Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική εξέταση μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις

Το υπουργείο παιδείας απέστειλε συμπληρωματική εγκύκλιο για την υποβολή δικαιολογητικών για προφορική εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013 που αφορά όσους μαθητές πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων.

Γιατί τα μωρά των τυφλών γυναικών έχουν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο

Τα μωρά των τυφλών γυναικών όχι απλά δεν έχουν προβλήματα ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζουν καλύτερα στοιχεία σε σχέση με εκείνα των ζευγαριών με όραση. Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the Royal Society B». Σύμφωνα με αυτή, τα συγκεκριμένα μωρά έχουν καλύτερη οπτική αντίληψη και μνήμη από τα υπόλοιπα.

Νηστεία στα παιδιά

Δεν είναι απαγορευτική, αλλά πρέπει να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία

Τα τρία κύρια συστατικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την περίοδο της νηστείας, κυρίως στα παιδιά, είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου

Οι βασικές πρώτες βοήθειες για παιδικά ατυχήματα

Της Μάρας Κρητικού στο mama365
Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν ποτέ. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τους γονείς. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και η περιέργειά τους τα οδηγεί σε πράξεις και παιχνίδια που ίσως καταλήξουν να τα βλάπτουν. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε σε επείγουσες καταστάσεις ατυχήματος στο παιδί.

Ζητούνται “μανούλες” για το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης ζητά να προσλάβει για τη θέση της «μητέρας» κυρίες ηλικίας 35 ετών και άνω, υγιείς, τουλάχιστον απόφοιτες Γυμνασίου, για εσωτερική εργασία σε «οικογένειες» παιδιών και εφήβων.

Τιμή στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της νεοελληνικής γλώσσας, Χρίστου Τσολάκη, από το «Φιλόλογο»

Στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της νεοελληνικής γλώσσας, Χρίστου Τσολάκη, που απεβίωσε στις 30 του περσινού Ιουλίου, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ο «Φιλόλογος» - πνευματικό του παιδί κι αυτό καθώς διετέλεσε πρόεδρός του επί 16 συνεχή χρόνια, από το 1996 ώς το θάνατό του- διοργανώνει την πρώτη Τιμητική Ημερίδα, το ερχόμενο Σάββατο 13 Απριλίου.

Σε έξι χιλιάδες υπολογίζονται τα «Παιδιά του Δρόμου» στην Ελλάδα

Κορίτσια που πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια, αγόρια που καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια, παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους.

Για περίπου έξι χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 χρόνων, ο δρόμος είναι το σπίτι τους, η ζωή τους. 

Τα παιδιά φτιάχνουν όπως το θέλουν ένα σχολείο στον Κολωνό

Από τους atenistas
Πρίν λίγους μήνες μας ήρθε ένα μέιλ από την Εύη που είναι στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 127ο Δημοτικού Σχολείου Κολωνού, στο όποίο αμέσως δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας. Μας έστειλαν φωτογραφίες και επισκεφτήκαμε το σχολείο κρατώντας σημειώσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει σ αυτό το σχολείο.

Γρυλίσματα μπαμπουίνων δείχνουν τις αρχές της ανθρώπινης γλώσσας

Πίθηκοι που μιλούν όπως οι άνθρωποι; Ίσως όχι ακριβώς, όμως οι ήχοι με τους οποίους οι εκπρόσωποι ενός είδους πιθήκων της Αιθιοπίας επικοινωνούν μεταξύ τους μοιάζουν πολύ με την ανθρώπινη γλώσσα. Σε βαθμό ώστε οι ειδικοί θεωρούν ότι ίσως έχουν πολλά να μας πουν για τη γέννηση της ομιλίας στο είδος μας.

Save the Children: Παιδιά τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε εμπόλεμες ζώνες

Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ζώνες συγκρούσεων είναι παιδιά, λέει η ΜΚΟ Save the Children.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής στην παιδική ηλικία «Save the Children» απηύθυνε σήμερα έκκληση για επείγουσα δράση αφού δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα θύματα απαγωγών και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές ζώνες πολέμου είναι παιδιά.

Η πρόταση για το νέο Λύκειο

Αλλάζει από την επόμενη χρονιά το Λύκειο, επιστρέφοντας σε ένα σύστημα που μοιάζει περισσότερο με τις Δέσμες, οι οποίες ίσχυαν τη δεκαετία του '80 και του '90, μειώνοντας και εξειδικεύοντας την ύλη των υποψηφίων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και επαναφέροντας την Β' Λυκείου, που μετατρέπεται και πάλι σε τάξη γενικής Παιδείας στο σχολείο - από προθάλαμος για την προετοιμασία για το πανεπιστήμιο, που είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η χειρότερη σχολική χρονιά για τα παιδιά με αναπηρία

Η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη για τα παιδιά με αναπηρίες και κινητικά ή άλλα προβλήματα αφού όπως καταγγέλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με ειδικές ανάγκες, με άλλοθι την κρίση έχει οδηγηθεί σε διάλυση το εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες...

Πρόσωπο: Τζορτζ Αϊζερ

«Αλωτά γίγνεται επιμελεία και πόνω άπαντα», (όλα μπορεί να τα κατακτήσει κανείς με σκληρή δουλειά και επιμέλεια), είχε πει ο αρχαίος Ελληνας ποιητής, Μένανδρος.

Πόσα, όμως, μπορεί να κατακτήσει κάποιος με σκληρή δουλειά και επιμέλεια; Εξι μετάλλια σε μία ημέρα; Μπορεί κάποιος που προπονήθηκε σκληρά να ανέβει έξι φορές στο ολυμπιακό βάθρο της ενόργανης, όταν του λείπει το ένα πόδι; Ολα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν θετική απάντηση στο πρόσωπο του Τζορτζ Αϊζερ, του γυμναστή με το ένα πόδι που εντυπωσίασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, το 1904.

Ανακαλύφθηκε η ρίζα της παιδικής λευχαιμίας

Μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την παιδική λευχαιμία φαίνεται ότι έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν ένα ένζυμο που δείχνει ότι η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα!

UNICEF: Η λιτότητα τιμωρεί τα παιδιά

«Η λιτότητα τιμωρεί τα παιδιά που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη», διαπίστωσε την Τετάρτη η UNICEF. Η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών ερεύνησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά σε 29 χώρες. Στην κατάταξη η Ελλάδα καταλαμβάνει τη διόλου τιμητική 25η θέση.

Επιμορφωτικό σεμινάριο: «Project και Βιολογία»

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ04 κ. Χριστίνα Παπαζήση, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Ερευνητικές Εργασίες με θέμα:

«Project και Βιολογία»,