Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Μια μέρα στη ζωή ενός παιδιού με δυσκολία στην ταχύτητα επεξεργασίας/ μειωμένη ταχύτητα επεξεργασίας (Slow Processing Speed).

Αυτή είναι η Σοφία, μαθήτρια της Γ΄Δημοτικού με μειωμένη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Είναι ένα έξυπνο παιδί, αλλά ο εγκέφαλός της χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να προσλάβει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες. Η μειωμένη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής της Σοφίας. Πώς; Παρακολουθήστε μια τυπική μέρα της και θα καταλάβετε!

Νέα μελέτη: Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA. Διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.

Ο δάσκαλος που μετέφερε με το ποδήλατό του βιβλία στα απομακρυσμένα χωριά του Αφγανιστάν μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν το 2014 ο Σαμπέρ Χοσεϊνί (Saber Hosseini) ξεκίνησε να διανέμει βιβλία σε απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας Μπαμιγιάν (Bamyan) του Αφγανιστάν με το ποδήλατό του είχε ένα και μόνο όραμα· ν' αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά της ταλαιπωρημένης από πολέμους και ταραχές χώρας του πρόσβαση στη γνώση, που τόσο είχαν στερηθεί από την καταστροφή πολλών σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Παιδί στην προεφηβεία – Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Φαινομενικά από τη μία μέρα στην άλλη, το παιδάκι σας άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια μικρογραφία ενηλίκου. Μαζί με τις αλλαγές στο σώμα του, εμφανίστηκαν και τα πρώτα δείγματα αλλαγών στη συμπεριφορά του. Αν και οι περισσότεροι αγχωνόμαστε για την… επέλαση της εφηβείας, η προεφηβεία των παιδιών παρουσιάζει εξίσου μεγάλες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια μετάβαση που μας επιτρέπει να θέσουμε τις βάσεις ώστε η σχέση μας με το παιδί μας να παραμείνει στενή και ουσιαστική επιτρέποντάς μας να το βοηθάμε όταν θα μας χρειάζεται περισσότερο.

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια έχουν θετικό αντίκτυπο στα παιδιά τους

Μια νέα έρευνα στους γονείς, δείχνει τη θετική τους στάση απέναντι στα παιχνίδια. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι κατανοούν τις αξιολογήσεις του ESRB (Entertainment Software Rating Board), οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα τι είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία.

Η τηλεόραση παλαιότερα θεωρούνταν επαρκής μπέιμπι σίτερ. Αλλά αυτές τις μέρες, η οθόνη είναι λίγο πιο διαδραστική. Πλέον θεωρείται ότι τα παιχνίδια, επιδρούν πολύ περισσότερο στη ζωή των παιδιών, από οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου.

Γιατί η Κίνα απαγορεύει τις γραπτές εξετάσεις για τους μαθητές Α΄και Β΄Δημοτικού

Η Κίνα απαγόρευσε σήμερα τις γραπτές εξετάσεις για τα παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών στο Δημοτικό σχολείο, καθώς η χώρα προσπαθεί να ελαφρύνει την πίεση που δέχονται οι μαθητές και η οποία θεωρείται τροχοπέδη για τη γεννητικότητα.

Το Πεκίνο άρχισε τον περασμένο μήνα μια ευρεία μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, όπου ο υπερβολικός φόρτος εργασίας των μαθητών και τα απαγορευτικά κόστη των υποστηρικτικών μαθημάτων επικρίνονται όλο και περισσότερο.

«Τα προβλήματα των τυφλών δημιουργούν αμηχανία – Προτιμούν να μας βλέπουν σαν σούπερ ήρωες»

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων με προβλήματα όρασης μιλά για μια δύσκολη καθημερινότητα

Η βασική αναπηρία των τυφλών δεν είναι η τυφλότητά τους αλλά η συμπεριφορά που έχουν απέναντί τους αυτοί που βλέπουν, είπε κάποτε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας και η πρώτη και πιο διάσημη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τυφλών ανθρώπων. Μισό αιώνα μετά το θάνατό της, ελάχιστα μοιάζει να έχει μετακινηθεί η στερεοτυπική αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Στη χώρα μας, συνεχίζουν να έχουν τη συμπόνια μας, τον οίκτο μας (όλα τα λάθος συναισθήματα δηλαδή), αλλά όχι την ουσιαστική βοήθεια που χρειάζονται στην πράξη για να ζουν μια ποιοτικότερη καθημερινότητα.

