Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Οσο υπάρχουν εθελοντές

Η Ματίνα Γαριδάκη εργάζεται στο υπουργείο Οικονοµικών, η δουλειά της όµως δεν τελειώνει µε το τέλος του ωραρίου. Συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς να αµείβεται, διδάσκοντας ελληνικά σε µετανάστες.

Η Εύη Τσινατσή είναι κοινωνιολόγος και κάθε Τρίτη µαζί µε άλλους εθελοντές οργανώνουν δράσεις για παιδιά που εργάζονται στον δρόµο. Ο εθελοντισµός για αυτούς είναι ένα στοιχείο πολιτισµού, καθώς όσο λιγότεροι περιθωριοποιηµένοι άνθρωποι υπάρχουν σε µια κοινωνία, τόσο πιο προηγµένη είναι.

Υπάρχουν πράγματι αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια

Τα κορίτσια παίζουν με κούκλες επειδή είναι προγραμματισμένα να ασχολούνται με... κοριτσίστικα παιχνίδια και όχι εξαιτίας κάποιου στερεοτύπου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε χιμπαντζήδες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Βiology». Οπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι νεαροί χιμπαντζήδες παίζουν και εκείνοι αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για την πόλη

Στολισμένα βαυαρικά έλατα με λαμπερά φωτάκια. Βρετανικά κάλαντα μεταφρασμένα κακήν κακώς στα ελληνικά. Και ο Αμερικανός Αγιος Βασίλης ντυμένος σαν φιγούρα από διαφημιστικό της Coca-Cola να τραγουδάει «χο, χο, χο». Οσο και αν απολαμβάνουμε τη σύγχρονη χριστουγεννιάτικη (υπο)κουλτούρα, παραμένει γεγονός ότι οι γιορτές στις ελληνικές πόλεις δεν έχουν σχεδόν τίποτε το... ελληνικό. Τη στιγμή που τα παραδοσιακά έθιμα της χώρας μας έχουν σχεδόν εκλείψει στις πόλεις, υπάρχουν ακόμη ελληνικά χωριά όπου επιβιώνουν χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες συνήθειες που διαφυλάσσουν την παράδοση του λαού μας εδώ και αιώνες. Πόσοι από εμάς ωστόσο τις γνωρίζουμε;

Διαγωνισμός για πρωτοπόρους δασκάλους και καθηγητές

H Microsoft Ελλάς διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων και Καθηγητών, ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ομιλία: "Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ απέναντι στα παιδιά"

Η Δ/ση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το κέντρο Πρόληψης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρίας ''ΠΥΞΙΔΑ'' διοργανώνουν ομιλία με θέμα:''ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΤΙ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥΣ''

Φοιτητές αξιολογούν καθηγητές στο rateyourprofessor.gr

O φοιτητής εντοπίζει τον καθηγητή που συμπαθεί ή αντιπαθεί, διαβάζει τις γνώμες των συμφοιτητών του και δημοσιεύει τη δική του γνώμη και βαθμολογία. H τελική βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από το ένα έως και το δέκα

Η «Μύρτις» έρχεται Θεσσαλονίκη

Το 11χρονο κορίτσι της αρχαίας Αθήνας, το πρόσωπο του οποίου μπορούμε να δούμε χάρη στην τεχνολογία, είναι το αντικείμενο της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 14 Ιανουαρίου στο ΑΜΘ.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία της στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Μύρτις συνεχίζει το ταξίδι της εκτός Αθηνών, με πρώτο σταθμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ενα τσίρκο αλλιώτικο µε γλυπτά και παιχνίδι

Οι ταχυδακτυλουργοί, οι ακροβάτεςκαι οι χορευτές της µινιατούρας «Τσίρκο Κάλντερ», φτιαγµένοι από σύρµα, ξύλο και ύφασµα, θα ζωντανέψουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα πολύχρωµα «κινητικά γλυπτά»του αµερικανού καλλιτέχνη Αλεξάντερ Κάλντερ µετατρέπονται σε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών που πειραµατίζονται µε τις τρεις διαστάσεις των αντικειµένων σε «Ενα αλλιώτικο τσίρκο!».

