Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μαθητές με δυσκολίες στην οπτικοχωρική αντίληψη

Ένας μαθητής με δυσκολίες στην οπτικοχωρική αντίληψη δυσκολεύεται στην οργάνωση των οπτικών πληροφοριών σε πρότυπα με νόημα και στην κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν καθώς τα αντικείμενα περιστρέφονται ή κινούνται στο χώρο. Τα άτομα αυτά ενδέχεται να έχουν δυσκολίες και όσο αφορά την οπτική μνήμη. 

Από το Α έως το Ω: Ευγένιος Τριβιζάς


Ποιητής, παραμυθάς, θεατρικός συγγραφέας, παιδαγωγός, διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η προσπάθεια αποτίμησης του έργου του Ευγένιου Τριβιζά ακυρώνεται από το ίδιο το μέγεθος και την αξία του. Ας αφεθούμε στην παραμυθένια, παραβολική αφήγησή του που δεν φοβάται ούτε τους δράκους («Δράκους χρειάζονται αυτοί που μας κυβερνούν για να αυξάνουν τη δύναμη και τον έλεγχό τους πάνω μας») ούτε τα σκοτάδια («Αρκεί μια πυγολαμπίδα για να τα καταργήσει»).

Ηλεκτρονικό περιοδικό: «Διάλογοι! Θεωρία & Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης»


Το περιοδικό Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης έχει σκοπό τη δημιουργία ενός φόρουμ επιστημονικού διαλόγου και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στον ελληνικό και διεθνή χώρο της προσχολικής και σχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το περιοδικό στοχεύει στη δημοσίευση πρωτότυπων ερευνών, οι οποίες κυρίως προωθούν τη σύνδεση της έρευνας με την εκπαιδευτική πράξη, καθώς και εργασιών επισκόπησης σημαντικών θεμάτων της εκπαίδευσης.

Τι κρύβεται πίσω από την ανισότητα στην εκπαίδευση;

Γράφει η Έλενα Κρητικού στο pathfinder

Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα είναι οι παράγοντες που δημιουργούν αποκλίσεις στην εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της PISA, μέχρι σήμερα επικρατούν κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις σε πολλές χώρες του πλανήτη αναφορικά με τον τρόπο εκπαίδευσης των δύο φύλων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, οι αντιθέσεις που παρατηρούνται στη μάθηση των αγοριών και των κοριτσιών δεν οφείλονται σε κάποιες διαφορετικές έμφυτες ικανότητες των δύο φύλων. Οι ανισότητες χτίζονται από την οικογένεια, την κοινωνία, το σχολείο.

Η υπερβολική επιβράβευση οδηγεί τα παιδιά στο ναρκισσισμό

Ναρκισσιστικά στοιχεία εμφανίζονται στα παιδιά όταν οι γονείς τα επιβραβεύουν σε υπερβολικό βαθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι γονείς δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα των παιδιών τους με τα κιλά

Μια μητέρα βλέπει πάντα το παιδί της όμορφο, έξυπνο και χαρισματικό. Κανένας πατέρας δεν αναγνωρίζει αμέσως τις άσχημες πτυχές στο χαρακτήρα ή την εμφάνιση του παιδιού του. Αυτό, ισχύει και για τα κιλά όπως δείχνει νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.

«Εχω συνηθίσει τη βία, δεν με νοιάζει πια»

Εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας και φαίνεται ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε περιστατικά εκφοβισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενα μήνα τώρα το πανελλήνιο παρακολουθεί με αγωνία την εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος έπεσε επανειλημμένα -όπως προέκυψε- θύμα ενδοσχολικού εκφοβισμού από παρέα συμφοιτητών του.

Αθήνα: 39 ιδέες για δημιουργικές εξόδους με τα παιδιά αυτό το Σαββατοκύριακο

Μαχές με πηλό με τους ήρωες του 1821, ταξίδια στους πολιτισμούς της Γης, ρομποτική... Ένα δραστήριο Σαββατοκύριακο περιμένει εσάς και τα παιδιά σας σε μουσεία και πολυχώρους της Αθήνας. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις στο Αθηνόραμα

Λιγότεροι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος

«Μαχαίρι» στον αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των φετινών εισακτέων θα κινηθεί περί τις 69.000 συνολικά για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλαδή μειωμένος σε σχέση με τις 70.305 πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση θα γίνει στον αριθμό εισακτέων των κεντρικών ιδρυμάτων, τα οποία φέτος υφίστανται τις συνέπειες του μαζικού κύματος μετεγγραφών από πέρυσι. Ο νέος υπουργός, μάλιστα, για το θέμα των μετεγγραφών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν περί τις 20 Μαΐου.

Διαφορετικότητα: Πόσο έτοιμα είναι τα παιδιά να την δεχθούν;

Τα τελευταία χρόνια στα σχολεία μπορούν να φοιτήσουν και μαθητές με ιδιαιτερότητες στα πλαίσια της ένταξης και της ενσωματωσής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέσω των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, οι μαθητές που έχουν ανάγκη από ειδική εκπαίδευση συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους μαθητές. Για τον εκπαιδευτικό η ύπαρξη αυτών των παιδιών στην ομάδα αποτελλεί μια πρόκληση. Είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί ο εκπαιδευτικός τη διαφορετικότητα, αλλά όταν το καταφέρει είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα που μπορεί να τύχουν στην καριέρα του.

App της Vodafone απαντά στο ερώτημα «πού βρίσκομαι;» σε τυφλούς

Η Vodafone εμπλουτίζει την πρωτοποριακή εφαρμογή «Vodafone Speaking App» που απευθύνεται σε χρήστες με ολική απώλεια ή με σοβαρά προβλήματα όρασης με την προσθήκη της λειτουργίας «Πού βρίσκομαι;». Η λειτουργία «Πού βρίσκομαι;» ενημερώνει με σωστά ελληνικά για την τρέχουσα τοποθεσία του χρήστη καθώς κινείται, μαζί με την ακτίνα σφάλματος.