Επτά ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στο περιβάλλον που αξίζει να δούμε με τα παιδιά μας

Παρέα με τα παιδιά μας, μέσα από μαρτυρίες, έρευνα και μοναδικές εικόνες, ενημερωνόμαστε για την κλιματική αλλαγή και για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν κάποιες καθημερινές ανθρώπινες συνήθειες

«Η Γη έχει επιδερμίδα και αυτή η επιδερμίδα έχει ασθένειες. Μια από αυτές τις ασθένειες λέγεται ”άνθρωπος”» – Φρήντριχ Νίτσε

PlayEnergy: O μαθητικός διαγωνισμός για την κυκλική οικονομία

Στην παγκόσμια εκπαιδευτική πλατφόρμα της Enel μέσα από ενδιαφέρουσες αποστολές θα ταξιδέψεις στον κόσμο της κυκλικής οικονομίας και θα διεκδικήσεις υπέροχα δώρα.

Βγαίνεις από το σπίτι μαζί με τους φίλους σου και ψάχνετε στη γειτονιά για πράγματα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα. Έχετε μαζί σας χαρτί και στυλό και καταγράφετε προσεκτικά τα ευρήματά σας: γλάστρες εγκαταλελειμμένες σε μια αυλή, αλουμινένια κουτάκια πεταμένα στον δρόμο, ένας ανεμιστήρας δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων μαζί με μια ξύλινη σκούπα, και λογής-λογής άλλα σκουπίδια. Αλήθεια, τι είδους οικολογικά βιώσιμο έργο θα μπορούσατε να φτιάξετε με τα συγκεκριμένα; Έχετε όση φαντασία χρειάζεται για να κατασκευάσετε κάτι και να δώσετε μια δεύτερη ζωή σε αυτά που βρήκατε; Διότι έτσι συμβαίνει σε μια πόλη όπου διέπεται από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όλα τα αντικείμενα και τα προϊόντα ζουν περισσότερο χάριν στη δημιουργικότητα και στην κουλτούρα βιωσιμότητας των πολιτών της.

Η Κίνα περιορίζει το online gaming στους ανήλικους, σε 3 ώρες την εβδομάδα

Από μία 8 μέχρι τις 9 το βράδυ, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις δημόσιες Αργίες θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβασει στο online gaming οι ανήλικοι στην Κίνα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η Κίνα, που το 2019 είχε ορίσει ανώτατο όριο online gaming για τους ανήλικους Κινέζους 1,5 ώρα ανά ημέρα, κάνει τους κανόνες ακόμα πιο αυστηρούς και στην ουσία βάζει όριο 3 ώρες την εβδομάδα, για τις περισσότερες εβδομάδες της χρονιάς, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το Bloomberg.

Δήμος Παύλου Μελά: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για μαθητές με οικονομικές δυσκολίες

Εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και οι κοινωνικές δομές Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο και η Παιδική Ομπρέλα με το μήνυμα “Σχολικά είδη και χαμόγελα για όλους, γιατί τα παιδιά είναι πάνω από όλους” καλούν για μια ακόμη χρονιά καταστήματα σχολικών ειδών, συλλόγους και πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών για μαθητές και μαθήτριες του Δήμου μας, που ξεκινούν με πολλές δυσκολίες τη νέα σχολική χρονιά.

Παιδιά που απήχθησαν στη Νιγηρία επανενώθηκαν με τους γονείς τους, άλλοι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι

Μαθητές από το ιδιωτικό μουσουλμανικό σχολείο Salihu Tanko επανενώνονται με τους γονείς τους μετά από τρεις μήνες αιχμαλωσίας, στις 27 Απριλίου 2021, στη Minna (Νιγηρία). 

Στη Νιγηρία, μια χώρα που μαστίζεται από τον πολλαπλασιασμό των απαγωγών παιδιών, δύο καλά νέα έφτασαν την Παρασκευή, 27 Αυγούστου. Ενενήντα δύο μαθητές από ένα ισλαμικό σεμινάριο στη δυτική Νιγηρία, που απήχθησαν τον Μάιο, επανενώθηκαν με τους γονείς τους μετά την απελευθέρωσή τους την Πέμπτη Οι μαθητές, μερικοί από τους οποίους είναι κάτω των 10 ετών, συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της πολιτείας πριν από την επανένωση με τις οικογένειές τους την Παρασκευή. Και περίπου τριάντα μαθητές από άλλο σχολείο αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.