Νότια Κορέα: Ρομπότ-δασκάλες σε δημοτικά της παραμεθορίου

Περίπου 30 ρομπότ έπιασαν δουλειά ως δασκάλες αγγλικών σε 21 δημοτικά σχολεία μιας νοτιοκορεατικής πόλης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, που δείχνει τόσο τις ολοένα διευρυνόμενες δυνατότητες της ρομποτικής τεχνολογίας, όσο όμως και τον κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των (ανθρώπων) εργαζόμενων λόγω αυτών των εξελίξεων, που θα ενταθούν στο μέλλον.

Μαθήματα ανθρωπιάς

Το σχολείο «Θεοτόκος» προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και διά βίου προσωπική και επαγγελματική υποστήριξη σε παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Πρόκειται για μια όαση στην Ελλάδα της παρακμής.

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο μέσα από το φακό και εξερευνούν τη μαγεία της φωτογραφίας

Οι μικροί φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από το παιχνίδι για το φως, τις ιδιότητές του, το χρώμα και τις ανακαλύψεις που σχετίζονται με το φως, όπως η φωτο-γραφία.

Το εργαστήρι του Κέντρου Γαία του Μουσείου Γουλανδρή φυσικής Ιστορίας απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών με διάθεση για παιχνίδι και φωτογραφική εξερεύνηση.

Η σχολική βιβλιοθήκη ως κέντρο καινοτόμων δράσεων του νέου ψηφιακού σχολείου

Ένα παράδειγμα του πώς η σχολική βιβλιοθήκη γίνεται αναπόσπαστο τμήμα του σχολείου, η καρδιά μάλλον του σχολείου, όπου δοκιμάζονται καινοτόμες δράσεις και αναζητείται η γνώση με χρήση πολλών πηγών, σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις.

Με παρόμοια πειραματικά μαθήματα που γίνονται σε συνεργασία με τους συναδέλφους των σχολείων δοκιμάζεται:
- η παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού,
- η διάχυση της γνώσης/πληροφορίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
- η χρήση των εργαλείων/υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου,
- η χρήση των ΤΠΕ,
- η εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.

Πηγή: http://9gym-perist.att.sch.gr/library/

Τι θα γίνει τελικά το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών;

Διαβάσαμε το άρθρο "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ΟΧΙ στα θεμελιώδη δικαιώματα των κωφών και περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε την έκβαση της υπόθεσης που αφορά το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.

Αφήγηση: "Τέσσερα φλουριά τέσσερις χαρές"


Ε.Σ.Α.μεΑ: Απαραίτητη η διασφάλιση του κοινωνικού, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Προγράμματος ʽΒοήθεια στο Σπίτιʼ

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου να καταθέσει τη θέση της για την προτεινόμενη από το Υπουργείο τροποποιημένη εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Αη Βασίλης: Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο Άη Βασίλης έρχεται κάθε χρόνο για να ζεστάνει περισσότερο τις καρδιές όλων μας και λιγότερο για να μοιράσει υλικά αγαθά. Πως όμως έκανε την εμφάνισή του και πως ο άγιος των Χριστιανών, Επίσκοπος Νικόλαος έγινε ο γλυκός ασπρομάλης που περιμένουν κάθε χρόνο τα παιδιά.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που φτάνουν στον τότε Νέο Κόσμο, ήταν εκείνοι που έφεραν τον Άγιο Νικόλαο. Οι Βίκινγκς είχαν αφιερωμένο τον καθεδρικό τους ναό στη Γροιλανδία σε συτόν ενώ και ο Κολόμβος στο πρώτο του ταξίδι έδωσε το όνομα του αγίου σε ένα λιμάνι της Αιτής στις 6 Δεκέμβρη του 1492. Μάλιστα, στη Φλόριντα οι Ισπανοί ονόμασαν έναν πρώτο οικισμό St. Nicolas Ferry, γνωστό και με το όνομα Jacksonville.

