Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Προβολή: Κορίτσια που μεγάλωσαν νωρίς

3 ιδρύματα
3 κορίτσια
3 αντιπροσωπευτικές ιστορίες εγκατάλειψης

«Αυτό που θέλω δεν μπορεί να μου το δώσει κανένα ίδρυμα.
Θέλω κάποιον να τον φωνάζω μαμά και μπαμπά»

Άρτα: 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας

Για πρώτη φορά, διοργανώνεται στην Άρτα ένα ξεχωριστό «ταξίδι» στο χώρο του παιχνιδιού για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μικρούς και μεγάλους, στις αίθουσες του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης».

Ιστολόγιο: Διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας σε άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία


Η ενασχόλησή μου με τις Δυσκολίες Μάθησης ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και της πρακτικής άσκησης διαπίστωσα πως το κομμάτι αυτό παρέμενε στενάχωρα κενό για τους νέους εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν παραδόσεις μαθημάτων από ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Διαδίκτυο

«Ετοιμοι; Πάμε!». Το έναυσμα που δίνουν αυτές τις ημέρες οι καθηγητές στους κάμεραμεν για να αρχίσουν τη μαγνητοσκόπηση του μαθήματός τους, είναι το πρώτο βήμα ώστε το πανεπιστήμιο να ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο στην κοινωνία και το πλατύ κοινό. Πλέον, στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ συμμετέχει στο πρόγραμμα των ανοιχτών ψηφιακών μαθημάτων, που θα προσφέρονται δωρεάν μέσω Διαδικτύου.

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Έναυσμα δράσης για τους μαθητές προκειμένου να προχωρήσουν από το επίπεδο της θεωρητικής ενημέρωσης στην πρακτική εξοικείωση με την οικολογία, αποτελεί το θεσμικόΦεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Νέα προγράμματα φιλοξενίας για παιδιά και νέους

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» με τα τρία παραρτήματά του: α) Αναρρωτήριο Πεντέλης, β) Παιδόπολη ''΄Αγιος Ανδρέας'' και γ) Παιδόπολη ''Αγία Βαρβάρα'', είναι Φορέας Παιδικής Προστασίας Εθνικής εμβέλειας (γίνονται εισαγωγές από όλη την Ελλάδα) και σκοπό έχει την προστασία των απροστάτευτων, κακοποιημένων, παραμελημένων παιδιών, τα οποία εισάγονται με εισαγγελική εντολή, όπως και επιτόκων και λεχωϊδων.

Άγιος Δημήτριος: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες

Δωρεάν μαθήματα για τους πολίτες της Ε.Ε και υπηκόους τρίτων χωρώνανεξαρτήτως καταγωγής, από 16 ετών και άνω και οι οποίοι διαμένουν νόμιμαστην Ελλάδα, ξεκινάνε στο δήμο Αγ. Δημητρίου, μέσω του έργου«Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ8».

Χιλιάδες μαθητές ζωγραφίζουν «την Ελλάδα μου» στο λογότυπο της Google

Οκτώ χιλιάδες διακόσιες παιδικές ζωγραφιές μαθητών από 2234 ελληνικά σχολεία υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό της Google Doodle 4 Google με θέμα «Η Ελλάδα μου». Εξήντα ζωγραφιές ξεχώρισαν διάσημοι εικονογράφοι, συγγραφείς, διευθυντές μουσείων και ηθοποιοί και τώρα οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να επιλέξουν 4 εθνικά doodles, με διαδικτυακή ψηφοφορία.

Ιστότοπος: Μαρκέλλα

Η 8χρονη Μαρκέλλα πάσχει από νευρωνική δυσπλασία όλου του πεπτικού και αναζητά θεραπεία. Οι γονείς έφτιαξαν τον ιστότοπο "Μαρκέλλα" επειδή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι: "θέλουμε να το δουν γιατροί σε όλον τον κόσμο, να ενδιαφερθούν για την περίπτωση της Μαρκέλλας..Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος γιατρός που θα προτείνει μια θεραπεία – μια λύση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, και αν όχι την λύση- να μη πονάει καθημερινά σε αυτό τον βαθμό.. Επίσης ο συνδυασμός των γνώσεων των γιατρών ίσως να σώσουν το παιδί μας. Κρατάμε την ελπίδα μας ζωντανή.."

Άποψη: Τζίνα Δαβιλά "Aγάπη μου, συρρίκνωσα το σχολείο'

Σε μια χώρα που το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κάτι παραπάνω από φαιδρό, έχω τις αμφιβολίες μου, αν το πρόβλημα είναι να μειωθεί ο αριθμός των δασκάλων, να συρρικνωθούν οι σχολικές μονάδες ή να αυξηθούν. Σε μια υγιή κοινωνία το ζητούμενο είναι να αυξηθούν, αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους. Να έχω περισσότερους δασκάλους, όχι εκπαιδευτές, δασκάλους, που να έχουν χαρά και αγάπη για τη ζωή και πάθος για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα ή μικρότερα έμψυχα αστεράκια. Οι διεκπεραιωτές της εκπαίδευσης μου θυμίζουν τους εκπαιδευτές στρατοπέδων που λένε «προσοχή, αλτ και μπρος» και τα ταλαίπωρα τα μαθητούδια-στρατιωτάκια ακολουθούν, μήπως μπορούν να κάνουν και διαφορετικά; Συνεπώς, τέτοιους εκπαιδευτές δεν τους έχουμε ανάγκη. Ούτε και τους είχαμε ποτέ.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό: Πλεύση - Βύθιση

Συνεργάστηκαν:
Δημοτικά σχολεία του Δήμου Φλώρινας

Η εφαρμογή Πλεύση – Βύθιση είναι ένα ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό προσομοίωσης των φαινομένων της πλεύσης-βύθισης στερεών σωμάτων σε υγρά.

Άποψη: Νίνα Τζέλη "Ανήλικοι παραβάτες"


Εκείνο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω είναι ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και του «παραβάτη» ανηλίκου μία σχέση ενότητας. Στην οποία «σχέση – ενότητα» δεν θα αξιολογείται η «παραβατική» πράξη μόνο από ποινικής, ηθικής και κοινωνικής πλευράς αλλά θα λαμβάνεται υπόψη η δομή της οικογένειας του ανηλίκου, η σχέση του με το ευρύτερο κοινωνικό και σχολικό του περιβάλλον και η επιστημονική εκτίμηση και αξιολόγηση της προσωπικότητάς του.