Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες στα μαθηματικά. Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε μέσα στην τάξη

 Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν απέξω γινόμενα προπαίδειας, αθροίσματα και διαφορές (πχ 3Χ7= , 4+7= , 11– 3= ) ακόμα και όταν θεωρείτε ότι όλα αυτά έχουν γίνει κτήμα των παιδιών της συγκεκριμένης τάξης (πχ στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού). Αφήστε το παιδί να χρησιμοποιεί «κολπάκια» (στρατηγικές) για να ξεπερνά αυτές τις δυσκολίες του πχ δάχτυλα, μετατροπή γινομένων σε αθροίσματα κοκ. Πολλοί εκπαιδευτικοί «απαγορεύουν» την χρήση δαχτύλων μετά την Γ΄ Δημοτικού. Ωστόσο, τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα μάθουν. 

Πώς διδάσκεται η ιστορία στην Ευρώπη

Εθνοκεντρική, με βασικό ή αποκλειστικό εργαλείο τα σχολικά εγχειρίδια, με περιορισμένες αναφορές σε μειονότητες και ελάχιστες σε ζητήματα που αφορούν την ιστορία των φύλων και του περιβάλλοντος είναι η διδασκαλία της ιστορίας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ερευνα που έγινε στα 16 κράτη-μέλη του Παρατηρητηρίου για την Ιστορία στην Ευρώπη το οποίο δημιουργήθηκε το 2021 κάνει ουσιαστικά μια «χαρτογράφηση» της διδασκαλίας του μαθήματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξετάζοντας έξι θεματικές ενότητες. Τη θέση που κατέχει το μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα, το περιεχόμενό του, τις πηγές και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στις αίθουσες, την επίδραση της αξιολόγησης των μαθητών στην ποιότητα εκμάθησης και τέλος το επιστημονικό υπόβαθρο των διδασκόντων.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα και πότε ανοίγουν μετά την Πρωτοχρονιά

Την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023, θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία για το 2023, και ξεκινούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να επιστρέφουν στα θρανία μετά την Πρτοχρονιά, τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024.

Νέα εμπνευσμένη ιδέα από το Δημοτικό Κάσπακα: «Σκάναρε και άκουσε την ιστορία του Σχολείου μας»

πηγή
Νέα καινοτόμα ιδέα απο το Δημοτικό Σχολείο του Κάσπακα, μπήκε σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες.

Από εδώ και στο εξής, όλοι οι επισκέπτες του Κάσπακα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πλούσια ιστορία του σχολείου, καθώς περνούν από το κτίριο. 

Η διαδικασία είναι εύκολη: απλά σκανάρουν με το κινητό τους τηλέφωνο την ειδική ταμπέλα που βρίσκεται έξω από το σχολείο. 

Δημοτικά σχολεία από τη νησιωτική χώρα «ενώθηκαν» για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα

Μια διαφορετική, διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά δημοτικών σχολείων από νησιά του Ελλάδας διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος της Hellenic Hull «Εμείς κι ο Κόσμος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη Helmepa, τις δασκάλες και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων.

"Στην Ελλάδα τους ανάπηρους τους θεωρούν ξοφλημένους ανθρώπους"

Η ιστορία της οικογένειας της Αφροδίτης Μανουσάκη και του Παντελή Πανόπουλου που μαζί με την 20χρονη ανάπηρη κόρη τους Άννα μετανάστευσαν πριν λίγο καιρό στη Γερμανία γιατί στην Ελλάδα αισθανόντουσαν ξένο σώμα. 

Yποστήριξη προγράμματος «Youth4Boccia» για την προαγωγή, μέσω του αθλητισμού, της ψυχικής & σωματικής υγείας εφήβων και νέων με αναπηρία

Tο πρόγραμμα «Youth4Boccia» έχει σκοπό να προσεγγίσει και να φέρει στον χώρο του αθλητισμού νέους με αναπηρία κάτω των 21 ετών, μέσω του αθλήματος Boccia, που απευθύνεται σε άτομα με σοβαρές κινητικές παθήσεις.

Ερευνα: Η οικογένεια στο κέντρο του κόσμου

Τι σημαίνει «οικογένεια» για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες; Είναι η δημιουργία της ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή; Ποιες νέες μορφές της θεωρούν αποδεκτές; Εχει ακόμη απήχηση το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»; Είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία η εταιρεία ερευνών Kapa Research έψαξε να βρει τις απαντήσεις, μέσω πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε τον προηγούμενο μήνα σε σύνολο 917 ανδρών και γυναικών, 17 ετών και άνω, και παρουσιάζει η «Κ». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο θεσμός της οικογένειας παραμένει πολύ σημαντικός για τους πολίτες της χώρας.

Γιατί χαλάνε συνέχεια τα ασανσέρ του μετρό;

Η Παραολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου μιλά για την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, σε μια πόλη που θέλει να λέγεται προσβάσιμη.

«Σας ενημερώνουμε ότι στον σταθμό Αγία Μαρίνα ο ανελκυστήρας που οδηγεί στο επίπεδο διακίνησης των επιβατών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας». Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς καθημερινά το μετρό για να έχεις ακούσει χιλιάδες φορές αυτή την ηχογραφημένη ανακοίνωση. Το όνομα του σταθμού αλλάζει, το μήνυμα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Και αν εσένα δεν σου δυσκολεύει την ήδη δύσκολη καθημερινότητα, για κάποιους ανθρώπους η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι εφιάλτης. Γιατί σημαίνει πως δεν μπορούν να πάνε στον προορισμό τους. Όχι «δεν μπορούν να πάνε με ασφάλεια στον προορισμό τους». Δεν μπορούν να πάνε, τελεία.

Δύο σχολεία στην Καβάλα στέλνουν μήνυμα για τη διαφορετικότητα

Δύο σχολεία στην Καβάλα, προσπάθησαν να δείξουν πως ο σεβασμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τη διαφορετικότητα, είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής για μια καλύτερη κοινωνία.

Η ώρα του μαθήματος: το Σχολείο στην υπερμοντέρνα εποχή

Ο ψυχαναλυτής Massimo Recalcati ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα για να μιλήσει για το ρόλο του πατέρα σήμερα με αφορμή το βιβλίο του Τι απομένει από τον πατέρα; Όσοι τυχεροί πρόλαβαν να κλείσουν θέση θα απόλαυσαν την ομιλία, οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε στα θαυμάσια βιβλία του που αναλύουν καίρια ζητήματα της εποχής μας με εργαλεία και γλώσσα προσιτά στο ευρύ κοινό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούν διαρκή εγρήγορση και συγκέντρωση από τον αναγνώστη. Εγρήγορση και συγκέντρωση που προκύπτουν αβίαστα γιατί ο συγγραφέας ξέρει να κάνει με τη γραφή του αυτό που λέει στην Ώρα του μαθήματος ότι πρέπει να κάνει ο δάσκαλος: να «ερωτοποιεί» τη γνώση, να δημιουργεί έρωτα γι’ αυτήν κεντρίζοντας την επιθυμία.

Νέα μέτρα για ασφαλή πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Και τα Ταξί στη λίστα

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η σύσταση της Επιτροπής για τη μελέτη και λήψη των αναγκαίων μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των ΚΤΕΛ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.