Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

7 τρόποι για να βελτιωθεί ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας του παιδιού

Πηγή
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα προκειμένου να είναι ο γραφικός χαρακτήρας του ατόμου ευανάγνωστος, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποια παιδιά. Σαν γονείς και ειδικοί, θα πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε στο μυαλό μας συνέχεια τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε. Θέλουμε κάθε γράμμα να είναι τέλειο; Όχι. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί να φτάσει σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να εκφράζεται μέσω του γραπτού λόγου και να μπορεί να γίνεται κατανοητό από τους άλλους. Δηλαδή ο γραφικός του χαρακτήρας πρέπει να είναι αρκετά ευανάγνωστος, ώστε να μπορεί να διαβάζεται και από κάποιο τρίτο άτομο. Η ικανότητα γραφής είναι μια αυτοματοποιημένη δεξιότητα που πολλοί από εμάς την θεωρούμε δεδομένη. Όταν κρατάς σημειώσεις σκέφτεσαι κάθε γράμμα χωριστά πριν γράψεις; Πιθανώς τις περισσότερες φορές ούτε που σκέφτεστε πώς γράφονται οι λέξεις. Ωστόσο, για τα παιδιά μας το γράψιμο μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο που τους προκαλεί  απογοήτευση. Είναι προτιμότερο να καταλάβουμε τα συστατικά της γραφής προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε ένα – ένα παρά να βλέπουμε το γράψιμο σαν ένα «συνολικό πρόβλημα». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυσκολίες/προβλήματα όσο αφορά τη γραφή που την καθιστούν δυσανάγνωστη. 

Τα μαθήματα πιάνου στα παιδιά ανεβάζουν το IQ

Νέα έρευνα προτρέπει ότι για έναν υγιή εγκέφαλο πρέπει να ξεκινήσουμε να παίζουμε πιάνο από την ηλικία των 7 ετών. Αυτό συμβαίνει, καθώς η απασχόληση με ένα μουσικό όργανο έχει περισσότερα οφέλη όταν αρχίζουμε μαθήματα σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με μία έρευνα στην Κίνα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενδυναμώνει τον εγκέφαλο. Τα περισσότερα οφέλη εντοπίζονται σε άτομα που ξεκίνησαν να μαθαίνουν από παιδιά κάποιο μουσικό όργανο. Μαθαίνοντας πιάνο πριν από την ηλικία των 7 χρόνων, ο εγκέφαλος κερδίζει πολλά.

Δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση για παιδιά 8 έως 12 ετών στην Καλαμάτα

Για πρώτη φορά το νεοσύστατο μη-κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa φέρνει στην Καλαμάτα μία καινοτόμα πρόταση για την τεχνολογική εκπαίδευση παιδιών 8 έως 12 ετών!
Το προσεχές Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 15.00 – 18.00, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο CoderDojo, για το οποίο δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ένα διεθνές κίνημα με στόχο την οργάνωση και υποστήριξη μη κερδοσκοπικών ομίλων προγραμματισμού για νέους και παιδιά.

Η Google ανακοίνωσε το Google Play Education, ένα κατάστημα για την εκπαίδευση

Η Google ανακοίνωσε το Google Play Education, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα κατάστημα για τα σχολεία, που έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει ευκολότερο για τα σχολεία να βρουν εκπαιδευτικές εφαρμογές για τις Android συσκευές. Η Google Play Education θα προσφέρει χονδρική αγορά ή εφαρμογές που μπορούν αυτόματα να διανεμηθούν στις συσκευές των μαθητών μέσω του cloud.

Ζητώντας συγγνώμη από τα παιδιά

Του Τάσου Αγγελόπουλου 

Το «Ντόμπρε Ντεν» τελείωσε. Σε λίγο θα χτυπήσει το κουδούνι και η παράσταση, μετά το διάλειμμα, θα μεταφερθεί στην επόμενη σχολική τάξη. Η παρεξήγηση λύθηκε, ο μετανάστης μαθητής δεν είναι ο κλέφτης, όπως είχαν αρχικά υποθέσει οι τρεις φίλοι της ιστορίας. Αν τον είχαν ακούσει χωρίς να τον δείρουν, θα είχαν γλιτώσει μια περιπέτεια και μπορεί να είχαν κερδίσει έναν φίλο. Τον φίλο, όμως, μπορεί να τον κερδίσουν και τώρα, στο υποθετικό σύμπαν μετά την παράσταση…

Στον αστερισμό του σεξισμού

του Δήμου Χλωπτσιούδη
Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί (αναλυτικά προγράμματα, διδακτικά βιβλία, διδακτική ύλη) διαμορφώνουν ιδεολογικά το παιδί και το εντάσσουν το στην κοινωνία, μυώντας το στις εκάστοτε κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες. Μέσα στο χώρο και στο χρόνο της τάξης, τα βιβλία αυτά χρησιμεύουν στα παιδιά, ανάμεσα σε άλλα, ως βοηθήματα της σκέψης, της ανάπτυξης στάσεων και της αντίληψης για την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν (Αναγνωστόπουλος).

Βρετανία: Κουπόνια αγορών όσες μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους

Τα χαμηλά ποσοστά του μητρικού θηλασμού στη Βρετανία οδήγησαν την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πιλοτικό σχέδιο που θα προσφέρει κουπόνια αγορών στις μαμάδες, αξίας 240 ευρώ αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

«Η Ταξιδιάρικη Βαλίτσα» του Ακριθάκη από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Mediterranean Cosmos!

Μυοσκελετικά προβλήματα στα παιδιά λόγω των βιντεοπαιχνιδιών

Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι τα βιντεοπαιχνίδια, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν προβλήματα στην πλάτη και τον αυχένα των παιδιών.

Η Τζωρτζίνα δίνει τη μάχη της με τον καρκίνο.. Κάνει μία ευχή!Ας βοηθήσουμε όλοι για να πραγματοποιηθεί…

Το make a wish έλαβε ένα αίτημα, μια εύχη από την 15χρονη Τζωρτζίνα ετών που δίνει τη μάχη της με τον καρκίνο.

Η Τζωρτζίνα αγαπάει το τραγούδι και είναι ένα πραγματικό ταλέντο! Το μόνο που της δίνει κουράγιο και την κάνει να προσπαθεί για να συνεχίσει με όλη της την δύναμη να παλεύει, είναι η μουσική και η ελπίδα ότι ο κόσμος θα αγαπήσει το τραγούδι της το οποίο με τίτλο »I can’t make you love me» έχει συγκεντρώσει 158.691 προβολές μέχρι στιγμής!

16ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Θα γίνουν επίσης προβολές και εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.

Πώς να ελέγξετε τον παιδικό διαβήτη – Ο ρόλος των γονέων

O παιδικός - νεανικός διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών. Είναι αρκετά ασυνήθιστος στα παιδιά κάτω των πέντε χρόνων, αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις μωρών που ανέπτυξαν διαβήτη, μερικές μόνο ημέρες μετά τη γέννησή τους.