Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: ΑΒ με χαρά! Οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά

Με το βιβλίο «ΑΒ με χαρά! Οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά» της Στέλλας Φουντουκίδου τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μπορούν να έρθουν σε πρώτη επαφή με απλό και κατανοητό τρόπο με τον ύμνο για την Παναγία, τους Χαιρετισμούς, ενώ ταυτόχρονα να εξασκηθεί και να παίξει με το ελληνικό αλφάβητο.

Οι Χαιρετισμοί αποτελούνται από 24 στροφές (οίκους), κάθε μία από τις οποίες ξεκινά με το αντίστοιχο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου.

Ευγένιος Τριβιζάς: «Με πλουσιότερη φαντασία, ελαστικότεροι οι τοίχοι του εγκλεισμού»

Από μια άποψη, ήταν θέμα χρόνου. Εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού, ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οχι τόσο ως εγκληματολόγος, αλλά κυρίως ως συγγραφέας δεκάδων παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων, θα έλεγε κανείς ότι αυτή τη φορά είχε μια πιο λεπτή αποστολή: να μιλήσει στα κουρασμένα από την καραντίνα παιδιά για τον κορωνοïό και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Επρόκειτο μήπως για μια δύσκολη πρόκληση, ακόμη και με δεδομένη τη δική του εμπειρία; «Δύο ήταν οι προκλήσεις», λέει στην «Κ». «Πρώτον, να αποφύγω τον σκόπελο του απωθητικού διδακτισμού και, δεύτερον, να προσεγγίσω ένα επώδυνο θέμα με τρόπο που να μην τραυματίζει, αλλά να ψυχαγωγεί τόσο το παιδί όσο και τους γονείς του».

Παράταση εγγραφών σε Νηπιαγωγεία Δημοτικά

Όπως ανακοινώθηκε απότο υπουργείο παιδείας οι εγγραφές οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22, παρατείνονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Ψηφιακό παιχνίδι: Με αγέρα καλό ... στου 1821 τον καιρό.

O Mάρκος είναι ένα ελληνόπουλο που έζησε τον καιρό της επανάστασης του 1821. Βοήθησε τον να φτάσει με το μπρίκι "Θεμιστοκλής" στην Ζάκυνθο που είναι καλεσμένος σε βαφτίσια παίζοντας ένα επιτραπέζιο ψηφιακό παιχνίδι ακολουθώντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

ΕΛΤΑ: Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής «Η Επανάσταση του 1821»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσκαλούν παιδιά ηλικίας από 7 έως 15 ετών σε έναν πρωτότυπο, on line παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821», από τον οποίο θα προκύψουν τα γραμματόσημα της επόμενης σειράς γραμματοσήμων.

Άποψη: Στ. Αντωναράκης "Σύνδρομο Ντάουν 2021, εμείς και τώρα"

Οι πιο δυνατές μέρες στα ημερολόγια δεν είναι των θριάμβων ή των γιορτών, γιατί αυτές ανήκουν στον χώρο της παθητικής ανάμνησης. Οι πιο δυνατές μέρες στα ημερολόγια είναι των αποτυχιών και των προσμονών, γιατί αυτές δίνουν τη δυνατότητα εγρήγορσης, στόχων, περισυλλογής και εργασίας. Την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου είναι στο επίκεντρο του «κοσμικού εορτολογίου» η ημέρα του συνδρόμου Ντάουν. Σχεδόν όλοι έχετε ακούσει για την κατάσταση αυτή στην οποία τα άτομα έχουν τρία χρωμοσώματα 21 αντί για δύο.

ΚΕΣΥ Νάξου: Α΄ κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων με γονείς και εκπαιδευτικούς

Το ΚΕΣΥ Νάξου θα πραγματοποιήσει τον Α΄ κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής αρμοδιότητάς του

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΕΣΥ Νάξου θα πραγματοποιήσει τον Α΄ κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με τους γονείς και εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής αρμοδιότητάς του (Νάξος, Πάρος, Αμοργός, Ίος, Αντίπαρος, Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ανάφη).

AIM: Νέα παγκόσμια έρευνα υπογραμμίζει τις αρνητικές συνέπειες στις συνήθειες στοματικής φροντίδας μετά από την εμφάνιση του COVID-19

Η πανδημία του COVID-19 ώθησε όλους τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τα θέματα υγείας και ευεξίας τους: επτά στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στη σωματική και ψυχική τους υγεία, προσανατολισμένοι προς υγιέστερες συνήθειες εν γένει.

Ωστόσο, αυτή η θετική μετατόπιση δε μεταφράστηκε σε καλύτερη στοματική φροντίδα, καθώς δύο στους τρεις (64%) παραδέχτηκαν ότι δεν ανησυχούν για τη στοματική τους υγεία, παρότι το 70% αντιμετώπισε σχετικά προβλήματα, όπως πονόδοντο και τερηδόνα, μετά την έξαρση του COVID-19.

