Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Προβολή: "Like and Follow" (εξάρτηση από το κινητό)


Το δίλεπτο βίντεο  των Tobias Schlage και Brent Forrest θίγει εύστοχα το ζήτημα της εξάρτησης των παιδιών, των εφήβων και όχι μόνο από το κινητό τηλέφωνο. 

Εγκύκλιος: Λειτουργία της Task Force στο ΥΠΑΙΘ και της Πλατφόρμας Δωρεάν Ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς/μαθητές άνω των 16 ετών.

Η Ομάδα Συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ λειτουργεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. στα τηλέφωνα 210- 3443958 και 210-3443867, καθώς και στο email gengram.2covid19@minedu.gov.gr. Στόχος της Ομάδας Συντονισμού Task Force για σχολεία είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τους υπεύθυνους COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και επίσης, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λαμβανομένης υπόψη της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ.

Δράση: "Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς"

Στα πλαίσια της δράσης "Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς" που συντονίζει στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα τελευταία 6 χρόνια, ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τα σχολεία του δικτύου SNAC. 
Το σεισμογραφικό δίκτυο SNAC αποτελείται απο 60 και πλέον σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι και παρακολουθούν τους σεισμούς σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου καθώς και σε άλλες 7 χώρες στη Μέσο-Ατλαντική Ράχη, από τα ηφαιστειακά νησιά Αζόρες ως το μεγαλύτερο ρήγμα του κόσμου στην ανατολική Τουρκία, το ρήγμα της Ανατολίας. 

Διάλεξη: Σοβαρά ατυχήματα παιδιών & εφήβων

Παραμύθι με disclaimer: λογοκρισία στα χρόνια του Όρμπαν

Διαβάζουμε στην Κόκκινη Αλεπού ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζήτησε από εκδοτικό οίκο να προσθέσει στο εξώφυλλο βιβλίου προειδοποίηση ότι το περιεχόμενό του δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η αντί-LGBT στάση της κυβέρνησης του δεξιού, συντηρητικού Όρμπαν είναι γνωστή και αποτελεί βασικό κομμάτι της πολιτικής της ατζέντας. “Το βιβλίο πωλείται ως παραμύθι και τοποθετείται στα παιδικά τμήματα των βιβλιοπωλείων, αποκρύπτεται όμως από τους δημιουργούς και τον εκδοτικό ότι περιέχει αποκλίνουσες από το παραδοσιακό συμπεριφορές“, αναφέρει συγκεκριμένα ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο “Wonderland Is for Everyone” και τις αντιδράσεις για την υποχρεωτική προειδοποίηση στο εξώφυλλο, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο στην Κόκκινη Αλεπού.

Στο παραμύθι που έγραψε η Μαίριλυν ένα παιδί έχει δύο μπαμπάδες

Έχοντας ως αγαπημένο της απόφθεγμα αυτό του Μαχάτμα Γκάντι, που λέει «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο», έκανε την πρώτη της απόπειρα στην παιδική λογοτεχνία εκδίδοντας το 2017 αυτό το παραμύθι.

Όπως αναφέρει η ίδια η Μαίριλυν στο σημείωμα, στο τέλος του βιβλίου, το έκανε «με την ελπίδα ότι μέσα από αυτό το έργο, που απευθύνεται σε παιδιά, θα γίνει ένα βήμα προς μια κοινωνία που θα μάθει σταδιακά να αποδέχεται και να αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα».

Πρόσωπο: Εύα Νίκου "Όνειρό μου οι Παραολυμπιακοί Αγώνες"

Ο Θάνος Σταθόπουλος μίλησε με την αθλήτρια αλπικού σκι Εύα Νίκου, για το εξαιρετικό της ντεμπούτο στο παγκόσμιο κύπελλο, για την περιπέτεια της με τον κορωνοϊό στην Αυστρία, αλλά και για τα όνειρα και τους στόχους της στο μέλλον. Διαβάστε τη συνομιλία τους στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου.

Καλαμάτα: Εξελίξεις για τις μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης

Εστάλη στον Δήμο Καλαμάτας η απόφαση έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, δυναμικότητας εξήντα μαθητών.

Πρόκειται για το 10/θέσιο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, την κατασκευή του οποίου προωθεί ο Δήμος, μέσω χρηματοδότησης που θα διεκδικήσει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Στον εν λόγω άξονα θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η πρόταση, που, εκτός από το Ειδικό Δημοτικό, θα περιλαμβάνει ως δεύτερο υποέργο και την κατασκευή του νέου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στην Καλαμάτα.

Μπαμπάς: Ποια μαθήματα πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας

Τα παιδιά πάντα παρακολουθούν όσα κάνετε. Βλέπουν πώς διαχειρίζεστε το στρες, πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους και πώς εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Τα παιδιά απορροφούν και ενσωματώνουν όλες αυτές τις πληφορίες, επομένως -ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείτε- λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά σας. Ακριβώς επειδή ο ρόλος σας στο μεγάλωμα των παιδιών είναι τόσο σημαντικός, βεβαιωθείτε ότι δίνετε τα σωστά μαθήματα στα παιδιά σας.

Η σημασία του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας

Η υγιής, θετική σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους, ακόμη και για το ζήτημα της πειθαρχίας και της καλής συμπεριφοράς τους.

Όταν έχετε μια υγιή σχέση με το παιδί, εκείνο θα προσπαθεί περισσότερο να σας ακούει, επιδεικνύοντας την επιθυμητή συμπεριφορά.

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων κακοποιούσε τα παιδιά της - Τα κρατούσε κλειδωμένα χωρίς φαγητό

Μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων μαζί με τον σύζυγό της συνελήφθησαν για φερόμενη κακοποίηση των τριών υιοθετημένων παιδιών τους, ενώ ένα από αυτά κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα. 

Σύμφωνα με τις αρχές της Φλόριντα, οι Jennifer και Joseph Wolfthal κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ άλλων κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκου καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν τα τρία παιδιά -όλα ηλικίας κάτω των 12 ετών- κακοποιημένα και σε πολύ άσχημη κατάσταση. 

Θα επανεκτιμηθεί η απόφαση για τα σχολεία

Το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα, επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

Τόνισε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. «Θα δούμε την Παρασκευή τα δεδομένα της εβδομάδας για να οριστικοποιήσουμε το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα.»