Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Sneak peek: Ημερολόγιο ΚΕΑ 2017

Σε ποιες χώρες το διαδίκτυο ειναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά

Και μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στο 2017, ωστόσο υπάρχουν μερικές χώρες τα παιδιά των οποίων επιδεικνύουν την πιο επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Σύμφωνα με έρευνα της μονάδας Γονικού Ελέγχου της Kaspersky από τα στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών προκύπτει πως οι περισσότερες απόπειρες για επίσκεψη σε επικίνδυνες ιστοσελίδες από ανήλικους χρήστες καταγράφηκαν στο Ισραήλ (775 απόπειρες). Δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 460) απόπειρες, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ με 352 απόπειρες.

Η προσβασιμότητα δεν τελειώνει σε μια ράμπα

Η πρώτη εκδήλωση στην Ελλάδα, πλήρως προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, όποια κι αν είναι η αναπηρία τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Από εκεί εξέπεμψε ο θεσμός του TEDxAthens Salon (spinoff του TEDxAthens, που διοργανώνει μικρότερες, θεματικά στοχευμένες εκδηλώσεις) με κεντρικό θέμα την προσβασιμότητα. Αλλά τι νόημα θα είχε ένα άρτιο πρόγραμμα ομιλιών εάν οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν μπορούσαν να το παρακολουθήσουν;

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία της δυσλεξίας

Εγκεφαλικές διαφορές και μάλιστα ευρέως φάσματος έχουν τα άτομα με δυσλεξία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Δυσλεξίας, περίπου το 15 -20% του πληθυσμού έχει συμπτώματα δυσλεξίας, περιλαμβανομένου αργού ρυθμού ανάγνωσης, κακό συλλαβισμό και ικανότητα γραφής, όπως και προβλήματα διάκρισης λέξεων που είναι όμοιες. 

Το σχολείο της Θεσσαλονίκης που μιλά εβραϊκά

Με 75 μαθητές και 18 καθηγητές, ελληνικής και εβραϊκής καταγωγής, δέκα τμήματα και μαθήματα ισραηλιτικής γλώσσας και ιστορίας λειτουργεί το σχολείο της Ιουδαϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ταλμούδ Τορά Αγκαντόλ.

Το TIME ακολουθεί τέσσερα προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

Έγκυοι από τη Συρία, που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της κύησης προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου για να εξεταστούν τελικά από γυναικολόγο την ύστατη ώρα του τοκετού. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.000 τέτοιες γυναίκες, μητέρες παιδιών του πολέμου και της προσφυγιάς, γέννησαν τη χρονιά που φεύγει στην Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, το περιοδικό TIME ακολούθησε στον Γολγοθά που περνούν τέσσερις μητέρες και θα καταγράφει τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών τους. 

«Επιτρέπεται να με βλέπει το παιδί μου γυμνό;». Το γυμνό σώμα στη θέα του παιδιού

Επιτρέπεται να με βλέπει το παιδί μου γυμνό; Είναι ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει τους περισσότερους γονείς και έχει πολλές διαφορετικές απόψεις. Ενώ παλαιότερα σύμφωνα με έρευνες, το γυμνό σώμα θεωρείτο απαγορευτικό για τα παιδικά μάτια, αργότερα ήταν κάτι το οποίο δεν έβλαπτε. Η αλήθεια βρίσκεται όμως κάπου στη μέση, απαντά ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής.

Η «συνταγή» της σχολικής επιτυχίας: 9 πράγματα που κάνουν οι γονείς των καλών μαθητών

Όλοι θέλουμε να έχουμε σωστά και επιτυχημένα παιδιά! Η επιστήμη δίνει τη συνταγή! Υπάρχουν 9 σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να έχουν επιτυχημένα παιδιά.

Ξεκινήστε από τώρα!

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Jérôme Bel:- Gala

Παίζοντας με τα δομικά υλικά της χορογραφίας, ο Μπελ επιχειρεί να επαληθεύσει την (τετριμμένη πλέον) παραδοχή ότι οποιαδήποτε ερμηνεία ενός καλλιτεχνικού έργου είναι εν πολλοίς αυθαίρετη και εναπόκειται στην «αναγνωστική» δεινότητα του θεατή, δηλαδή στην ικανότητά του να αναδιατάσσει το ήδη υπάρχον υλικό σύμφωνα με τις εμπειρίες του ή τις προσλαμβάνουσες της κοινωνίας. Επομένως, αφού υπάρχουν τόσες ερμηνείες όσοι και οι θεατές, το ενδιαφέρον μας μετατοπίζεται από αυτό που θέλει να πει ο δημιουργός (ένα «κλειστό», αμετακίνητο νόημα), σε αυτό που θέλει να πει το έργο (ένα ανοιχτό πεδίο συνειρμών) στη δεδομένη χρονική και κοινωνική συγκυρία.

Κλασική λογοτεχνία στα μέτρα των παιδιών

Η αγαπημένη σκηνή της Αλις Χέμερ στο βιβλίο «Στον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ είναι εκείνη όπου ο πρωταγωνιστής τρώει παγωτό και μηλόπιτα όποτε πεινάσει. Αναμενόμενο, καθώς η Αλις είναι μόλις πέντε ετών και αντί να διαβάζει τα γνωστά παιδικά βιβλία, ο πατέρας της της διάβασε το σημαντικό λογοτεχνικό έργο. Προφανώς το βιβλίο, που έχει πληθώρα αναφορών στο σεξ, τα ναρκωτικά και την οικιακή βία, δεν είναι ιδανικό ανάγνωσμα για ένα παιδί.

Στην Ιαπωνία μπορείτε να κοιμηθείτε σε κρεβάτι - ράφι ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία

Ρωτήστε έναν λάτρη των βιβλίων και θα σας πει πόσο του αρέσει να διαβάζει ένα βιβλίο στο κρεβάτι. Πόσο συχνά δεν ξεχνιούνται κάποιοι διαβάζοντας το αγαπημένο τους μυθιστόρημα και μεταθέτουν την ώρα του ύπνου σαν να είναι αδύνατον να σταματήσουν και το επόμενο πρωί αντιλαμβάνονται ότι κοιμήθηκαν με το βιβλίο αγκαλιά;

Ελληνικές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής

Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στην πόλη Bhubaneswar της Ινδίας.

Η Μαφάλντα θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε Κώδικα Μπράιγ

Ένα από τα πλέον διάσημα (και απαισιόδοξα) κοριτσάκια του πλανήτη, η Μαφάλντα, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε Κώδικα Μπράιγ, ώστε να μην χάσει κανένας την ευκαιρία να την γνωρίσει. 

Τουλάχιστον 2.000 αντίτυπα θα διατεθούν δωρεάν από τις αρχές του 2017 στην Αργεντινή στη σχετική πρωτοβουλία με τον τίτλο: «Ανακαλύπτοντας τη Μαφάλντα».