Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Παιδιά τελείως ανοργάνωτα και γονείς στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού.

Οι δυσκολίες οργάνωσης είναι ιδιαίτερα συχνό χαρακτηριστικό στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και διάφορες μορφές αναπηρίας. Παιδιά με ΔΕΠΥ, δυσλεξία δυσκολεύονται πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα. 

Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης δεν αποτελεί προνόμιο των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία. Εμφανίζεται πολύ συχνά και σε παιδιά που δεν έχουν συγκεκριμένες δυσκολίες. 

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και ανέμελες εξορμήσεις στην εξοχή με παιδιά

Τώρα που ανοίγει πλέον ο καιρός και κλείνουν τα σχολεία είναι ευκαιρία για τις οικογένειες να ξεφύγουν από την αγχωτική και στενάχωρη καθημερινότητά τους και να εκμεταλλευτούν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, κοντά στην όμορφη φύση του τόπου μας και κάτω από το καταγάλανο ελληνικό ουρανό.

Όταν όμως έχουμε μαζί μας παιδιά, καλό είναι να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα απρόοπτα.

ΗΠΑ: 12χρονο παιδί-θαύμα είναι έτοιμο για το πανεπιστήμιο

Ο Τάνισκ Αμπραάμ από το Σακραμέντο των ΗΠΑ είναι μόλις 12 ετών και έτοιμος για το πανεπιστήμιο.

Έχει, μάλιστα, προτάσεις από το Πανεπιστήμιο Davis, ενώ έχει δεχτεί επιχορηγήσεις και υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz στην Καλιφόρνια.

Είναι δικαίωμά μου! Τι σημαίνει να ζεις χωρίς το δικαίωμα να λαμβάνεις αποφάσεις που αφορούν εσένα;

Τι σημαίνει να ζεις χωρίς δικαίωμα στην επιλογή; Χωρίς το δικαίωμα στην αυτονομία; Πολλοί λαμβάνουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις ως κάτι δεδομένο: τι πρέπει να σπουδάσουν, σε τι είδους δουλειά να υποβάλουν αίτηση, πού και με ποιον να ζήσουν, ποιόν να παντρευτούν, ποιόν να ψηφίσουν, ποιο γιατρό να επισκεφτούν... Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους με διανοητικές ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, αυτά τα βασικά δικαιώματα περί της λήψης αποφάσεων απομακρύνονται και οι προτιμήσεις τους δεν γίνονται σεβαστές. Πολλά άτομα με αναπηρία καταλήγουν να ζουν σε ιδρύματα και ψυχιατρεία παρά τη θέλησή τους, ή γυναίκες με αναπηρίες στειρώνονται, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Στην Ελλάδα εκπαιδεύεσαι μόνο και μόνο για να περνάς τις εξετάσεις, όχι για να μάθεις

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με τα εξεταστικά συστήματα στην Ελλάδα. Όλων των ειδών. Είτε εξετάζεσαι για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης, είτε για να πάρεις το Lower, είτε για να μπεις στο Πανεπιστήμιο κ.λπ. 

Όλα έχουν μια βασική αρχή. Όχι το πώς να μάθεις, αλλά να μάθεις μόνον εκείνα τα «μισά» που θα σου χρειαστούν για να περάσεις τις εξετάσεις. Η μάθηση δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ο προσανατολισμός προς μια κατεύθυνση. Να εξασκηθείς στα τερτίπια των συστημάτων, ώστε να τη βγάλεις καθαρή. Ειδικά με τη δοκιμασία των «πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων», που βασανίζει τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου και τις οικογένειές τους, το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς, τείνοντας ν’ αποκτήσει χαρακτηριστικά αληθινής ανοησίας… Τουλάχιστον… 

Μπάμπι ή ο τρόμος του αδύναμου

Κυκλοφόρησε το 1923 και το 1936 μπήκε στη μαύρη λίστα των ναζί. Το 1942 έγινε ταινία από την Ντίσνεϊ. Το βιβλίο κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά για να διαβαστεί ως αλληγορία για τη βία και την αλλοτρίωση

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ – Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών & Γυναικών 2016

Η ΕΟΑΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών) σε συνεργασία με την EDSO (European Deaf Sports Organisation) διοργανώνουν από 24 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών στη Θεσσαλονίκη.

Άθληση από κοινού για άτομα με και χωρίς αναπηρία

Το T.In.Basket βρήκε ένα νέο σπίτι στο ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής - Με τη βοήθεια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»

Το νέο αναπτυσσόμενο άθλημα «Totally Integrated Basketball» (T.In.Basket) γνώρισαν από κοντά φοιτητές της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «Ηρόδικος».

Ξεκινούν οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία - Πότε αρχίζουν οι διακοπές

Ξεκινούν οι εγγραφές μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας για το σχολικό έτος 2016-2017 ενώ η Τετάρτη 15 Ιουνίου θα σημάνει την λήξη του σχολικού έτους 2015-2016. 

Ειδικότερα οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται από 1 έως 21 Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους. 

Οι γιαγιάδες σώζουν ακόμα την οικογένεια

Σήμερα, Κυριακή, η κυρία Ευσταθία έχει off. Θα μαγειρέψει για την ίδια και τον άντρα της, θα συγυρίσει το σπίτι, θα χαζέψει το αγαπημένο της πρόγραμμα στην τηλεόραση και θα πέσει νωρίς για ύπνο. Οπως κάθε Δευτέρα έτσι και αύριο, 8.30 π.μ. θα πρέπει να χτυπήσει κάρτα στο σπίτι της κόρης της. Να αναλάβει τα παιδιά όσο η μαμά τους ετοιμάζεται για τη δουλειά, να προλάβουν να πουν κι οι δυο τους καμιά κουβέντα. Το να είσαι μαμά, λένε, είναι η ομορφότερη και ταυτόχρονα η δυσκολότερη δουλειά του κόσμου. Το να είσαι γιαγιά στην Ελλάδα, πάντως, είναι κανονικό «επάγγελμα» με αυστηρά ωράρια και συγκεκριμένα ρεπό.

Οι ιστορίες πίσω από τους αριθμούς για τις μητέρες-παιδιά

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 5% των γεννήσεων προέρχεται από νεαρά κορίτσια, από έφηβες. 2.600 ανήλικες γυναίκες τον χρόνο γίνονται μητέρες και το 1/3 αυτών μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Σταματούν το σχολείο και διώχνονται από τα σπίτια τους. Στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού τα νούμερα είναι περισσότερο τρομακτικά, καθώς υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 2 εκατ. κορίτσια γεννούν πριν γίνουν 15 ετών. Συνηθισμένοι να διαβάζουμε τα μονοψήφια χωρίς πάντα να μπορούμε να αντιληφθούμε τον όγκο, ας μεταφράσουμε τις 2 εκατ. ανήλικες γεννήσεις, σε 5.500… την ημέρα!

Trafficking: SOS από την ΕΕ για τα «αόρατα» παιδιά των προσφυγικών ροών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας κρούει η ΕΕ στην πρώτη της έκθεση για το human trafficking.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι τα παιδιά είναι ο εύκολος στόχος εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη για να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη σεξουαλική εκμετάλλευση και σε άλλες μορφές δουλείας.