Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η φτώχεια συνδέεται με φτωχότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου – αλλά το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σημαντική για την τόνωση της γνωστικής ικανότητας και της ψυχικής ευεξίας. Η καλή υγεία του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικία συνδέεται άμεσα με την καλύτερη ψυχική υγεία, τη γνώση και το μορφωτικό επίπεδο στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους στρες.

Πώς τα παιδιά θα γίνουν ενεργοί πολίτες

Χρειάζονται μερικές μόνο ημέρες σε μια ελληνική πόλη –μπορεί και λιγότερο αν κάποιος είναι ιδιαίτερα άτυχος– για ταχύρρυθμα μαθήματα στην ανευθυνότητα. Τα παραδείγματα είναι συνηθισμένα, συσσωρεύονται στην καθημερινότητά μας και προκαλούν εκνευρισμό, απογοήτευση ή πλήρη αγανάκτηση – ανάλογα και με τη διάθεσή μας.

Αυτά είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Πρώτο το ΜΙΤ - Καλύτερο ελληνικό το ΕΜΠ

Υψηλές διακρίσεις απέσπασαν οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια, που συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024.

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 347η θέση και ακολουθούν: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (530η θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1400+). Επισημαίνεται ότι η πορεία του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη είναι ανοδική, δεδομένου ότι πέρσι ήταν στη θέση 422 και το 2020 στη θέση 454.

Παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να παίζουν έξω με φίλους αυτό το καλοκαίρι

Το κλείσιμο των σχολείων παλαιότερα σήμαινε ότι τα παιδιά περνούσαν μεγάλο μέρος του Ιουλίου και του Αυγούστου παίζοντας έξω με τους φίλους τους. Αλλά όχι πια, όπως φαίνεται.

Σύμφωνα με έκθεση της Save the Children του 2022, πάνω από τα μισά (51%) παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι παίζουν έξω με την παρέα τους λιγότερο απ‘ ό,τι πριν από την πανδημία.

Επικίνδυνο για παιδιά viral ενεργειακό ποτό των σταρ του YouTube

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Chuck Schumer κάλεσε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να διερευνήσει τo PRIME, ένα ενεργειακό ποτό που ιδρύθηκε από τους αστέρες του YouTube, Logan Paul και KSI.

«Αγοραστές και γονείς προσέξτε, γιατί είναι μια σοβαρή πηγή ανησυχίας για την υγεία των παιδιών, τα οποία στοχεύει τόσο πυρετωδώς».

“Greek Language League” ένα γλωσσικό πρωτάθλημα για παιδιά της Διασποράς

Το Greek Language League (Πρωτάθλημα Ελληνικής Γλώσσας) είναι ένα γλωσσικό πρωτάθλημα που αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2023 για παιδιά της Διασποράς.

Τέσσερις ομάδες από ελληνικά σχολεία αποτελούμενες από παιδιά 9-13 ετών θα διαγωνιστούν στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την γεωγραφία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Δήμος Φυλής: Δημιουργεί νέα εκπαιδευτική – επαγγελματική δομή για παιδιά με αναπηρία

Μια νέα προοπτική στην επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών με αναπηρία έρχεται να δώσει ο Δήμος Φυλής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκου Χατζητρακόσια.

Ο λόγος για την ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Άνω Λιοσίων (ΕΝΕΕΓΥΛ), το οποίο θα στεγάζεται στο κτίριο του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, ένα αίτημα των γονέων των μαθητών/-τριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο ενστερνίστηκε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο κ. Χατζητρακόσιας.

Sanofi: Νέα σειρά Podcasts σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας εγκαινίασε πρόσφατα μία καινούργια πρωτοβουλία σχετικά με τον τομέα της Νευρολογίας.

Πρόκειται για μία σειρά podcasts με θέμα την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα οποία έχουν τα οποία έχουν σκοπό, σύντομα αλλά περιεκτικά, να προσφέρουν τόσο στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, όσο και στο ευρύ κοινό, σημαντικές πληροφορίες για τη νόσο και τρόπους για την καλύτερη διαχείρισή της.

Αναβαθμίζονται δεκάδες σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αναβαθμίζονται δεκάδες σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με εργασίες επισκευής, συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών, που ξεκινούν άμεσα, στο πλαίσιο συμφωνίας – πλαίσιο, ύψους 727.000 ευρώ, που υπεγράφη σήμερα (11/07) από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη.

Καύσωνας: Προσοχή σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει του καύσωνα «Κλέων», απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, συνιστά επίσης στους πολίτες να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα από σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου.