Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Ζωίτσα, Πηνελοπίτσα, Χιονούλα…

4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Και εμείς τη γιορτάζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Με την στρουμπουλή Χιονούλα στην αγκαλιά μας χαζεύουμε φωτογραφίες της Ζωίτσας και της Πηνελοπίτσας μας. Τρία πλασματάκια που ήρθαν ξαφνικά στη ζωή μας και την άλλαξαν για πάντα.


Η Ζωίτσα μας, το κουταβάκι που νόσησε από μόρβα και απέκτησε σοβαρή κινητική αναπηρία, ζει εδώ και πέντε χρόνια σε πανσιόν όπου λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τόνους αγάπης! Πιο δυνατή από ποτέ, έχει αρχίσει όχι μόνο να περπατάει με σταθερότητα, αλλά και να χώνει την μυτίτσα της παντού, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο και μαλώνοντας όποιον πάει να της πάρει την αγαπημένη της θεσούλα!

Κορωνοϊός – Πώς θα ξεπεράσω την άρνηση του παιδιού μου να φορέσει μάσκα

Όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, είτε είναι εμβολιασμένα είτε όχι, υποχρεούνται να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη.

Καθώς η πανδημία της COVID-19 συνεχίζεται, μπορεί να δυσκολεύεστε να διατηρήσετε πρακτικές μάσκας κι άλλες προφυλάξεις που σχετίζονται με την πανδημία – ειδικά εάν τα παιδιά σας έχουν επιστρέψει στη σχολική ρουτίνα.

Σχολεία: Μαθήματα και με κατάληψη

Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική όταν το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη. Αυτό τόνισε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς όλα τα σχολεία, καθώς η ΟΛΜΕ παρέχει στήριξη στα μέλη της να μην κάνουν τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη. Εως και χθες ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων προσέγγιζε τα 130 σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Ένας Ευτυχισμένος Άνθρωπος

Το δυσκολότερο σημείο στην πορεία ενός αθλητή είναι όταν πρέπει να αποδεχτεί ότι κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα γράψει το τέλος της.

Δεν είναι εύκολο να το δεχτεί.

Ούτε να το “χωνέψει”.

Είναι τόσο δύσκολο όσο και η αποδοχή ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε αθάνατοι.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μέσα μου είχα αποδεχτεί ότι θα αποσυρθώ από την ενεργό δράση, χρειάστηκε πολύς καιρός να το σκεφτώ.

Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ ηλικίας 16 έως 65 ετών με κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία

Χθες το βράδυ (30/9/2021), υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας». Περιλαμβάνει:

Σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης,
Ενιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και πρώιμης διάγνωσης διαταραχών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
Προσωπικό Βοηθό για άτομα με αναπηρία,
Υποστηριζόμενα διαμερίσματα αποϊδρυματοποίησης εφήβων.

Ακαδημαϊκή ανεξαρτησία ή δωρητές;

Το πρόγραμμα Μπρέιντι – Τζόνσον περί Μεγάλης Στρατηγικής είναι ένα από τα εγκυρότερα προγράμματα του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εχει διάρκεια ένα χρόνο και επιτρέπει σε μια επίλεκτη ομάδα είκοσι φοιτητών να βουτήξουν σε κλασικά κείμενα ιστορίας και διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά δημοφιλείς επισκέπτες που δίνουν διαλέξεις και προέρχονται από τον κόσμο της πολιτικής, του στρατού και των ΜΜΕ. Τώρα όμως το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε υποτίθεται για να εκπαιδεύει μελλοντικούς ηγέτες να κυβερνήσουν τις χώρες τους στα ταραγμένα νερά της ιστορίας, αντιμετωπίζει το ίδιο μια σοβαρή κρίση.

Χαρισματικά παιδιά: Αναζητώντας τους Έλληνες Αϊνστάιν στα σχολεία

Δύο χαρισματικά παιδιά και οι γονείς τους μιλούν στο ethnos.gr για τον εντοπισμό τους, τις δυσκολίες στο σχολείο, την εμπειρία τους για το πρώτο Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / CTY Greece

Πριν ακόμη γραφτεί στο σχολείο η Φαίη από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μπορούσε να διαβάζει και ένιωθε τόσο υπεύθυνη που χρησιμοποιούσε και έπαιζε από τα πέντε της το ψαλίδι σαν… κομπολόι. Από την άλλη, ο Ορέστης διάβαζε Τριβιζά από τα νήπια, ήταν δεινός σκακιστής από κούνια, πρόσθετε τετραψήφιους αριθμούς και πολλαπλασίαζε αν και δεν ήξερε ότι η συγκεκριμένη πράξη λέγεται πολλαπλασιασμός. Και οι δύο κατακτούν πολύ γρήγορα τη γνώση και την κάνουν δικιά τους.

Προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις συνδέονται με τη σοβαρότητα της COVID-19 στα παιδιά

Οι προϋπάρχουσες χρόνιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της παχυσαρκίας, σχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 στα παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Medicine.

Ο James W. Antoon, MD, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville, Tennessee, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 45 παιδικά νοσοκομεία των ΗΠΑ (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος 2020) για να αξιολογήσουν τους κλινικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε παιδιά και εφήβους.

Podcast: Η εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή και η ΕΕ

Η εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, εν μέσω της πανδημίας, αποκτά νέα χαρακτηριστικά και αποτελεί νέα προτεραιότητα στην ΕΕ.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
Οι νέες δυνατότητες δεν φέρνουν και νέες απαιτήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς;
Πώς ωθεί η πανδημία τη διαδικασία;

JA Greece: Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το EnterFest, το 1ο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021, το Enterfest: Inspire–Prepare–Succeed, το 1ο Φεστιβάλ Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης του Junior Achievement Greece. Οι συνεδρίες του EnterFest ενέπνευσαν και κινητοποίησαν τη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις της, τη φετινή σχολική χρονιά, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι εγγραφές, στα προγράμματα που προσφέρει δωρεάν το JA Greece, έχουν ξεκινήσει στην νέα ιστοσελίδα του οργανισμού www.jagreece.org. Στην τελετή έναρξης, τις συνεδρίες και το Διεθνές Συνέδριο με το οποίο κορυφώθηκε το Φεστιβάλ, μίλησαν επίσημοι προσκεκλημένοι, στελέχη του JA Greece, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί Α’ Θμιας, B’ Θμιας και Γ’ Θμιας εκπαίδευσης καθώς και εθελοντές/μέντορες που έχουν υλοποιήσει προγράμματα του οργανισμού. Όλοι περιέγραψαν με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, τα τεράστια οφέλη της επιχειρηματικής εκπαίδευσης για όλους τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους. Οι συνεδρίες και τα συμπεράσματά τους είναι οι εξής:

Παρουσίαση Έργου ADHD360

Την Τετάρτη 06/10/2021 (18:00-19:00) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το έργο ADHD360.Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για:
● την εκτίμηση της πιθανότητας ένα άτομο να εμφανίζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μέσω παιχνιδιού σοβαρού σκοπού και τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης
● τη χρήση του παιχνιδιού ως εργαλείο παρέμβασης - βελτίωσης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ

10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΕΣΑμεΑ


Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος από κάθε κατηγορία αναπηρίας, από όλη την Ελλάδα. 

4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας “Από το Παιδί στον Ενήλικα”

Με ιδιαίτερη χαρά η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ (ΕΕΜ ΔΕΠΥ) σας προσκαλεί στο 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας “Από το Παιδί στον Ενήλικα”, που πραγματοποιείται στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2021, διαδικτυακά.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάπτυξη του διεπιστημονικού διαλόγου για τη βαθύτερη κατανόηση και διαχείριση των διαχρονικών συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής, ιδίως στα πλαίσια της συνύπαρξης με άλλες νευροαναπτυξιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Νίκος Παπαγγελής – Ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμό ποδιού που κατακτά τον Όλυμπο – Το μήνυμά του συγκλονίζει

Αφού κατέκτησε την 6η θέση στην πρώτη του συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες, ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου χωρίς το πρόσθετο μέλος του και έγραψε ιστορία, όντας ο πρώτος που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ο λόγος για τον 22χρονο Νίκο Παπαγγελή.

Ο νεαρός που ακρωτηριάστηκε στην ηλικία των 14 ετών παραδίδει καθημερινά μαθήματα θάρρους, πίστης και θέλησης.

Κύπρος: Τα άτομα με απώλεια ακοής φωνάζουν για χρόνια και οι αρμόδιοι κλείνουν τα αυτιά

Έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που μπήκε στην ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού και άλλαξε τις ζωές όλων μας. Η πανδημία ήταν η αφορμή κάποιοι να αναθεωρήσουν, κάποιοι να αλλάξουν τρόπο ζωής, ενώ την ίδια ώρα, μας έφερε αντιμέτωπους με σημαντικά προβλήματα, που πριν εθελοτυφλούσαμε και δεν θέλαμε να κοιτάξουμε κατάματα. Η πανδημία ήταν η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν αρκετές ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας τους μία ώθηση, για να διεκδικήσουν με περισσότερο ζήλο αυτά που δικαιούνται, ξεγυμνώνοντας την κοινωνία και την πολιτεία, που δεν στάθηκε στο πλευρό τους, όταν η κατάσταση ήταν πιο εύκολη.

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022!

Η Ιστορία του 20ού αιώνα μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα «Learning by Docs», ενώ το πρόγραμμα Erasmus + «Είμαστε κινηματογραφιστές» προσκαλεί μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών, να απολαύσουν τις ταινίες που περιλαμβάνονται στα νεανικά προγράμματα τριών Φεστιβάλ και να δημιουργήσουν μια κοινή κινηματογραφική ομάδα με στόχο τη δημιουργία μια ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα το αστικό τοπίο. 

Η Ιστορία μέσα από τα ντοκιμαντέρ