Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Μαζί είναι καλύτερα!

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συναντήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας.

TikTok: Γιατί μερικά παιδιά φαίνεται ότι έχουν εθιστεί στα βίντεο της εφαρμογής;

Θυμάστε τις παλιές καλές εποχές που τα παιδιά έβλεπαν βίντεο στο YouTube όλη μέρα; Τώρα που βλέπουν βίντεο των 15 δευτερολέπτων στο TikTok, αυτά τα βίντεο στο YouTube μοιάζουν με ντοκιμαντέρ.

Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εύκολα, πλέον, ταινίες μεγάλου μήκους, γιατί τους φαίνεται ότι οι ταινίες αυτές είναι βασανιστικά αργές. Άλλοι γονείς έχουν παρατηρήσει ότι τα παιδιά τους δυσκολεύονται να κάνουν τα μαθήματά τους. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται να διαβάσουν βιβλίο. Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Μελέτη: Αυστηροί γονείς μεγαλώνουν επιτυχημένα και ανεξάρτητα παιδιά

Αν είχατε αυστηρούς γονείς όταν ήσασταν παιδί, είστε πολύ τυχεροί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς που είναι αυστηροί μεγαλώνουν επιτυχημένα και ανεξάρτητα παιδιά.

Φυσικά πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, συμπεριλαμβανομένης της ανατροφής των παιδιών, γιατί η υπερβολική αυστηρότητα δεν κάνει καλό.

Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα - Οι δικαιούχοι, οι προδιαγραφές και ο τρόπος συμπλήρωσης των αιτήσεων

Χρονικό περιθώριο ενός μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους τα ΑμεΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία. Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων στη διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαίου 2022, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και helpdesk για την αναφορά προβλημάτων και την παροχή οδηγιών.

Τροφική αλλεργία στα παιδιά: Τα ύποπτα τρόφιμα και τα πιθανά συμπτώματα

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα

Η άρνηση των παιδιών να φάνε κάποια τροφή δεν είναι πάντα απόρροια των προτιμήσεών τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μπορεί και να αποτελεί ένδειξη τού ότι έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στην τροφή αυτήν.

STEM πρότζεκτ για αυτόματο πότισμα φυτών

Ένα πρόγραμμα STEM, συνήθως αυτό που κάνει είναι να προσφέρει λύση σε κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Οι μαθητές εντοπίζουν το πρόβλημα, το αναλύουν και προτείνουν κάποια πρακτική λύση. Συνήθως στην πρόταση επίλυσης, εμπλέκεται η ρομποτική και ο προγραμματισμός. Και αυτά, ώστε να αυτοματοποιηθεί η λύση και να μπορεί να γίνεται χωρίς τη διαρκή παρουσία των εμπλεκομένων.

Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκαν απινιδωτές σε δέκα σχολεία

Τους πρώτους δέκα απινιδωτές που θα τοποθετηθούν σε σχολικά συγκροτήματα της πόλης, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας, παρέδωσαν σήμερα (05/04) το πρωί σε διευθυντές σχολείων και εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Αντικρίζοντας την Ελευθερία!

Η Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες προνομιακή πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.
Μπορείτε να παίξετε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πλαισιώνουν την έκθεση, εδώ.

Εκδήλωση: Παιδιά κι έφηβοι στις μέρες της Covid - 19 «Σχολικό Περιβάλλον και Εκπαίδευση»

«Σχολικό Περιβάλλον και Εκπαίδευση» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιείται διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Απριλίου 16.00-20.00 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συνεργασία των Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργείου Υγείας/ΕΠΙΨΥ.

Μπορεί ένα παλιό παραμύθι να εκφράσει προβληματισμούς του σήμερα και του αύριο;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ της ποίησης στη σύγχρονη εποχή; Μπορεί ένα παραμύθι να εκφράσει προβληματισμούς του σήμερα και του αύριο; Η Κατερίνα Παούρη είναι εκπαιδευτικός και πρόσφατα έγραψε μια ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Τα οστά της μνήμης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Γιατί οι γονείς στην Ελλάδα λένε "ναι" ή "όχι" στον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 17 ετών κατά της CoViD [μελέτη]

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των γονιών να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, ή αλλιώς διαταραχή προσποίησης προκαλούμενη σε άλλον, αποτελεί μία μορφή κακοποίησης στην οποία ο «φροντιστής», ο οποίος σε ποσοστό 90-95% των περιπτώσεων, είναι η μητέρα, σκοπίμως προκαλεί (ή παραπλανητικώς αναφέρει στους γιατρούς) συμπτώματα ασθένειας στο πρόσωπο το οποίο φροντίζει έτσι ώστε το τελευταίο που συνήθως είναι το παιδί, να λάβει ιατρική βοήθεια η οποία, με κάποιο τρόπο, προσφέρει ικανοποίηση στον προκαλούνται αυτήν τη σωματικώς και ψυχικώς παθογενή κατάσταση.

Κίνα: Ανησυχία προκαλεί η πολιτική απομάκρυνσης παιδιών από γονείς λόγω covid

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα να χωρίζει τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από covid-19 από τους γονείς τους, την ώρα που αυξάνεται η αγανάκτηση των κατοίκων της Σανγκάης.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με 25 εκ. κατοίκους, αποτελεί επίκεντρο της χειρότερης επιδημίας covid-19 στη χώρα από τις αρχές του 2020. Η πλειονότητα των κατοίκων της Σανγκάης ζει σε καθεστώς lockdown, με τις αρχές να χωρίζουν τα παιδιά που βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό από τους γονείς τους στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Νέα μελέτη: Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκ γενετής ελαττωμάτων

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν σχετίζονται με την εμφάνιση εκ γενετής ελαττωμάτων ανιχνεύσιμων στα υπερηχογραφήματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ανάλογα παλαιότερα συμπεράσματα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Δωρεά λεωφορείου στο ειδικό δημοτικό σχολείο Κιλκίς

Τα παιδιά, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ειδικού δημοτικού σχολείου Κιλκίς και ο σύλλογος διδασκόντων νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον δημοτικό σύμβουλο Κιλκίς Αναστάσιο (Σούλη) Καζαντζίδη γιά την συνεισφορά του στην αγορά με μορφή δωρεάς από την ΕΘΝΙΚΗ FACTORS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ Α.Ε. μικρού λεωφορείου γιά την μεταφορά των μαθητών μας.