Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερα παιδιά, πιο δύσκολη τήρηση των κανόνων χρόνου στις οθόνες (screen time).

Οι Αυστραλοί γονείς με πολλά παιδιά, συχνά, δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους ακολουθούν τις οδηγίες για τον χρόνο οθόνης. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία σε ελαφρώς περισσότερες από τις μισές οικογένειες τηρήθηκαν οι οδηγίες, όταν τα παιδιά τους ήταν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Αντίθετα, μόνο το 23% των οικογενειών με παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες -και κατ’ επέκταση κατηγορίες χρήσης χρόνου οθόνης- συμμορφώνονταν με τις συστάσεις, υποστηρίζει η Λι Τουθ (Leigh Tooth), αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Ξεκινούν οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Ξεκινούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022 οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023. Οι εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.

Απροσπέλαστη η Θεσσαλονίκη για τους πεζούς με οπτική αναπηρία - Ανύπαρκτα τα ηχητικά συστήματα στα φανάρια

Απροσπέλαστη συνεχίζει να παραμένει η Θεσσαλονίκη για τους πεζούς με οπτική αναπηρία, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων φωτεινών σηματοδοτών εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Η σημασία της οργανοπαιξίας για τα παιδιά μας

Η σύνδεση του παιδιού με ένα μουσικό όργανο (οργανοπαιξία) αποφέρει πολλά παραπάνω στην ψυχή και το σώμα του από τη μουσική που θα παίξει τελικά, η οποία μπροστά στις σύγχρονες συνθήκες/ανάγκες διαπαιδαγώγησης μάλλον είναι το τελευταίο που θα πρέπει να στοχεύουμε.

Μια πιατοθήκη με περιβαλλοντικό πρόσημο σε μαθητικό διαγωνισμό

Με μια καινοτόμα ...πιατοθήκη που ανακυκλώνει το περισσευούμενο νερό ποτίζοντας το ενσωματωμένο φυτό, συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό μαθητικής εικονικής επιχείρησης του Junior Achievement Greece μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, οι οποίοι «βάφτισαν» το πρότζεκτ τους Χλωρίς (Chloris), από τη θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία.

Βιρτζίνια: Μαθητής που γεννήθηκε «χωρίς πόδια» κέρδισε το πρωτάθλημα της πολιτείας στην πάλη

Μαθητής από τη Βιρτζίνια, που γεννήθηκε χωρίς δεξί πόδι και το αριστερό είναι ως τα μέσα του μηρού κέρδισε το πρωτάθλημα της πολιτείας στην πάλη, εκπλήσσοντας πολλούς αλλά όχι τον εαυτό του.

«Αν δουλεύεις σκληρά, μπορείς να πετύχεις τα πάντα, ακόμη και να κερδίσεις το πολιτειακό πρωτάθλημα χωρίς πόδια», δήλωσε ο Adonis Lattimore το Σάββατο, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία των 48 κιλών, υπό τις επευφημίες του κόσμου που παρακολουθούσε τους αγώνες.

Καινοτομία στον Δήμο Τρικκαίων: Σε μπάλες γυμναστικής θα κάθονται τα παιδιά αντί σε καρέκλες

Άλλη μια δραστηριότητα υλοποιείται στα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων με τα παιδιά να «αποσύρουν» τις κλασικές και διόλου αναπαυτικές καρέκλες και να κάθονται σε μπάλες γυμναστικής και ισορροπίας.

Ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στις στρατηγικές διδασκαλίας, τα ξενόγλωσσα τμήματα (ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ) των ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων (ΟΜΟΝΟΙΑ – ΦΡΟΥΡΙΟ – ΣΤΑΘΜΟΣ) επικεντρώνονται στην έμπνευση, την παιδαγωγική εξέλιξη και την καινοτομία.

Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία

Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος καθώς υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά η πρώτη εκτελεστική σύμβαση που αφορά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Περιφερειών Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.

Σκωτία: Ενσωμάτωση ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαίδευση στα σχολικά προγράμματα

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενσωματώνει ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαίδευση στο σχολικό πρόγραμμα όλων των δημοσίων σχολείων.

Ορισμένα από τα θέματα που ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών και αφορούν όλες τις ηλικίες μαθητών περιλαμβάνουν εκμάθηση της ορολογίας και της ταυτότητας ΛΟΑΤΚΙ+, αντιμετώπιση της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας, την προκατάληψη σε σχέση με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ιστορία των κινημάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, της ισότητας, στη μείωση του εκφοβισμού, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών για τα διαφορετικά παιδιά εντός του σχολείου.