Άποψη: Ν. Σαλτερής "Ο μύθος της τηλεκπαίδευσης"

Οι συνέπειες που έχει το κλείσιμο των σχολείων και η αντικατάσταση της εκ του σύνεγγυς διδασκαλίας με την εξ αποστάσεως (καταχρηστικά ονομάστηκε τηλεκπαίδευση) καταγράφονται και αποτιμώνται πλέον σε διεθνές επίπεδο. 

Πέρα από τις δραματικές και αυτονόητες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, έρευνες αναδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην κατάκτηση των γνώσεων και κατ’ επέκταση στις επιδόσεις των μαθητών, ιδιαίτερα όσων προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι το κλείσιμο των σχολείων θα αυξήσει περαιτέρω τις εκπαιδευτικές ανισότητες, επιφέροντας 2,6% μείωση του μελλοντικού εισοδήματος και απώλεια κάθετων και οριζόντιων δεξιοτήτων των σημερινών μαθητών, εφόσον αυτό διαρκέσει περισσότερο από το 1/3 του σχολικού έτους (στοιχεία ΟΟΣΑ). 

Πώς θα μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί για την πολυπόθητη ευτυχία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κυνήγι της είναι μάλλον μάταιο, άλλοι ότι η ευτυχία είναι στιγμές και κάποιοι άλλοι νιώθουν ευτυχισμένοι έχοντας κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όποια κι αν είναι η δική μας αντίληψη της ευτυχίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα υγιές, ασφαλές και στοργικό οικογενειακό περιβάλλον. Όταν το παιδί νιώθει αγαπητό, αποδεκτό και σημαντικό μέσα στην οικογένειά του, τότε είναι πιο πιθανό να νιώθει ευτυχισμένο και να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά.

Γονείς ενάντια στη δημόσια τάξη

Στις 9 Φεβρουαρίου συζητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το ερώτημα εάν είναι υποχρεωμένα τα Βουλγαρικά Δικαστήρια κατ’ εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη συγγένεια ενός μικρού κοριτσιού με τις δύο μητέρες του και να εκδώσουν τη σχετική ληξιαρχική πράξη γέννησης με αναφορά σε αυτές τις δύο μητέρες χωρίς να αποσαφηνίζεται ποιά από τις δύο είναι η «βιολογική».

Στις 5 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το voucher 200 ευρώ για αγορά τάμπλετ

Ανοίγει στις 5 Απριλίου η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων από τις οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια για το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τάμπλετ και λάπτοπ, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA.

Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Δήμος Νέας Σμύρνης: Απαγορεύεται το... ποδόσφαιρο

πηγή
Καινούριες πινακίδες αποφάσισε να τοποθετήσει ο Δήμος Νέας Σμύρνης μάλλον ως δώρο στους πολύπαθους τώρα τελευταία δημότες του. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των πινακίδων; Με μία λέξη ένα τεράστιο: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Απαγορεύεται καθ' όλες τις ώρες του 24ώρου το ποδόσφαιρο στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους, διαβάζουμε στην πρώτη πινακίδα που δείχνει ένα ανθρωπάκι με μια μπάλα διεγραμμένο.

Λάθος στερεότυπα σε παιδικά έργα: Η Disney προβάλλει πλέον κλασικές ταινίες με υποσημειώσεις

Πώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων στα παιδικά έργα και κινούμενα σχέδια; Η διαδικτυακή πλατφόρμα Disney+ έβαλε υποδείξεις σε ορισμένες από τις κλασικές ταινίες της.

Πολλοί από τους σημερινούς ενήλικες μεγάλωσαν με ταινίες της Disney. Κλασικές ταινίες, όπως ο Πίτερ Παν, Ντάμπο το ελεφαντάκι, το βιβλίο της Ζούγκλας και η Σταχτοπούτα παραμένουν δημοφιλείς ακόμη και σήμερα, συγκεντρώνοντας πλέον και αρνητική κριτική.

Τι να περιμένουν εκατομμύρια μαθητές για πανελλαδικές και παράταση σχολικού έτους

Μπορεί τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μαθήματα να διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης, ωστόσο οι μαθητές έχουν μπροστά τους έναν… Γολγοθά, τόσο όσο αφορά στις πανελλαδικές, όσο και στην παράταση του σχολικού έτους, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ΗΠΑ : Κλειστά σχολεία, αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων στους μαθητές

Άγχος, στρες, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, τάσεις απομόνωσης ή ακόμη και αυτοκτονίας.

Μελέτες για τον έναν χρόνο που συμπληρώνεται αυτό το μήνα, από τότε που τα δημόσια σχολεία έκλεισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω πανδημίας -με τα περισσότερα να μην έχουν ξαναλειτουργήσει έκτοτε κανονικά και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης- σκιαγραφούν μία πραγματικά σκληρή, εφιαλτική εικόνα για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών.