Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Ενοικιάζεται φίλος

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο για τη φιλία και την αναπηρία είναι το βιβλίο της Φρίντα Χιούζ «Ενοικιάζεται φίλος» που κυκλοφορεί στη σειρά Μικροί Αναγνώστες των Εκδόσεων Μίνωας.

Ο Ντάνι, ένα συνεσταλμένο παιδί που δυσκολεύεται να κάνει φίλους, πηγαίνει σε ένα κατάστημα ζώων για να πάρει ένα σκυλάκι. Κατευθείαν ο γέρος ιδιοκτήτης καταλαβαίνει ότι το αγόρι στην πραγματικότητα θέλει έναν φίλο και προσφέρεται να του «ενοικιάσει» έναν.

«Ένα μικρό χαστούκι για σας… ένα μεγάλο χαστούκι για εκείνο»



Οι μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου

Οι μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου έχουν παιδιά του Σαββατοκύριακου. Παιδιά που μοιάζουν με αεροπορικά εισιτήρια. Συγκεκριμένη ημέρα και ώρα άφιξης και αναχώρησης. Παραλαβή, Σάββατο πρωί. Παράδοση, Κυριακή βραδάκι.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις σχολικές εκδρομές

Πολλοί είναι οι μαθητές της Γ λυκείου άλλα και των μικρότερων τάξεων που ονειρεύονται την πολυήμερη εκδρομή με το σχολείο τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι μαθητές να επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο καθώς οι ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις απέχουν ακόμα αρκετά. Ωστόσο πέρα από το κόστος των εκδρομών που θα πρέπει να επωμιστούν οι γονείς υπάρχουν και μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη εκδρομή. Για παράδειγμα ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να έχει πάρει απόφαση 1 μήνα πιο πριν για την εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ ο συνοδός της εκδρομής δεν μπορεί να είναι ωρομίσθιος εκπαιδευτικός.

Ο «δεκάλος» για την στοματική υγεία παιδιών και εφήβων

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν γιά να διαφυλάξουν τη στοματική υγεία των παιδιών τους, ειδικά τη σημερινή εποχή που η πληροφόρηση είναι πολύπλευρη και η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ.

Λοιμώξεις. Πώς μεταδίδονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει όλα τα απαραίτητα αντισώματα για την άμυνά του. Επιπλέον, η συνύπαρξή τους κάθε μέρα στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σχολείο με πολλά ακόμα παιδιά, που μπορεί να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν, ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων.

Διακεκριμένος παραολυμπιακός αθλητής ιδρύει ελληνική πλατφόρμα αλληλοβοήθειας

Ο Γιάννης Χατζήμπεης κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω Διαδικτύου τα έξοδα για την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τριάθλου στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο διακεκριμένος παραολυμπιακός αθλητής που έχει στο ιστορικό του ένα άθλο -θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που κολύμπησε επί 12 ώρες διανύοντας μαραθώνια απόσταση 26 χιλιομέτρων- δοκίμαζε ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της δικής του, ελληνικής, πλατφόρμας διαδικτυακής χρηματοδότησης από το πλήθος. Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα, το δικό του Give & Fund φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει και άλλα «πρότζεκτ ζωής» και όχι μόνο.

10 απλοί τρόποι για να προλάβετε το κρυολόγημα

Το κρυολόγημα προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από ιούς, οι οποίοι είναι πολύ μικροί μολυσματικοί παράγοντες και μεταδίδονται πολύ εύκολα. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, γιατίπροκαλείται από 200 διαφορετικά είδη ιών -αν και το ένα τρίτο των περιπτώσεων οφείλεται στον λεγόμενο ρινοϊό. Τα περισσότερα παιδιά θα νοσήσουν μέχρι και δέκα φορές το χρόνο από κοινό κρυολόγημα, κυρίως εάν πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή έχουν αρχίσει να κοινωνικοποιούνται με παιδικά πάρτι, παιδότοπους κ.λπ. Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς μεγαλώνουν, θα αρρωσταίνουν όλο και λιγότερο, γιατί αυξάνεται το «απόθεμα» αντισωμάτων που έχουν στη διάθεσή τους. 

Επισκεφθείτε το «Διαβητικό Χωριό» και μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη

«Χάρτες Συζήτησης» για το Διαβήτη θα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του τομέα εκπαίδευσης του «Διαβητικού Χωριού» της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Μωρό ρομπότ για μελλοντικούς γονείς

Η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει ζευγάρια που αναρωτιούνται αν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες φροντίδας ενός μωρού.

Η λύση που προτείνεται είναι ειδικά ρομπότ τα οποία μοιάζουν με ένα βρέφος. Ένα από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ρομπότ-παιδιών είναι το RealCare Baby 3, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεθνή ρομποτική έκθεση στο Τόκιο.

Δωρεάν σεμινάρια συμβουλευτικής γονέων (Άνω Τούμπα)

Το τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν σειρά Συμβουλευτικών Σεμιναρίων για γονείς στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας κάθε Τρίτη, ώρα 18.30-20.30 (έναρξη Τρίτη 12/11/2013)
Την ομάδα συντονίζει η Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια παίδων και Εφήβων Σπυριδούλα Κώτση.