κλάμα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Τσέχων επιστημόνων.
Τρίτη 2 Ιουνίου 2015
Εβδομάδα επιτραπέζιων παιχνιδιών στις περιφερειακές βιβλιοθήκες
Εβδομάδα επιτραπέζιων παιχνιδιών στις περιφερειακές βιβλιοθήκες
Ελάτε όλοι να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να μοιραστούμε αμέτρητες στιγμές γέλιου, σκέψης και διασκέδασης, παίζοντας!.
Η αισθητική για ένα κακό παιδικό βιβλίο
Του Δημήτρη Χαλκιόπουλου(*) στο περιοδικό ο αναγνώστης
Πέρα από το ερώτημα πως γράφεται ένα κακό βιβλίο είναι σημαντικό να εξετάσουμε πως φτιάχνεται ένα βιβλίο.
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η χρήση της γραφής (του κειμένου) ή κάποιου άλλου συστήματος με οπτικά σύμβολα (σχήματα, ζωγραφιές ή φωτογραφίες) για να μεταδώσει την έννοια. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αρχή κάθε βιβλίου είναι το κείμενο, το οποίο, προκειμένου για τα παιδικά βιβλία, μαζί με την εικονογράφηση, αποτελούν το κέντρο της αφήγησης.
Σε καμία περίπτωση όμως το κείμενο από μόνο του είναι ένα βιβλίο. Το βιβλίο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον στο οποίο το κείμενο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την εικόνα παράγοντας ένα νέο, πολλές φορές αυτονομημένο από τα συστατικά του, νόημα.
Το βιβλίο φτιάχνεται μέσα από μια σύνθετη επεξεργασία έτσι ώστε από αϋλη ιδέα να γίνεται χειροπιαστό αντικείμενο.
Χάρτες: οι σημασίες τους
"Ούτως ή άλλως κανένας χάρτης, όσο πιστός κι ακριβής κι αν θέλει να είναι, δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ότι είναι ίδιος ολόιδιος με τον πραγματικό ή τον φανταστικό τόπο, που χαρτογραφεί. Ο χάρτης ορίζει, σχεδιάζει, εξηγεί, δαμάζει, κυριεύει, επιθυμεί, κατακτά, αναπαράγει, ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, θυμίζει τον κόσμο. Είναι μια ζωντανή αφήγηση, μια ερμηνεία, μια εξιστόρηση, μια ζωγραφιά της πραγματικότητας. Κι ως τέτοια δεν μπορεί να χωρέσει σε μια μόνο από τις ομολογουμένως αμέτρητες κατηγορίες, σε ένα μόνο από τα πολλά, πάμπολλα είδη και κεφάλαια, που αριθμεί ήδη η επιστήμη/τέχνη της χαρτογραφίας".
Διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Αγγελίδου για τους Χάρτες (από όπου προέρχεται και το παραπάνω απόσπασμα). Το bookbook τον Ιούνιο μάς ταξιδεύει παρέα με τους χάρτες- μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τη σελίδα στο facebook για να βλέπετε τις βιβλιοπροτάσεις του.
«Το Διαδίκτυο οδηγεί πολλούς γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους»
Σε ποσοστό 10-15% οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στην παραπληροφόρηση από το Διαδίκτυο, αλλά και στην πανδημία της γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Εκδήλωση: "H Παιδεία του Βάθους και η εκπαίδευση στη φύση"
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο: "H Παιδεία του Βάθους και η εκπαίδευση στη φύση"
«Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας», στη Θεσσαλονίκη
«Έρχεται» και φέτος η «Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας», στη Θεσσαλονίκη
Το Παρασκευοσαββατοκύριακο 5-7 Ιουνίου, στο πάρκο Πεδίο του Άρεως (απέναντι από την ΕΤ3), με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Πώς θα ψυχαγωγήσεις το παιδί σου το καλοκαίρι στην Αθήνα;
Τα σχολεία σε λίγες μέρες κλείνουν και το καλοκαίρι ξεκινά για τα παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές όμως είναι ακόμα μακριά. Η καθημερινότητα στην πόλη θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν παρακολουθήσουν ένα summer camp από αυτά που έχουν ετοιμάσει για τους μικρούς τους φίλους μουσεία, ιδρύματα και φορείς
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)