Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ένα πρωινό με "Το Ηλιοτρόπιο"

Στις 4 Νοεμβρίου είχαμε μια μοναδική εμπειρία στο χώρο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης παρακολουθώντας την ενημερωτική ημερίδα για την τυφλοκώφωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλοκωφών "Το Ηλιοτρόπιο" και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας. 

Η ψηφιοποίηση μπαίνει σταδιακά και στα σχολεία

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε πέντε. Δώδεκα υπηρεσιακά έγγραφα οφείλουν να ενημερώνουν –καθημερινά, εβδομαδιαία, ανά τακτά διαστήματα μέσα στον μήνα ή άπαξ– οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκτός από το εκπαιδευτικό τους έργο επιφορτίζονται και το γραφειοκρατικό άγος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 79942/ΓΔ4, τηρούνται σε κάθε σχολική μονάδα τα εξής έγγραφα:

«Η κοινωνικοποίηση με άλλους γονείς στο πάρκο είναι κόλαση – νιώθω σαν έφηβος στο γυμνάσιο, έξω από κλίκες και χωρίς καμία κατανόηση των κοινωνικών κανόνων»

Αν κάποιες φορές νιώθουμε ότι είμαστε οι πιο ανασφαλείς, και ενδεχομένως οι πιο ακατάλληλοι και/ή απροσάρμοστοι γονείς στον κόσμο, τουλάχιστον αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς, όπως επιβεβαιώνει η Kathryn Jezer-Morton, αρθρογράφος στο The Cut του New York Magazine. Στο νέο άρθρο της με τίτλο «Does anyone feel like an actual adult?» («Υπάρχει κανένας που νιώθει σαν πραγματικός ενήλικας;») παραδέχεται ότι συχνά αισθάνεται παράταιρη στην κοινότητα των γονιών – για να προσθέσει, ωστόσο, ότι δεν είναι η μοναδική που νιώθει έτσι.

Εργαζόμενοι γίνονται τα μάτια τους

Μπαίνουμε συχνά σε ένα κατάστημα και περιμένουμε αμήχανα για ώρα στην είσοδο, γιατί ουδείς μας πλησιάζει ούτε μας απευθύνει τον λόγο για να μας εξηγήσει λόγου χάρη ότι θα μας εξυπηρετήσει σε λίγο. Εμείς, καθώς δεν βλέπουμε, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σειρά μας ούτε να βρούμε ένα άλλο σημείο να σταθούμε για να μην εμποδίζουμε τους υπόλοιπους πελάτες». Η κ. Χρυσέλλα Λαγαρία, συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Kοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Black Light, περιγράφει στην «Κ» μια «κλασική» περίπτωση λανθασμένης αντιμετώπισης πελατών με οπτική αναπηρία.

Ε, δάσκαλε, «τα παιδιά δεν μαθαίνουν από ανθρώπους που δεν συμπαθούν»

Η Rita Pierson, μια εκπαιδευτικός που ασκούσε το επάγγελμα της δασκάλας για πάνω από 40 χρόνια, μίλησε για την ανθρώπινη επαφή και για τη σχέση που μπορεί να έχει ένας εκπαιδευτικός με τους μαθητές του στο TED κάνοντας όλο το κοινό να τη χειροκροτήσει.

«Δεν σε λένε Θωμά, σε λένε Μανώλη»

«“Δεν σε λένε Θωμά, σε λένε Μανώλη”, άρχισε να λέει στο παιδί ο πατέρας του και τα πρώην πεθερικά μου. Το παιδί άρχισε να μπερδεύεται. Εβλεπα πως διαταράσσεται η ψυχική του υγεία. Μου έλεγε: “ο μπαμπάς δεν είναι καλά, τον στεναχωρείς”».

Θεσσαλονίκη: Συνεργασία ΑΠΘ και UNICEF για την ίδρυση Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο

Με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ Γασάν Χαλίλ, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023, στην Πρυτανεία.

Οπαδικό επεισόδιο στη Ρόδο: Επιτέθηκαν σε ανήλικο στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου και του αφαίρεσαν την μπλούζα που φορούσε – Η ποινή που τους επιβλήθηκε

Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων έφτασε οπαδικό επεισόδιο στη Ρόδο, με 4 κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρεται να επιτέθηκαν σε ανήλικο σε δημοτικό σχολείο με σκοπό να του αφαιρέσουν την μπλούζα ομάδας που φορούσε.

Καταρτίστηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας Ανατολικής Μάνης

Την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) Ανατολικής Μάνης γνωστοποίησε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, στο πλαίσιο του Ν. 4819/2021, με βάση τις προδιαγραφές, όρους και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)», που καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δομή Ψυχολογικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης στο Παν.Δυτικής Μακεδονίας

Αν και στις μέρες μας συνεχίζουν να παραμένουν ταμπού τόσο η ψυχική νόσος, αλλά και οι ψυχοσωματικές διαταραχές ή ακόμη και η διαχείριση διαφόρων φαινομένων του άγχους, η Δομή Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ.) της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.), απέδειξε ότι οι κατεστημένες αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν.

«Παράδεισος» για την παρένθετη μητρότητα η Ελλάδα

Η ευνοϊκή νομοθεσία σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, όπου η απόκτηση παιδιού με αυτόν τον τρόπο απαγορεύεται, έχει οδηγήσει σε έναν άτυπο ιατρικό τουρισμό προς τη χώρα μας. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε επιτήδειους να μετατρέπουν σε εμπόρευμα τον διακαή πόθο ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί

Δήμος Θέρμης: Αγοράστηκε το πρώτο αμαξίδιο από τα πλαστικά καπάκια που συγκεντρώνονται στις μεταλλικές καρδιές

Το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο αποκτήθηκε από πλαστικά καπάκια που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις μεταλλικές καρδιές που τοποθέτησαν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Θέρμης Τριαδίου, παραδόθηκε ήδη σε συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη.