Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Παίζοντας με τις λέξεις (ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας).

Πώς μπορούν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο ή την Α’ Δημοτικού να καταλάβουν την έννοια της ομοιοκαταληξίας; Δείτε τρεις απλές και ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν. 

Α) Κουκλοθέατρο με πρωταγωνιστή έναν παππού που δεν ακούει καλά και το εγγονάκι του. Πώς θα καταφέρουν να συννενοηθούν ; Μια ιδιαίτερα διασκεδαστική δραστηριότητα που χαρίζει στα παιδιά πολύ γέλιο με τα ζεύγη ομοιοκατάληκτων λέξεων που είναι τελείως άσχετα μεταξύ τους και φυσικά δημιουργούν αστείες προτάσεις και παρεξηγήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Πχ. δαχτυλίδι – φίδι. «Η μαμά αγόρασε καινούριο δαχτυλίδι». «Φίδι μέσα στο σπίτι;»

Έως 2 Μαρτίου η υποβολή αίτησης για τις Πανελλαδικές

Του Στράτου Στρατηγάκη στη Ναυτεμπορική

Η αίτηση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας των εισαγωγικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της υποβολής της αίτησης είναι να συγκεντρώσει το Υπουργείο Παιδείας τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να οργανώσει το μηχανισμό των εξετάσεων. Πρέπει να γνωρίζει, το Υπουργείο, πόσοι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε κάθε μάθημα, ώστε να οριστούν τα αναγκαία εξεταστικά κέντρα με τους επιτηρητές και τα βαθμολογικά κέντρα με τους βαθμολογητές τους. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου. Καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Πόσες ώρες πρέπει να βρίσκονται οι έφηβοι μπροστά σε μια οθόνη;

Οι γονείς βλέποντας τα παιδιά τους να βρίσκονται μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, να χρησιμοποιούν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα και να παίζουν videogames αισθάνονται ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του και την ψυχική τους κατάσταση.

7 τρόποι που οι γονείς μεγαλώνουν παιδιά-θύτες

Δεν είναι κάπως προβληματικό το γεγονός, ότι συχνότατα οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους είναι –ή πρόκειται να γίνουν- θύματα bullying, αλλά σπάνια τους περνάει απ’ το μυαλό ότι μπορεί να έχουν τον ρόλο του θύτη; Τα παιδιά είναι οι καθρέφτες του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν κι αυτό σημαίνει ότι εμείς «φτιάχνουμε» τα θύματα εμείς και τους θύτες.

Είσαι Φοιτητής του ΕΚΠΑ; Θες να βοηθήσεις έναν φοιτητή με αναπηρία;

Είσαι Φοιτητής του ΕΚΠΑ; Θες να βοηθήσεις έναν φοιτητή με αναπηρία; 

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (ΦμεΑ) του ΕΚΠΑ αναζητά 6 φοιτητές του Τμήματος Φυσικής που επιθυμούν να αναλάβουν εθελοντικά την υποστήριξη ενός φοιτητή με απώλεια όρασης (1ο έτος) και ενός φοιτητή με Νευροαναπτυξιακή διαταραχή (2ο έτος). 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μοιραστούν τις παρακάτω αποστολές: το κράτημα σημειώσεων στο αμφιθέατρο, τη συγκέντρωση συγγραμμάτων από τα σημεία διανομής, τη μετατροπή εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή (αρχείο WORD) και τη συντροφιά σε κάποια διαλείμματα. 

Κρίσιμης σημασίας η επιλογή παπουτσιών για τα παιδιά

Η αγορά παπουτσιών για τα παιδιά απο τους περισσότερους ενήλικες αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση. Και όμως η σωστή επιλογή παπουτσιων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του παιδιού καθώς ένα "λάθος" ζευγάρι παπούτσια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Mελέτη περιγράφει πώς «μεταδίδεται» η παχυσαρκία από γενιά σε γενιά

Περίπου το 35-40% του παιδικού Δείκτη Μάζας Σώματος κληροδοτείται από τους γονείς, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Economics and Human Biology. Η μελέτη ρίχνει φως στο πως «μεταδίδεται» η παχυσαρκία από γενιά σε γενιά. 

Ινδία: Εργοστάσιο αρωμάτων αξιοποιεί τα άτομα με προβλήματα όρασης

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδυάζει «πρωτοπόρο» εργοστάσιο στην Ινδία που αξιοποιεί την εκπαιδευμένη όσφρηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, προσφέροντάς τους δουλειά. 

Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, που στην Ινδία υπολογίζονται στα πέντε εκατομμύρια, δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να βρουν εργασία λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Η εταιρεία, με την κίνησή της αυτή, ωφελείται δίνοντας παράλληλα λύση στη μάστιγα της ανεργίας που ταλαιπωρεί τους τυφλούς. 

Παιδιά-σκλάβοι: Τους κλέβουν τις ζωές και την αθωότητα

Τα αρυτίδωτα παιδικά χέρια θεωρούνται «ιδανικά εργαλεία» λόγω μεγέθους και χαμηλού εργατικού κόστους.

Παιδιά-σκλάβοι ράβουν τζιν παντελόνια στο Μπανγκλαντές. Φτιάχνουν κοσμήματα στο Τζαϊμπούρ και τούβλα στην Τελανγκάνα της Ινδίας. Υφαίνουν το βαμβάκι στην Μπουρκίνα Φάσο. Κάνουν οικιακές εργασίες στο Νεπάλ. «Δουλεύουν» σε μασαζάδικα και ping pong σόουζ σε στριπτιζάδικα στην Ταϊλάνδη. Γίνονται σύγχρονες σταχτοπούτες στο βορειοαφρικανικό Μαγκρέμπ: υπηρέτριες και σκλάβες του σεξ. Και σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή ακήρυχτων πολέμων, αμούστακα στρατιωτάκια, στη μαύρη ήπειρο, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική.

Οι αλκυονίδες… ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Ο Χασάν είναι πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του. Έπειτα από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενείται σε μία από τις προσφυγικές δομές της πόλης. Ήταν χειρότερα από όσο περίμενε καθώς οι συνθήκες διαβίωσης ήταν και παραμένουν άσχημες στα camp, αλλά ευτυχώς η τύχη τού χαμογέλασε. Οι αλκυονίδες μέρες ήρθαν, τόσο για τον Χασάν όσο και για άλλους 100 και πλέον πρόσφυγες, που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη», μια νέα δομή στη Θεσσαλονίκη, που τους παρέχει φαγητό, ρουχισμό, δραστηριότητες για τα παιδιά τους και πολιτισμό.