Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Οσο πιο χοντρό το πορτοφόλι των γονέων, τόσο πιο έξυπνα τα παιδιά;

Η ανισότητα έχει και μια βιολογική παράμετρο - και μάλιστα πριν καν αρχίσει η ζωή ενός ανθρώπου. Όσο πιο χοντρό είναι το πορτοφόλι του μπαμπά και της μαμάς, τόσο πιθανότερο να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια του εγκεφάλου του παιδιού τους. Αντίθετα, τα παιδιά από φτωχές οικογένειες τείνουν να έχουν μικρότερη επιφάνεια εγκεφάλου και μικρότερες νοητικές ικανότητες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα-βόμβα, που συνδέει την εγκεφαλική -και κατ' επέκταση τη νοητική- ανάπτυξη ενός παιδιού με το εισόδημα και τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών του.

Gunilla Bergstrom: «Εύχομαι τα σημερινά παιδιά να μην απομακρυνθούν από τις αισθήσεις τους»

Ο Σπύρος Πετρουνάκος συνάντησε τη διάσημη Σουηδή συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της σειράς Άλφονς από τις εκδόσεις Μάρτης.

Ως πασίγνωστη δημιουργός του Άλφονς, του μικρού και ευφάνταστου ήρωα παιδικών βιβλίων που ζει με τον καλοπροαίρετο μπαμπά του, η Gunilla Bergstrom μάλλον έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις. Όμως, από τις πρώτες στιγμές της κουβέντας είναι σαφές ότι παραμένει απολύτως αφοσιωμένη στη συγγραφή και εικονογράφηση των βιβλίων της, δραστηριότητες που περιγράφει με μεταδοτικό ενθουσιασμό. 

Οι γονείς παιδιών με παχυσαρκία εθελοτυφλούν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γονείς με παχύσαρακα παιδιά είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζουν ότι τα τέκνα τους είναι υπέρβαρα, παρά μόνο αν αυτά βρίσκονται σε πολύ ακραία όρια παχυσαρκίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής, η οποία αποκαλύπτει ότι αυτή η εθελοτυφλία είναι πιθανότερη όταν οι γονείς είναι μαύροι ή έχουν ρίζες από τη νότια Ασία, αν προέρχονται από φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα ή αν το παιδί τους είναι αγόρι. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 31% των γονιών υποβάθμιζαν το γεγονός ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι υπερβολικά υψηλός. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ΒΜΙ ένας άνθρωπος μπορεί να χαρακτηριστεί υπέρβαρος, παχύσαρκος, με υγιές βάρος ή ελλιποβαρής. Μόνο τέσσερις γονείς κατέταξαν το παιδί τους στην κατηγορία των υπέρβαρων, παρόλο που τα 369 παιδιά τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα ανήκαν σε αυτήν την ομάδα, και λιγότερο από 1% αντιμετώπισαν το παιδί τους με ιδιαίτερη αυστηρότητα, χαρακτηρίζοντάς το, π.χ., υπέρβαρο ενώ δεν ήταν.