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: Από τον Ιανουάριο ο 13ος κύκλος μαθημάτων στη Στοά του Βιβλίου

Ξεκινά τον Ιανουάριο ο 13ος κύκλος μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιούνται στη Στοά του Βιβλίου. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σιγούν τα κάλαντα στο θόρυβο της «σύγχρονης κοινωνίας»

Ένα πανάρχαιο έθιμο που κρατήθηκε μέχρι τις μέρες μας κινδυνεύει να σβήσει στη βουή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.
«Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να ανοίγω την πόρτα σε όποιο παιδάκι θέλει να μου τραγουδήσει», «Αυτό το έθιμο νομίζω ότι γέρασε, άλλωστε πλέον είναι επικίνδυνο να γυρίζουν παιδιά ασυνόδευτα στους δρόμους», «Είναι ιεροσυλία να έρχονται παιδιά να σου πουν τα κάλαντα και εσύ απλά να μην ανοίγεις την πόρτα ή να τους λες αγενέστατα «Έλα άλλη ώρα, τώρα έχω δουλειά»
Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχετικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κάθε χρόνο, κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποιότητα ζωής, καλές σχέσεις με τους γονείς

«Και τι να πρωτοπείς στα παιδιά;» όταν μάλιστα δηλώνουν ότι για να έχουν καλή ποιότητα ζωής πρέπει οι γονείς τους να ανήκουν στην ανώτερη, ή έστω τη μεσαία κοινωνικοοικονομική τάξη. Παιδιά 8-12 ετών απάντησαν σε ένα ειδικό για την ηλικία τους ερωτηματολόγιο και έθεσαν τις δικές τους προτεραιότητες για την ποιότητα ζωής τους και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Η έρευνα έγινε μέσω του διευρωπαϊκού προγράμματος kidscreen και τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν 650 παιδιά και οι γονείς τους, διανεμήθηκαν σε σχολεία σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας (καθηγητής Γιάννης Τούντας).

ΥΠΟΙΚ: Έκπτωση δαπάνης για θεραπεία αποκατάστασης στην ΕΛΕΠΑΠ

Έκπτωση δαπάνης, έως 6.000 ευρώ, για θεραπεία αποκατάστασης στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, στην σχετική εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Στήριξη και ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=34984 και σίγουρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και επιχειρηματικά αλλά το κυριότερο και ουσιαστικά επειδή μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις που να υποκαταστήσουν τα ελλείμματα της κρατικής πρόνοιας με εταιρείες που να παρέχουν χαμηλού κόστους υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Unicef: "Μαγειρική για παιδιά: Αγαπημένες συνταγές από όλο τον κόσμο"

Εε, εσείς! Το στομάχι σας γουργουρίζει; Μήπως πεινάτε; Τι θα θέλατε να φάτε; Μάλλον το αγαπημένο σας φαγητό, ή μήπως κάνω λάθος; Για να δούμε λοιπόν... Μάλλον μακαρόνια με κεφτέδες και σάλτσα ντομάτας; Πουρέ πατάτας με κροκέτες ψαριού; Πουτίγκα σοκολάτας με κρέμα βανίλιας; Πιθανόν όπως εσείς, έτσι και κάθε παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο έχει το αγαπημένο του φαγητό, που θα έτρωγε... και θα ξαναέτρωγε... και μόνο αυτό θα μπορούσε να  τρώει συνέχεια... αν ήταν δυνατόν!! Τι αρέσει ιδιαίτερα στους μικρούς γιαπωνέζουνς να τρώνε, και τι στα κορίτσια στην Ινδίας τι προτιμά ο Μπόρις στη Ρωρία και τι η Μαρία στο Μεξικό;