Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

7 τύποι ξεκούρασης που χρειάζονται όλοι.


Showdown: Το πινγκ-πονγκ για τυφλούς.

Το σωματείο Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε από τις 2 έως τις 3 Ιουλίου την εκπαίδευση στο συμπεριληπτικό άθλημα του Showdown με την συμμετοχή ειδικών από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία στο πλαίσιο του έργου SHOWDOWN που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παιδιά: Ποια είναι η καθοριστική κίνηση που θα μειώσει τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες

Η χρήση οθονών και η εμμονική ενασχόληση του παιδιού με κάποιο video game κλεισμένο στο δωμάτιό του, αποτελεί ένα γνώριμο βάσανο για τους περισσότερους γονείς.

Η χρήση των οθονών από τα παιδιά αποτελεί ήδη θέμα συζήτησης και ερευνών αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχοσωματική ανάπτυξη παιδιών κάθε ηλικίας. Σε περιόδους σχολικών διακοπών μάλιστα το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, άρα και περισσότερο χρόνο για να διαθέσουν μπροστά στις οθόνες τους.

Online διαφήμιση: 5 κίνδυνοι που «απειλούν» την ευημερία των παιδιών

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, πλέον, στις μέρες μας είναι αμέτρητοι - όπως έχει τονιστεί πολλές φορές - με απειλές πάσης φύσεως που αυξάνονται ραγδαία.

Όμως «προβλήματα» μπορούν να προκαλέσουν και άλλα χρήσιμα εργαλεία του διαδικτύου όπως η online διαφήμιση που σίγουρα έχει θετικά οφέλη και αποτελεί εφόδιο για τις επιχειρήσεις.

Τα πρώτα σημάδια στα παιδιά «της πανδημίας»: Μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες

Η επίδραση της πανδημίας στα παιδιά που γεννήθηκαν γύρω από την κρίσιμη περίοδο της καραντίνας, δηλαδή είναι σήμερα νήπια ή σε ηλικία παιδικού σταθμού, γίνεται όλο και πιο εμφανής. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν μείνει πίσω ακαδημαϊκά και σε επίπεδο ανάπτυξης σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Ρομπότ «σκύλος οδηγός» στοχεύει στη βελτίωση της ανεξαρτησίας των ατόμων με προβλήματα όρασης

Είναι λιγότερο τριχωτός και με έξι πόδια. Παρ' όλα αυτά, το ρομπότ «σκύλος οδηγός» θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης να ζήσουν πιο ανεξάρτητα.

Ο σκύλος οδηγός ρομπότ, ο οποίος αυτήν την περίοδο δοκιμάζεται στο πεδίο, μπορεί να κινείται και να πλοηγείται στο φυσικό του περιβάλλον μέσω καμερών και αισθητήρων που, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν και το σήμα στα φανάρια, κάτι που ένας κανονικός σκύλος οδηγός δεν μπορεί να κάνει.

Γιατί το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο ανέμελο για εργαζόμενους γονείς

Μια από τις ομορφότερες παιδικές αναμνήσεις για πολλούς από εμάς είναι από την τελευταία μέρα του σχολείου, την οποία γιορτάζαμε δεόντως με μπουγέλα με τους συμμαθητές μας και γιγαντιαία παγωτά. Πλέον όμως όταν τη ζούμε ως γονείς και συγκεκριμένα ως εργαζόμενοι γονείς, τα συναισθήματα μπορεί να είναι ανάμεικτα, αν δεν έχουμε τρεις μήνες διακοπές ούτε μια σταθερή επιλογή φύλαξης για τα παιδιά μέχρι να ξεκινήσει η καλοκαιρινή άδειά μας.

Σχολικές Επιτροπές: «Σκυτάλη» στον δήμαρχο και τον διευθυντή

Παρελθόν αποτελούν από το Σάββατο οι Σχολικές Επιτροπές, που είχαν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, κρατώντας παράλληλα και τον «κουμπαρά» για την κάλυψη των αναγκών, καθώς με το νέο Νόμο 5056/2023 του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται αυτοδίκαια στις 29 Ιουνίου 2024.

Μαθήματα Αλβανικών σε παιδιά από τον Σύλλογο «Μητέρα Τερέζα»

Ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών «Μητέρα Τερέζα» στη Θεσσαλονίκη διδάσκει δωρεάν Αλβανικά μαθήματα σε παιδιά Αλβανών μεταναστ(ρι)ών στο κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. από τον Οκτώβριο 2006. Αυτός ο κύκλος μαθημάτων γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Συλλόγου για την εκμάθηση και την διατήρηση της γλώσσας και πολιτισμού καταγωγής ως δικαίωμα των παιδιών. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του Συλλόγου.

Νέα μελέτη δείχνει πως η χημειοθεραπεία μειώνει την ακοή των επιζώντων καρκίνου

Μια διεπιστημονική μελέτη διαπίστωσε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από μια από τις πιο κοινές μορφές χημειοθεραπείας στους επιζώντες από καρκίνο.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, μελέτησε μια ομάδα επιζώντων από καρκίνο των όρχεων που έλαβαν χημειοθεραπεία με βάση τη σισπλατίνη για 14 χρόνια κατά μέσο όρο, αποκαλύπτοντας ότι το 78% αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην ακοή, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.