Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Η δύναμη του παραδείγματος


Παιδικοί σταθμοί: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Oι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν εκ νέου τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της σταδιακής επαναλειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων μετά τα αυστηρά μέτρα του lockdown του προηγούμενου διαστήματος.

Σε αντίθεση με τους μαθητές των υπολοίπων βαθμίδων οι οποίοι από τη Δευτέρα θα υποβάλλονται σε self test μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την οικογένεια»

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την οικογένεια» στο Δήμο Μαλεβιζίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, που εορτάζεται στις 15 Μαΐου. Με πρωτοβουλία της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού Εύας Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη και τη στήριξη της Αντιδημάρχου Παιδείας Χρύσας Λυρώνη, η δράση έχει ως στόχο αφενός να προβάλει τη σημασία της οικογένειας και αφετέρου να ενισχύσει το έργο του Παιδικού Χωριού SOS Ηρακλείου.

Φοιτητές επινόησαν «σόναρ» για κολυμβητές με οπτική αναπηρία

Ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με ολική ή μερική τύφλωση για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα ανέπτυξαν φοιτητές στο πλαίσιο του 7ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece (JA Greece).

Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια και προορίζεται για χρήση σε κολυμβητήριο (προπόνηση). Η συσκευή, που βρίσκεται στο σκουφάκι, έχει τους κατάλληλους αισθητήρες ώστε να ενημερώνει τον κολυμβητή για τον προσανατολισμό του στην πισίνα, την άφιξή του στο τέλος της διαδρομής για τη στροφή και τον τερματισμό, καθώς και τα στατιστικά του, μέσω bluetooth ακουστικού συνδεδεμένου με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε χρήστη/αθλητή.

Η Συζήτηση Της διαΝΕΟσις Για Την Προσχολική Αγωγή Στην Ελλάδα Στο Πλαίσιο Του Οικονομικού Φόρουμ Των Δελφών

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της διαΝΕΟσις για την προσχολική αγωγή στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η διαΝΕΟσις συνέβαλε στην προσπάθεια αυτή με ερευνητική ομάδα, η οποία συνεργάστηκε με την επιτροπή του Υπουργείου υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Yale και μέλους του Advisory Board της διαΝΕΟσις Κώστα Μεγήρ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν τα οφέλη από τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες και προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δύο γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

SeeFar, τα έξυπνα γυαλιά που μας «εξηγούν» τι βλέπουμε


Αν είναι να φορέσεις σε κάποιον τα γυαλιά ας είναι τουλάχιστον πρωτοποριακά όπως τα SeeFar.

Ο Τίτος Πατρίκιος σε ημερίδα του ΙΕΠ για τη Λογοτεχνία στα σχολεία

Οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Αντώνης Φωστιέρης, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η συγγραφέας και καθηγήτρια Φωτεινή Τσαλίκογλου και πλήθος πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν σε διημερίδα του ΙΕΠ για τη λογοτεχνία στα σχολεία.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της εκπόνησης νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, διοργανώνει διημερίδα με τίτλο:

«Η Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Κριτική και Προγράμματα Σπουδών», 21 και 22 Μαΐου 2021