Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Το ΚΕΑ σε μια ματιά


Πώς επιδρά η προσωπικότητα του παιδιού στις επιδόσεις του σε ανάγνωση και μαθηματικά

Η προσωπικότητα του παιδιού μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του στην ανάγνωση και στα μαθηματικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology».

Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η Κατερίνα και ο σύντροφός της της μεγαλώνουν ένα μη νευροτυπικό παιδί. Χωρίς να είναι ειδικός, αλλά με την ιδιότητά της ως μαμάς, μιλάει στο Τaλκ για τον αυτισμό και τη ζωή με ένα παιδί με αυτισμό.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Με νομοθετική ρύθμιση κατοχυρώνουμε ίσα δικαιώματα στη εργασία και στην πρόσβαση στη Δημόσια Διοίκηση για τα άτομα με αναπηρία

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνο Σίμψη και το μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κωνσταντίνο Γαργάλη, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται το Σχέδιο Νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε στη Βουλή, τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, τα οποία κατέχουν Βεβαίωση Επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας για τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στις θέσεις που προκηρύσσονται σε προκαθορισμένο ποσοστό βάσει της προστατευτικής διάταξης της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994.

Το ReplyASAP αναγκάζει τα παιδιά να απαντούν στα μηνύματα των γονιών

Ο κάθε γονιός ανησυχεί όταν το παιδί του δεν ανταποκρίνεται στα μηνύματα που του στέλνει. Όμως πλέον δεν θα υπάρχουν ανησυχίες, διότι έρχεται η καινούρια εφαρμογή ReplyASAP, η οποία έχει ως στόχο να εξαλείψει το στρες που προκαλείται από τα αναπάντητα μηνύματα.

«Αρχαιοδιαβάσματα» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιοδιαβάσματα».

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της «Λέσχης των μικρών αρχαιολόγων» και είναι μια θεματική λέσχη ανάγνωσης που απευθύνεται σε μικρούς βιβλιοφάγους που αγαπούν τις ιστορίες από τον αρχαίο κόσμο και τα μουσεία.

Το χαρτζιλίκι του παιδιού και η σημασία του

Το να δίνετε λεφτά στο παιδί όταν φτάσει στα 5, το βοηθά να μάθει για την αξία των χρημάτων και της διαχείρισής τους. Μαθαίνουν ότι πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια για το αν θα τα ξοδέψουν ή αν θα αποταμιεύσουν. Επίσης ανακαλύπτουν τις συνέπειές των πράξεών τους σε περίπτωση που χάσουν ή σπαταλήσουν το χαρτζιλίκι τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε όταν το παιδί χρειαστεί λεφτά για να αγοράσει κάτι, όταν κατανοεί ότι είναι σημαντικό να κρατά κάποια χρήματα και ξέρει ότι δεν θα έχει μέχρι το τέλος του μήνα σε περίπτωση που τα χαλάσει όλα μαζί.

Η αλλαγή στις οικογενειακές ρουτίνες

Κάποιες φορές, οι οικογενειακές ιεροτελεστίες και συνήθειες πρέπει να αλλάζουν όταν τα παιδιά μεγαλώνουν. Αν κάτι πια δεν λειτουργεί, πρέπει να αφήνετε το παιδί να προτείνει κάτι καινούριο αλλά και να συζητάτε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ανάγκες όλων των μελών.

Η Ώρα του Κώδικα: Προγραμματισμός από τα πρώτα σχολικά βήματα

Στη μεγάλη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με την επιστήμη του προγραμματισμού από τα πρώτα τους σχολικά βήματα αναφέρεται σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Τομέα Εκπαίδευσης της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Πλούταρχος Ρήγας, επισημαίνοντας ότι με τα μαθήματα προγραμματισμού και την έκθεση σε υπολογιστικές συσκευές από πολύ μικρές ηλικίες τα παιδιά αναπτύσσουν ένα τρόπο σκέψης και επίλυσης θεμάτων απαραίτητο για τη μετέπειτα πορεία τους.

Τα πάρτι των εφήβων

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, θα θέλει να πηγαίνει σε πάρτι με τους φίλους του ή να κάνει ένα δικό του στο σπίτι. Τα εφηβικά πάρτι είναι συνήθως διασκεδαστικά, αλλά αποτελούν και ευκαιρία για να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση, να κάνουν νέους φίλους, να βελτιώσουν τις οργανωτικές δεξιότητες και να γνωρίσουν τους φίλους στην οικογένειά τους.