Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Παλιές κάλτσες: τι μπορούμε να τις κάνουμε αντί να τις πετάξουμε

Πολλές φορές στα συρτάρια του παιδικού δωματίου μαζεύονται πολύχρωμες καλτσούλες με υπέροχα σχέδια που δυστυχώς δεν μπορούν να φορεθούν από τα παιδιά, είτε επειδή δεν τους κάνουν, είτε επειδή έχουν φθαρεί πολύ, είτε επειδή είναι μόνες και έρημες (ιδίως στις οικογένειες με σκυλάκια, πολλές κάλτσες πέφτουν θύματα παιχνιδιάρικων επιθέσεων και καταστρέφονται). Τι μπορούμε να τις κάνουμε;

Γεωργία Μπάρου: Η μητέρα που εξήγησε στην Ελλάδα τι σημαίνει δυσλεξία

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες μάς βάζει στο μυαλό ενός δυσλεκτικού ατόμου και εξηγεί τί είναι τελικά η δυσλεξία.

Τελικά, τι ακριβώς είναι η δυσλεξία; Σίγουρα δεν είναι μόνο μια μαθησιακή δυσκολία, αφού δεν παύει να υπάρχει με το τέλος του σχολείου. Η Γεωργία Μπάρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και Mαθησιακές Δυσκολίες, εξηγεί στη Vwoman τι είναι η δυσλεξία αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς των δυσλεκτικών παιδιών για να τα στηρίξουν. 

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για παιδιά που βλέπουν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα

Τα αγόρια -αλλά όχι τα κορίτσια- ενός έτους που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό στην ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιαμανάσι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 84.030 παιδάκια ενός έως τριών ετών.

“Hiking in Duos” για αυτιστικούς εφήβους κι ενήλικες στην Πάρνηθα

Το ΜοιαΖΩ και το L-crew προχωρούν στην υλοποίηση μιας συμπεριληπτικης δράσης για αυτιστικούς εφήβους κ ενήλικες..“Hiking in Duos”
Η ομάδα του Giwrgos Loufekis για πρώτη φορά σε συνεργασία με το ΜοιαΖΩ, οργανώνει πεζοπορία στην Πάρνηθα, στο γραφικό μονοπάτι προς το εκκλησάκι του Άι-Γιωργη, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη, διάρκειας περίπου 2 ωρών. (Οι έμπειροι αθλητές της ομάδας, θα σεβαστούν κ θα ακολουθήσουν τους χρόνους των αυτιστικών αθλουμένων).

Παρουσίαση: Κοινωνική εγκυρότητα και ηθικές αρχές στο πεδίο της ειδικής αγωγής


e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας

Τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας. Με την υλοποίηση αυτής της ηλεκτρονικής διαδικασίας όλες οι νέες αιτήσεις για λήψη επικουρικής σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας και μεταβίβασης λόγω θανάτου) του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και η αντίστοιχη ηλεκτρονική αίτηση για τους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα.

Διδυμότειχο: Μαθητική «επιχείρηση» παράγει ζωοτροφές με οικολογικό πρόσημο

Καινοτόμες ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων, για ζώα παραγωγής και κατοικίδια, σχεδιάζουν να παρασκευάσουν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης 2022» του Junior Achievement Greece, έχοντας μάλιστα ως inspirational mentor την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία είχαν, πρόσφατα, την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση.

Αθλητής με αναπηρία της χρονιάς: Ο Νάσος Γκαβέλας έχει τη δύναμη στο χέρι του

Τα «φώτα» σπάνια στρέφονται σε αθλητές ΑμεΑ. Ο Νάσος Γκαβέλας, όμως, κατάφερε το 2021 να τα τραβήξει πάνω του για πολλούς λόγους.

Ο 22χρονος σπρίντερ της κατηγορίας Τ11 (απώλεια όρασης) έγραψε τη δική του ιστορία αρχικά με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο ήρθε με ρεκόρ Ευρώπης (10.98) στα 100 μέτρα.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λημματογράφησης “Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!”

Mε αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τον εορτασμό των 20 χρόνων από τη δημιουργία της Wikipedia, το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο "Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής". Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας, καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μέχρι 13 Φεβρουαρίου 2022 οι αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευσ

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει ότι η τελική προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στον 4ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) παρατείνεται έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορείς να δεις και να θαυμάσεις όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα που κοσμούσαν τις πλούσιες ρωμαϊκές επαύλεις αλλά και δημόσια κτίρια. Τα θέματα προέρχονται από την καθημερινή ζωή, τη φύση, τη μυθολογία. Πολύ εντυπωσιακές είναι οι απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών και οι παραστάσεις ζώων.

14η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού

Η 14η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού διοργανώθηκε από την ΕΕΠΟΣ στις 15 Ιανουαρίου 2022, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ (ΚΕ.Δ.Ε.Α), στη Θεσσαλονίκη.
Μπορείτε να δείτε τις εισηγήσεις εδώ.