Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Lucy Kellaway: I’m becoming a teacher at 58 – this is why you should too


2η Ενημερωτική Ημερίδα για την Πιλοτική Εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση των Σχολικών Συμβούλων Παιδαγωγικής Ευθύνης και Ειδικοτήτων των πιλοτικών σχολείων

Στο πλαίσιο της Δράσης 1: «Επιμόρφωση για την Εισαγωγή της Περιγραφικής Αξιολόγησης στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση» της Πράξης: «Παρεμβάσεις επιμόρφωσης για την ενίσχυση των σχολικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος», MIS 5004204, την οποία υλοποιεί το Ι.Ε.Π., και για την υποστήριξη της πιλοτικής εφαρμογής της περιγραφικής αξιολόγησης στα σχολεία του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα επιμόρφωσης των Σχολικών Συμβούλων Παιδαγωγικής Ευθύνης και Ειδικοτήτων των πιλοτικών σχολείων την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018, και ώρα 10.00 – 16.00 στο ΥΠ.Π.Ε.Θ., στις αίθουσες Γαλάτεια Σαράντη και “Jacqueline de Romilly, από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Δράσης. 

Εκπαιδεύοντας χαρισματικά παιδιά

Σε όλα τα σχολεία του κόσμου φοιτούν χαρισματικοί και ταλαντούχοι μαθητές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα προφανές το ταλέντο τους. Μάλιστα, κάποια παιδιά το «κρύβουν» πίσω από το πρόσωπό τους. «Ορισμένοι από αυτούς τους μαθητές μπορεί να παρακολουθούν αμέτοχοι το μάθημα, καθώς οι συμμαθητές τους μαθαίνουν έννοιες που για τους ίδιους είναι ήδη γνωστές. Κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά μέσα στην τάξη.

Πώς εξηγούμε στα παιδιά (μας) τον πόλεμο

Η φρίκη που ζει η ανθρωπότητα γίνεται εικόνα στα μάτια των δικών μας παιδιών. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την αθώα τους ψυχή μιλώντας τους όμως ανοιχτά για τον δικό μας σκληρό κόσμο…

Τα Παιδιά της Υιοθεσίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη Αναζητούν τις Ρίζες Τους

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στις δεκαετίες 50,60, 70 κι εγκαταλείφθηκαν σε σκαλοπάτια σπιτιών, βρεφοκομείων και ορφανοτροφείων, παιδιών που δόθηκαν σε αμερικανικές κι ευρωπαϊκές οικογένειες για υιοθεσία αντικαθιστώντας την κοινωνική πρόνοια της μεταπολεμικής Ελλάδας, ζητάει σήμερα να βρει τις ρίζες της.

Τι θα ισχύσει για την εισαγωγή μαθητών σε Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για το 2018-2019

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2018-2019. Ειδικότερα, με κλήρωση θα γίνει και φέτος η εισαγωγή μαθητών στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2018-2019. Παράλληλα η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α’ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων θα γίνει με γραπτή δοκιμασία, που θα πραγματοποιηθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018.

Βιωματικές ομιλίες σε σχολεία και άλλα δρώμενα στην καμπάνια του Δ. Αθηναίων για την αναπηρία

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία, βρίκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Μαρτίου στον δήμο Αθηναίων, η οποία θα διαρκέσει όλο τον μήνα.

Πρόκειται για βιωματικές ομιλίες σε σχολεία, δράσεις ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία, καλλιτεχνικά και χορευτικά δρώμενα κ.α.

Τα γονίδια ένοχα για τις «ανθυγιεινές» προτιμήσεις των παιδιών

Μήπως το μικρό παιδί σας επιλέγει συνεχώς ανθυγιεινά σνακ; Μήπως πάλι είστε από τους τυχερούς των οποίων το παιδί προτιμά τα καρότα και τα αγγούρια από τα πατατάκια και τα μπισκότα; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrients» δείχνει ότι οι προτιμήσεις των παιδιών σχετικά με τα... τσιμπολογήματά τους έχουν (και) γονιδιακή βάση. Κοινώς, αν το τέκνο σας αγαπά να τρώει... σαχλαμάρες κατηγορήστε (τουλάχιστον ως έναν βαθμό) τα γονίδιά του.

Πλιάκης: Δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα

Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα περικοπών στα αναπηρικά επιδόματα έδωσε στους εκπροσώπους των αναπήρων ο διοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) Στυλιανός Πλιάκης. 

Τρία χρυσά και ένα χάλκινο για την ομάδα του Μαθηματικού Αθηνών στην 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα

Με τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο, που την έφεραν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, επέστρεψε η ομάδα του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2018), η οποία διεξήχθη από 27 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2018, στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Αποσύρθηκε το σχολικό βιβλίο Μαθηματικών της Ε' Δημοτικού

Του Δημήτρη Μαριόλη

Απαρατήρητη πέρασε η είδηση για την απόσυρση του βιβλίου Μαθηματικών της Ε΄ Δημοτικού και την αντικατάστασή του από νέο σχολικό εγχειρίδιο. Αντίθετα, ιδιαίτερα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν χριστιανικά σωματεία και θεολόγοι την Κυριακή 4 Μαρτίου στα Προπύλαια, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές το μάθημα των Θρησκευτικών.​