Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Οι δίγλωσσοι αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά.

Οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες είναι συναρπαστικοί. Μας δίνουν μια εικόνα για τη δύναμη της γλώσσας και πώς αυτή διαμορφώνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, αποδείχθηκε επίσης ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι βιώνουν τον χρόνο διαφορετικά.

Άνοιγμα σχολείων: Αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Η εγκύκλιος για τις απουσίες

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποίησε την εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας που θα ανοίξουν στις 8/1 μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

ΑμεΑ βλέπουν «παραθυράκι» αποκλεισμού από τα ΜΜΜ - Ο νέος Κανονισμός, οι υποδομές, και οι παρατάσεις προστίμων

«Ενας Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών, που προβλέπει ότι ένας μεταφορέας θα μπορεί κατ' εξαίρεση να αρνηθεί σε άτομο με αναπηρία την επιβίβαση στο λεωφορείο, εφόσον οι υποδομές είναι ακατάλληλες, και θεωρείται δύσκολη ή και επικίνδυνη η μετακίνησή του μ΄αυτό, είναι απολύτως αναγκαίος (και έχει νόημα) σε μία χώρα που η έλλειψη προσβασιμότητας είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Σε μια χώρα που διαθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο προσβασιμότητας και με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τον επιβάτη και τον οδηγό για τη μία στις 1.000 φορές που θα χαλάσει η ράμπα του λεωφορείου. Στην Ελλάδα που μπορεί 1 στις 2 ράμπες να είναι χαλασμένες, μια τέτοια οδηγία μοιάζει περισσότερο με παραθυράκι ώστε τα ανάπηρα άτομα να αποκλειστούμε».

Παιδιά: Αντιμετωπίζοντας τις ιώσεις

Οι ιώσεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χειμωνιάτικος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία ευνοεί τη διασπορά των μικροβίων. Αν και αυτές δεν αφορούν μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά και τα βρέφη, αλλά εξίσου και τους ενήλικες, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή λόγω της καθημερινότητάς τους, της συχνής και στενής επαφής με άλλα παιδιά και της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής.

To «μενού» των σχολικών εκδρομών

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν πάλι τα μαθήματα στα σχολεία, αλλά και ο εκδρομικός πυρετός. Αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των πενθήμερων εκδρομών των τελειοφοίτων λυκείου στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές τις έχει τοποθετήσει στη χαλαρή περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, τώρα σειρά παίρνουν οι μικρότερες τάξεις του λυκείου και του γυμνασίου.

Το Μουσικό Λύκειο Καστοριάς στο Στρασβούργο

Ευχάριστα νέα για την Ομάδα EPAS (Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς καθώς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα προσκάλεσε το σχολείο μας να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε επόμενη φάση της Εuroscola που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο.

Δωρεάν εκμάθηση Σκάκι στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης απ’ την “ΛΕΣΧΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΕΒΡΟΥ”

Την εθελοντική προσφορά της να μάθει σκάκι στους μαθητές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης, γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Λέσχη Σκακιστών Έβρου.

Διαδικτυακή ημερίδα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 12:00-16:00, θα πραγματοποιηθεί η τελική ημερίδα του ερευνητικού προγράμματος Migrant. Η ημερίδα θα γίνει διαδικτυακά. Απευθύνεται τόσο σε ακαδημαϊκούς ερευνητές, φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όσο και σε γονείς και όποιον/α ενδιαφέρεται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά.

Unicef: Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες θερίζουν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν πλέον πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά.

Φρίκη στο Βέλγιο: Εννιάχρονος έμενε κλειδωμένος σε δωμάτιο 2 τ.μ. - Συνελήφθησαν η μητέρα και ο πατριός του

Ένα εννιάχρονο παιδί που βρισκόταν κλειδωμένο σε σκοτεινό δωμάτιο δύο τετραγωνικών μέτρων, ίσως για μήνες, ανακαλύφθηκε από τη βελγική αστυνομία, στο Μαρσινέλ της πόλης Σαρλερουά.