Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Κοινωνικά επίκαιρα...

Τα σχολεία των ορέων...

Σε λίγες μέρες τα σχολεία κλείνουν. Το ξέγνοιαστο καλοκαίρι με τις τρίμηνες διακοπές ξεκινά. Δάσκαλοι και μαθητές θα αποχωριστούν, τα βιβλία θα μπουν στο... ράφι και το βάσανο του πρωινού ξυπνήματος θα εκλείψει.
Τα σχολεία πολλών ορεινών χωριών άνοιγαν τις πόρτες τους την άνοιξη και λειτουργούσαν όλο το καλοκαίρι. Με τον ερχομό του φθινοπώρου τα χωριά άδειαζαν, μαζί και τα σχολείαΔεν πάνε πολλά χρόνια που σε κάποιες ορεινές και κακοτράχαλες ελληνικές γωνιές η σχολική χρονιά ξεκινούσε τον Ιούνιο!

Βουτιές στο πρώτο Δελφινάριο της Ελλάδας

Η Κάλια, η Χλόη, ο Ιάσων και ο Ερμής από τη Λιθουανία και η Μάρα και ο Τσάρλι από την Ισπανία έφθασαν στα Σπάτα! Δεν πρόκειται, βέβαια, για ανθρώπους αλλά για τέσσερα δελφίνια και δύο θαλάσσια λιοντάρια που προστέθηκαν στους μόνιμους «κατοίκους» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Σχολικά νέα...

Βenda Βilili: Η σάρκα ασθενεί, αλλά η θέληση θριαμβεύει

Eχουν καταφέρει ένα θαύμα διότι μπόρεσαν να μετατρέψουν σε όπλο την ίδια την αδυναμία τους, την ανημπόρια τους. Πρωτοφανές, αλλά αληθινό! Από μια χώρα τόσο φτωχή όπως το Κονγκό ένα γκρουπ μουσικών του οποίου τα περισσότερα μέλη πάσχουν από πολιομυελίτιδα- πάθηση που σαρώνει στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα- βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτς προσφέροντας όχι μόνον μουσικές νότες που ξεπερνούν τα όρια της κονγκολέζικης ρούμπας, αλλά και μηνύματα ελπίδας σε όλον τον κόσμο.

Διατροφικά...

Διημερίδα με θέα «Νικώντας τον φόβο, χαρίζοντας διαδρομές χειραφέτησης»

Στις 24 και 25 Ιουνίου, στη Ν. Φιλαδέλφεια, άτομα και συλλογικότητες με εμπειρίες ψυχιατρικού χαρακτήρα, παίρνουν, ξανά, το λόγο. Ανθρωποι που βιώνουν, ή βίωσαν στο παρελθόν, τέτοιες εμπειρίες και που πάλεψαν, ενάντια σε κάθε είδους εμπόδια και προκαταλήψεις, για τη δυνατότητα να παίρνουν το λόγο και να συμμετέχουν.

«ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ…ΔΡΑΣΕΙ»

Θερινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 και 8 έως 12 ετών, διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

ΕΣΑμεΑ: Ευρωπαίοι με Αναπηρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.06.10

Ήρθε η ώρα για την απόδοση δικαιοσύνης για όλους τους Ευρωπαίους με αναπηρία 

Μόλις το 29% των Ευρωπαίων με αναπηρία εργάζεται. Μόνο το 9% των ατόμων με αναπηρία σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Το 95% των ιστοσελίδων δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Με άλλα λόγια, οι άνδρες και οι γυναίκες με αναπηρία στην Ευρώπη έχουν 2 φορές λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, 2 φορές λιγότερες πιθανότητες να σπουδάσουν, ενώ οι τυφλοί, οι κωφοί, τα άτομα με κινητική αναπηρία και νοητική αναπηρία έχουν πρόσβαση μόνο στο 5% των ιστοσελίδων δημοσίων υπηρεσιών. Η χώρα μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις θλιβερές στατιστικές, σε μια Ευρώπη που επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Έως 15 Ιουλίου: YOGA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

(Κάθε Παρασκευή, 7.30, Διάρκεια: 45’-60’, Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίων: Περιστέρι, Ίλιον, Βύρωνας.)

Ημερίδα: ΑΜΕΑ ή άτομα με ειδικές ικανότητες...όπως όλοι μας

DEAF VOICES

Η πτυχιακή εργασία της Τατιάνας Ρεμούνδου με απώλεια ακοής που παρουσιάζεται από 16 έως 18 Ιουνίου (ώρες 10 π.μ. - 8 μ.μ.) στον εκθεσιακό χώρο “Εργοστάσιο” της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, αποτελεί ομολογουμένως μιά πολύ ξεχωριστή εικαστική/καλλιτεχνική πρόταση. Υπό τον τίτλο DEAF VOICES τρία διεισδυτικά βίντεο, εξερευνούν τις άγνωστες στους πολλούς οπτικές και εικαστικές δυνάμεις της νοηματικής γλώσσας.

Δωρεάν πρόγραμμα λογοθεραπείας, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο Αθηνών

Μία νέα υπηρεσία για τη θεραπεία και αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές λόγου ή ομιλίας προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Αμαρουσίου στους πολίτες της πόλης, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών.

The Making of Gallaudet Film: The Post Production by Braam Jordaan