Pod: Ο Παναγιώτης έμαθε να κάνει σεξ ως ΑμεΑ

Ο Παναγιώτης έμεινε ανάπηρος σε ηλικία 21 ετών. Έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα του από την αρχή. Πως να κινείται, πως να κάνει μπάνιο.. Και φυσικά το πιο σημαντικό. Πώς να κάνει σεξ! Δύο και πλέον δεκαετίες μετά, ο Παναγιώτης έχει μια ευτυχισμένη σχέση και απολαμβάνει με τη σύντροφό του ταξίδια, συναυλίες και όλα όσα αρτιμελείς άνθρωποι βαριούνται απλά, όπως οι ίδιοι λένε, να τα κάνουν. Μιλάει για το πιο δύσκολο κομμάτι, ψυχολογικά, που ήταν το σεξ, και όλη την πορεία από το ατύχημα μέχρι σήμερα.

Η τσαμπούνα «τραγουδάει » ακόμη

Όταν ο Τάσος Αναστασίου διοργάνωσε την πρώτη Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής του Αιγαίου στην Κέα, το 2002, δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί την ενθουσιώδη ανταπόκριση. Περίπου 40 μουσικοί κατέφθασαν από περισσότερα από 18 νησιά, εκ των οποίων οι μισοί και παραπάνω τσαμπουνιέρηδες, μέλη μιας ατίθασης ράτσας που κατά τα φαινόμενα είχε σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς ο κόσμος εγκατέλειπε την αγροτική ζωή και την ύπαιθρο. «Δεν ήταν της μόδας και όσοι έπαιζαν την τσαμπούνα φάνταζαν σαν δεινόσαυροι με παράξενα μουστάκια και γκλίτσες», λέει ο Περικλής Σχοινάς, δάσκαλος, που πήγε στην Κάρπαθο για να μάθει τσαμπούνα και ο ίδιος. Το φεστιβάλ ήταν η αφορμή για την αναβίωση του μουσικού οργάνου. «Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, υπήρχαν έφηβοι που έριχναν κοπέλες επειδή έπαιζαν την τσαμπούνα».

Η Θάσος ιδρύει Ειδικό Σχολείο

Ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της κοινωνίας της Θάσου ικανοποιείται με την ίδρυση του Ειδικού Δημοτικού σχολείου. Μια πολύ καλή είδηση για έναν νησιωτικό δήμο της χώρας. Στο μυαλό μας, όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και οι θεσμοί να προσφέρουν το κατάλληλο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιβάλλον. Η ευθύνη μας απέναντι τους μεγιστοποιείται όταν κάποια από τα παιδιά χρειάζονται ειδική εκπαίδευση λόγω των ειδικών αναγκών τους.

Με την υπ. αριθμ. 102255/Δ3/20-08-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ B 3896 – 20.08.2021), ιδρύεται 1/θ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη Θάσο.

Οικονόμου – Τα ΑΕΙ μπορούν την επόμενη χρονιά να κάνουν διορθωτικές κινήσεις με την ΕΒΕ

«Παράθυρο» για αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μετά τις χιλιάδες κενές θέσεις που υπήρξαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι με τις μεταρρυθμίσεις «αναβαθμίζουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας μεγαλύτερη αξία στον κόπο των νέων και στις θυσίες των γονιών τους» όπως είπε.

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, υποστήριξε ότι μέχρι και πέρυσι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέφευγαν σε σχολές που δεν ήθελαν να σπουδάσουν.

Παγώνη στον ΣΚΑΪ: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα-Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά

Για την μετάλλαξη Δέλτα που «δεν παίζει», τον αγώνα προς την επίτευξη του τείχους ανοσίας και το ζήτημα εμβολιασμού των υγειονομικών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη.

Ισπανία: Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία στη νέα σχολική χρονιά

Με μάσκα, υποχρεωτικά από την ηλικία των 6 ετών και απόσταση τουλάχιστον 1,20 μέτρου μεταξύ των θρανίων, θα ξανανοίξουν τα σχολεία στην Ισπανία, όπου η υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση σήμερα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία.

Άμεσα το «κουδούνι χτυπά» για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων - Παιδί, ένα στα 5 κρούσματα

Πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών, όπως αποκάλυψε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. Όπως είπε υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για εκπαιδευτικούς-Πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των ομάδων που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF.

Θα πρέπει «να προταθούν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εκπαιδευτικούς και στα άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού ως ομάδα στόχο των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού», αναφέρουν οι εν λόγω θεσμοί του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια εμβολιαστική στρατηγική που να είναι προστανατολισμένη στην εκπαίδευση με παρουσία των μαθητών στα σχολεία.