«Εσύ τι ομάδα είσαι;»- Μαθητές δημοτικού φόρεσαν φανέλες των ομάδων τους και έστειλαν μήνυμα κατά της οπαδικής βίας

Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας έστειλαν, σήμερα, οι μαθητές του 18ου δημοτικού σχολείου της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά των τεσσάρων μεγαλύτερων τάξεων (Γ', Δ', Ε' και ΣΤ'), φορώντας τις φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων έπαιξαν όλα μαζί, αγκαλιασμένα, στην αυλή, θέλοντας να αποδείξουν πως ο αθλητισμός ενώνει ανεξάρτητα με τις οπαδικές προτιμήσεις.

Κεραμέως: Απόλυτη προτεραιότητα οι διορισμοί και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

«Ο στόχος είναι να αφήσουμε πίσω την "στρέβλωση" των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και είναι απόλυτη προτεραιότητά μου οι διορισμοί εκπαιδευτικών και η επιμόρφωση τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επισκέφτηκε 4 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Ξάνθης και συγκεκριμένα το 17ο Πειραματικό Δημοτικό, το 6ο και το 13ο Δημοτικό και το 2ο Μειονοτικό Δημοτικό.

Γιατί ζωντανεύουν τα παιχνίδια;

Στη Γερμανία των αρχών του 19ου αιώνα γράφτηκε ένα παράξενο παιδικό παραμύθι που διαδραματίζεται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Oταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, ένα μικρό κορίτσι βλέπει τις κούκλες που βρίσκονται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να ζωντανεύουν και να δίνουν μια επική μάχη με ένα στρατό από ποντίκια. Λίγο καιρό μετά, αυτή η μάλλον τρομακτική ιστορία του Γερμανού συγγραφέα Ε.Τ.Α. Χόφμαν μεταποιείται από τον Αλέξανδρο Ντιμά και έπειτα μελοποιείται σε μπαλέτο από τον μεγάλο Ρώσο συνθέτη Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Eκτοτε ο «Καρυοθραύστης», ακόμα κι αν στη σημερινή του μορφή έχει χάσει τη γεμάτη παράξενη φαντασία, αυθεντική του χροιά, την περίοδο των γιορτών γεμίζει πάντοτε τις θεατρικές σκηνές ανά τον πλανήτη.

Κύπρος: Σε 14 σχολεία η χρηματοοικονομική εκπαίδευση

Πιο κοντά στο στόχο για καθολική εισαγωγή του μαθήματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας στα σχολεία, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου.

Κορωνοϊός: Ορφάνια, και η στήριξη παιδιών που έχασαν γονιό

Πολλές φορές η πανδημία παρουσιάστηκε ως ένας «αόρατος πόλεμος», που απαιτεί «στρατηγικές εξόντωσης του εχθρού» και «αποτελεσματικά όπλα». Δεν είχαμε, όμως, διανοηθεί ότι πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς θυμάτων κρύβεται ένας αντίστοιχα υψηλός αριθμός παιδιών – ορφανών. Αμέτρητα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια γονιό ή τον κηδεμόνα τους, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει την ανατροφή τους. Σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 στο The Lancet, τους πρώτους δεκατέσσερις μήνες της πανδημίας, 1,5 εκατομμύριο παιδιά έχασαν έναν ή δύο γονείς ή κηδεμόνα λόγω της πανδημίας. Οπως τονίζεται στην έκθεση, ο θάνατος μπορεί να προήλθε άμεσα ως επίπτωση της λοίμωξης ή έμμεσα ως συνέπεια των συνθηκών ζωής επί πανδημίας.

Άποψη: Ηλίας Μαγκλίνης "Καφέ της χαράς; Οχι"

Το έχω, νομίζω, ξαναγράψει: πριν από μερικά χρόνια, παιδοψυχίατρος δέχθηκε απειλητικό, υβριστικό τηλεφώνημα από ιερέα ενορίας σε χωριό στη βόρεια Ελλάδα. Αιτία ήταν η ενασχόληση του γιατρού με δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, τα οποία ο πατέρας τους κακοποιούσε σεξουαλικά. Ο ιερέας, σε έξαλλη κατάσταση, φώναζε: «Δεν θα μου χαλάσεις εσύ το χωριό».

ΗΠΑ: Ημιαυτόματο τουφέκι για παιδιά προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Είναι «το πρώτο από πολλά όπλα που θα βοηθήσουν τους ενηλίκους να εξοικειώσουν τα παιδιά τους με την αθλητική δραστηριότητα της σκόπευσης, με κάθε ασφάλεια», διαβεβαιώνει η εταιρεία WEE1 Tactical, η οποία διαφημίζει στον ιστότοπό της ένα τουφέκι «όπως το όπλο του μπαμπά και της μαμάς»
Το JR-15, ημιαυτόματο τουφέκι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά, με βάση το είδος όπλου που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές σφαγές στις ΗΠΑ, έκανε τον περασμένο μήνα την εμφάνισή του στην αγορά, προκαλώντας οργή σε οργανώσεις στρατευμένες στην καταπολέμηση της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων.