Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Γυμναστική για μοναδικούς τύπους στην παραλία.

Αν το παιδί σας δεν είναι από τους τύπους που απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα και το παιχνίδι με τα κουβαδάκια στην αμμουδιά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να περάσετε υπέροχα. Εμείς το τελευταίο Σαββατοκύριακο παίξαμε με τα «ίχνη», τις πατημασιές που άφηναν όσοι περπατούσαν στην ακροθαλασσιά.

28 Μαΐου έως 17 Ιουνίου οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά, 24 Ιουνίου η κλήρωση για τα Πειραματικά, 28 Ιουνίου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας και την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις δύο διαδικασίες, οι γονείς και κηδεμόνες των ενδιαφερόμενων μαθητών υποβάλλουν αίτηση από τις 28 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2021 στον σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatiko-skholeio, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης.

Το Σωματείο Σώμα Φίλων ΑμεΑ "Δράση για το κάτι άλλο" σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Το Σωματείο Σώμα Φίλων ΑμεΑ "Δράση για το κάτι άλλο" σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Τι είναι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης;
Eίναι ένα σύνολο οργανωμένων χώρων που διατίθενται για την διαβίωση - κατοικία των ατόμων με αναπηρία. Οι χώροι αυτοί πληρούν ειδικές προδιαγραφές ανάλογα με το είδος της αναπηρίας των ατόμων που διαμένουν σ’ αυτούς (νοητική, αισθητηριακή και κινητική), έτσι ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες κατάλληλες για ύπνο, σωματική υγιεινή, καθαριότητα και αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.

«Έφυγε» δεμένος ένα μήνα στο κρεβάτι

Ενα μήνα καθηλωμένος και δεμένος στο νοσοκομειακό κρεβάτι. Βιώνοντας την απόλυτη απομόνωση και τη μοναξιά, που γιγαντώνονταν καθώς δεν αντιλαμβανόταν τον λόγο του αυστηρού εγκλεισμού του – κανείς, άλλωστε, δεν του εξηγούσε τι συνέβαινε ούτε είχε επικοινωνία με κάποιο οικείο του πρόσωπο. Αυτές ήταν οι τελευταίες μέρες του 61χρονου Τίμου, αυτιστικού που νοσηλεύθηκε λόγω συμπτωμάτων κορωνοϊού σε νοσοκομείο αναφοράς, «έφυγε», όμως, λόγω επιπλοκών άσχετων με τον κορωνοϊό, τον οποίο γρήγορα ξεπέρασε καθότι εμβολιασμένος.

Το «έξυπνο» μπατόν: Φοιτήτριες μας βοηθούν να ...παίρνουμε τα βουνά με ασφάλεια

Ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας που προορίζεται για όσους επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε μια βόλτα στη φύση, δημιούργησαν τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), που διεκδικούν τη διάκριση στον τελικό του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece, την προσεχή Παρασκευή.

Ατυχήματα στο σπίτι: συμβουλές προς τους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών

Τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο από τα κορίτσια. Η αυξημένη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων οφείλεται σε κάποιες ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας, όπως είναι η αυξημένη περιέργεια και η τάση για εξερεύνηση, η έλξη από την γοητεία της περιπέτειας, η μικρή αντίληψη του κινδύνου και ο μειωμένος συντονισμός των κινήσεων.

Δημόσια διαβούλευση της πρωτοβουλίας για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης

Η Γενική Γραμματεία Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & N., στο πλαίσιο της παρακολούθησης των πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, γνωστοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε δημόσια διαβούλευση την πρωτοβουλία της για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης. Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως τις 16/07/2021. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τον προσδιορισμό του προβλήματος, την ανάγκη για δράση και τους στόχους πολιτικής της ΕΕ, τις επιλογές πολιτικής και τις αναμενόμενες επιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμπληρώσουν την έρευνα με τα στοιχεία του οργανισμού τους ή τα προσωπικά τους στοιχεία.

Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Αν και το Διαδίκτυο είναι ένας πραγματικός θησαυρός γνώσεων και ένα πολύτιμο εργαλείο για το μέλλον του παιδιού, κρύβει και τεράστιους κινδύνους. Από κακόβουλους συμμαθητές που κάνουν cyber bullying μέχρι επικίνδυνους ενήλικες, οι παγίδες στο Διαδίκτυο είναι πολλές και τα παιδιά δεν καταφέρνουν πάντα να τις αποφύγουν, ακόμη και αν βρίσκονται στην εφηβεία. Έτσι, ως γονείς είναι απαραίτητο να λάβουμε τα μέτρα μας.

Tips για να δοκιμάσει το παιδί νέα φαγητά

Μία από τις πιο συχνές δύσκολες φάσεις των νηπίων ξεκινά όταν γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικά με το φαγητό τους.

Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό πως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των παιδιών.

