Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Βιβλίο: Η Μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα

Έι, εσύ, μη στέκεις έξω!
Ντρέπεσαι μέσα να μπεις;
Τέτοια πλάσματα μυστήρια
πρώτη σου φορά θα δεις!

Ένα αγόρι μπαίνει στο μαγαζί της Μις Τήριας για ν’ αγοράσει ένα κατοικίδιο. Εκεί θα γνωρίσει μερικά από τα πιο μαγικά πλάσματα του κόσμου: μία μονοκερίνα, ένα δρακάκι, την Ύδρα με τα εφτά κεφάλια... μέχρι και γκόλεμ. Θα βρει στο τέλος αυτό που ψάχνει; 

18η Έκθεση Τεχνολογίας & Φεστιβάλ Επιστημών

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης έχουν την τιμή να σας καλέσουν στη 18η Έκθεση Τεχνολογίας & Φεστιβάλ Επιστημών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα 5, 6, 12, 13, 19 και 20 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 5.30-8.30 μ.μ. στον χώρο του 6ου Γυμνάσιου Θεσ/νίκης, Ομήρου 2-4, Παπαναστασίου, στάση «Ευκλείδης» για να σας ξεναγήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι στην Τεχνολογία και την Επιστήμη, με όχημα τη φαντασία και τη χαρά της δημιουργίας.

Στη Δράμα το μοναδικό ελληνικό σχολείο με αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών

Πόσα σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν άραγε αστρονομικό παρατηρητήριο ή πάρκο ηλιακών ρολογιών; Πόσα σχολεία στην πατρίδα μας έχουν υπαίθριο εργαστήριο φυσικής;

Σε πόσα σχολεία στην Ελλάδα γίνονται ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις; Σε πόσα δημόσια σχολεία στην πατρίδα μας διοργανώνονται εκδηλώσεις αστρονομίας με ομιλίες από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές;

Η απάντηση είναι ίσως σε λίγα, ίσως πάλι σε περισσότερα. Το σίγουρο όμως είναι ότι ένα δημόσιο σχολείο, στην άκρη της Ελλάδας, μπορεί και έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται ότι διαθέτει όλες τις παραπάνω δράσεις, χάρη στις πρωτοβουλίες μαθητών και καθηγητών, στο ομαδικό πνεύμα και την κοινή προσπάθεια που τους διακρίνει.

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους, χωρίς να επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειες τους τη χρήση συγκεκριμένων "κλειστών" προϊόντων.

Συνάντηση εργοθεραπευτών με το Υπουργείο Υγείας

Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα χθες στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους. Στη συνάντηση παρέστη από πλευράς του υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, ενώ τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ εκπροσώπησαν η Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κ. Κεραμιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Π. Μπούρος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΕ.

Πώς οι διακυμάνσεις στο εισόδημα επιδρούν στον εγκέφαλο των εφήβων

H μείωση του εισοδήματος των νεαρών ενηλίκων μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο καλή δραστηριότητα του εγκεφάλου στη μέση ενήλικη ζωή. Τέτοιες μειώσεις σχετίζονται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, όπως η πρώιμη γήρανση, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Γιατί δεν πρέπει να γαργαλάμε τα παιδιά

Το γαργαλητό είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι γονείς και άλλοι ενήλικες προσπαθούν να διασκεδάσουν τα παιδιά. Είναι λογικό: Πρόκειται για τον πιο εύκολο δρόμο προς το παιδικό γέλιο! Εξάλλου και εμείς οι ίδιοι είχαμε βρεθεί στη θέση του αποδέκτη του γαργαλητού αμέτρητες φορές ως παιδιά. Επομένως, τι είναι αυτό που κάνει τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει σοβαρά τους παιδικούς πνεύμονες

Τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν 20-40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο

Τα βρέφη που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εκείνα που ζουν σε περιβάλλοντα με καθαρό αέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η διάταξη για τους σημαιοφόρους στα σχολεία

Η αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου, η ενίσχυση των πρότυπων σχολείων και η απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της Πολιτείας, είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Την αναπηρία δεν χρειάζεται να την ηρωοποιείς αλλά να τη διαχειρίζεσαι»

Τρεις καλλιτέχνες οι Β. Οικονόμου, Α. Βεκιάρη και Α. Καπουσίζη μιλούν για αναπηρία και τέχνη

«Μια μέρα ξύπνησα και είπα ‘φτάνει’. Στον χώρο εργασίας μου με ανάγκαζαν να κρύβω την αναπηρία μου, γιατί έπρεπε να ακολουθηθούν τα πρότυπα της κανονικότητας. Έτσι πριν δέκα χρόνια, δημιουργήθηκε το ‘Θέαμα’, το θέατρο ατόμων με αναπηρία, αποτελούμενο από επαγγελματίες ηθοποιούς, μέλη του ΣΕΗ». Με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου Βασίλης Οικονόμου, μας εισάγει στη γνωριμία με τον νέο χώρο και πλατφόρμα συνύπαρξης, δημιουργίας και διδασκαλίας ατόμων με αναπηρία και μη, που στεγάζεται στην οδό Μελενίκου 33 στον Βοτανικό με το όνομα «Ίσον». Συνδημιουργοί η χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Βεκιάρη με την ομάδα «Έξις», μια μεικτή συμπεριληπτική ομάδα, που αποτελείται από άτομα κυρίως με κινητική αναπηρία αλλά και με ένα μέλος με σύνδρομο down, και η σκηνοθέτις Αννίτα Καπουσίζη, δημιουργός της ARTimeleia, που οι σπουδές νευρολογίας πάνω στην υποκριτική στάθηκαν αφορμή να ασχοληθεί με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις διδάσκοντάς τους την τέχνη του θεάτρου.