Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

QuickPic: το πρώτο εργαλείο επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας (AAC) που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η πρώτη εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτήσει ένα εργαλείο  εναλλακτικής και επαυξητικής  επικοινωνίας (AAC) για αυτιστικά άτομα, αλλά και άτομα χωρίς ομιλία, παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Howard Shane, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και πρώην διευθυντή του Autism Language Program και του Center for Communication Enhancement Νοσοκομείο Παίδων στη Βοστώνη.

Παιχνίδι TRILEGO από την ομάδα TRILEGO



Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης έχει τη δική του Εικονική Επιχείρηση "Let's Go". Μέσα από τη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook, γνωρίζουμέ τους νεαρούς  ανθρώπους που την απαρτίζουν, αλλά και τα όμορφα προϊόντα τους. Ένα από αυτά είναι και το εκπαιδευτικό παιχνίδι TRILEGO που βλέπετε στο βίντο. Για να μάθετε περισσότερα για το TRILEGO, διαβάστε την ... εταιρική παρουσίαση του: 

Εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά: Οι ημερομηνίες και η διαδικασία αίτησης

Την προθεσμία για τις εγγραφές των παιδιών στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ Δημοτικού για την ερχόμενη σχολική χρονιά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι εγγραφές μαθητών θα γίνουν αποκλειστικά το διάστημα από Παρασκευή 1η Μαρτίου έως και Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Podcast: «Οι ανάπηροι φοιτητές νιώθουν "στην απέξω" στα ελληνικά πανεπιστήμια»


Νέα στοιχεία για σχέσεις μεταξύ ηλικίας του πατέρα και συγγενών διαταραχών στο παιδί

Νέα μελέτη στο Genome Biology and Evolution ανακάλυψε ότι η σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα και σπάνιων συγγενών διαταραχών είναι πιο πολύπλοκη από ότι πίστευαν ειδικοί.

Mary Poppins: Παρακολούθηση μόνο με γονική συναίνεση στο εξής

Αυξήθηκε το κατώτατο όριο ηλικίας των θεατών που επιτρέπεται να δουν την ταινία της Mary Poppins στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή, η ταινία Mary Poppins περιέχει «ρατσιστική γλώσσα». Τα μέλη της Επιτροπής Κινηματογραφικής Λογοκρισίας στη Βρετανία, αποφάσισαν να την αναβαθμίσουν από U, που σημαίνει πως είναι κατάλληλη για όλους, σε PG δηλαδή με γονική συναίνεση.

Έρευνα ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ένας κατώτατος μισθός «φεύγει» για την εκπαίδευση των παιδιών

Σε τουλάχιστον έναν κατώτατο μισθό ανέρχεται το δυσβάσταχτο κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών για έναν στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό αποκαλύπτει ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση αποτίμηση δεικτών σχετικά με το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών στα οικογενειακά εισοδήματα των μισθωτών.

Ολο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την βία ανηλίκων

Πρόσφατα σε βίντεο -ντοκουμέντο αποτυπώθηκε η δράση τριών ανηλίκων οι οποίοι διέρρηξαν κατάστημα μίνι μάρκετ στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Στη Νάξο 13χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο σχολείο του, στο προαύλιο, την ώρα του διαλλείματος, από δύο μεγαλύτερους μαθητές, ενώ στην Κρήτη μέσα σε μια εβδομάδα συνελήφθησαν έξι ανήλικοι για ναρκωτικά, όπλα και άλλα αδικήματα.

Η θετική επίδραση ενός κατοικίδιου στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

«Πλέον, από αμέτρητες επιστημονικές μελέτες γνωρίζουμε πως μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων η επαφή τους με τα ζώα», διευκρινίζει ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων, Μαρίνος Μπούτσης.

Master Talks: Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία


Στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των social media οι έφηβοι αναζητούν την τέλεια εικόνα και συχνά αποπροσανατολίζονται ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους.

Γερμανία: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα των… παιδαγωγών παιδεραστών

Το σκάνδαλο με το λεγόμενο «πείραμα Κέντλερ» είναι λίγο πολύ γνωστό: αποδείχτηκε ότι επί 30 έτη οι γερμανικές υπηρεσίες προνοίας εμπιστεύονταν παιδιά και εφήβους σε παιδεραστές, ακόμη και σε σεσημασμένους και σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα ποινικούς. Αυτό που τώρα αποκαλύπτεται με σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Γερμανία είναι το εύρος του κυκλώματος. Εκτός από το Βερολίνο, την έδρα του Κέντλερ, στο δυσώδες σκάνδαλο είχαν εμπλακεί και άλλες πόλεις, όπως το Γκέτινγκεν, το Ανόβερο, το Τίμπιγκεν, κ.ά. Την έρευνα που κατέληξε στην προαναφερθείσα έκθεση έκανε το Πανεπιστήμιο του Χίλντεσαϊμ για λογαριασμό της διοίκησης του Βερολίνου. 

Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και σε αγρότισσες – Πότε χορηγείται

Με την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ θα χορηγείται και στις αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.