Μηνιαίο επίδομα στους ανάδοχους γονείς

Την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας έχουν ως στόχο οι αλλαγές που προωθούν άμεσα το υπουργείο Εργασίας και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στον θεσμό της αναδοχής, με αιχμή την καθιέρωση, από τον Ιούνιο, επιδόματος ύψους από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα. Χθες, η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε τον νέο θεσμό της αναδοχής και περιέγραψε την κεντρική προτεραιότητα της νέας δράσης, που δεν είναι άλλη από το «να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να αποκτήσουν μια οικογένεια και ένα καλύτερο μέλλον».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης προτεραιότητα στην Ευρώπη

H ψηφιακή εκπαίδευση και το μέλλον της στην Ευρώπη συζητήθηκε κατά τη διαδικτυακή διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί βασικό τομέα πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και μοχλός ευημερίας και ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρέμβασή της, παρέθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες: τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και προώθηση της ισότητας στην πρόσβαση, καθώς και τον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία.

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την έλλειψη ΕΒΠ στο ΕΕΕΕΚ Κωφών

Η εκπαιδευτικοί της Β' ΕΛΜΕ Αθήνας ζητούν την άμεση στήριξη του ΕΕΕΕΚ Κωφών και Βαρηκόων της Α΄ Αθήνας, το οποίο εν μέσω πανδημίας, λειτουργεί με έλλειψη στο ειδικό Βοηθητικό προσωπικό

Το ΕΕΕΕΚ Κωφών και Βαρηκόων της Α΄ Αθήνας είναι σχολική μονάδα που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες 20 μαθητών με κώφωση και σύνοδες πολλαπλές αναπηρίες, η οποία λειτούργησε αδιάλειπτα ολόκληρο το διάστημα του lockdown όπως και τα υπόλοιπα ειδικά σχολεία. Η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει πως στο διάστημα αυτό όχι μόνο δεν πάρθηκαν στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, αλλά για πάνω από 3 μήνες το σχολείο λειτουργεί με έλλειψη-κενό στο ειδικό Βοηθητικό προσωπικό και για αρκετά διαστήματα με εκπαιδευτικά κενά.

«Παιδεία, παιδαγωγική, νέες τεχνολογίες»: Online προβολές και συζητήσεις από τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Η πανδημία έφερε μεγάλες ανατροπές (και) στην παιδεία. Τα κινητά και τα τάμπλετ μέσα σε μια μέρα έγιναν τα κύρια όργανα διδασκαλίας, δημιουργώντας ωστόσο προβληματισμούς ως προς την σωστή τους χρήση. Αφουγκραζόμενο τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», από τις 25 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου οργανώνουν ένα δεκαπενθήμερο δράσεων με κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «Παιδεία, παιδαγωγική, νέες τεχνολογίες».

Η Ευρώπη «ζυγίζει» ρίσκο και οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών για COVID-19

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μελετούν μία απόφαση σχετικά με το εάν και πότε θα εμβολιάσουν τα παιδιά κατά του COVID-19, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την ασφάλεια και τον εφοδιασμό, αλλά και εν μέσω απεγνωσμένων εκκλήσεων για περισσότερα εμβόλια από περιοχές που έχουν πληγεί σε όλο τον κόσμο.

Μετά από μια αργή εκκίνηση, τα προγράμματα εμβολιασμού για τους εφήβους της ευρωπαϊκής ηπείρου ηλικίας 16 ετών και άνω βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γιατί οι Κινέζες δεν θέλουν πια να κάνουν παιδιά;

Ο πληθυσμός της Κίνας καταγράφει τους πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του ‘60 και η χώρα κινδυνεύει να χάσει σύντομα τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη από την Ινδία. Για το κομμουνιστικό καθεστώς, η κοινωνικο-οικονομική πρόκληση είναι τεράστια

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Η τελευταία -ανά δεκαετία- απογραφή του πληθυσμού που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην Κίνα δείχνει μεν αύξηση του πληθυσμού κατά 72 εκατομμύρια (περισσότερο από τον πληθυσμό της Γαλλίας), φτάνοντας σε σύνολο τα 1,412 δισεκατομμύρια κατοίκους.

«Το Schoolwave παίζει με την παράδοση» ζωντανά από τον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

Απρόβλεπτες διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών θα ερμηνεύσουν επιλεγμένα συγκροτήματα του Schoolwave, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, στις 20.00, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε μία συναυλία που αποτελεί μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων «Πρόσωπα του Ήρωα» και φέρει τον τίτλο «Το Schoolwave παίζει με την παράδοση». Η συναυλία πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Φαίδρα Μαρία Τσολακίδη: Από την Κομοτηνή στη Γεωργία για τον 34ο IYPT

Η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής επιλέχθηκε στην 5μελή Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό “International Young Physicists’ Tournament” 

Η φετινή ελληνική αποστολή στον Παγκόσμιο διαγωνισμό “International Young Physicists’ Tournament”, αλλιώς γνωστός ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο Φυσικής» θα έχει και «σφραγίδα» Κομοτηνής.