Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΕΛΣ: Οι «Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις» εγκαινιάζουν ένα πυκνό πλέγμα δράσεων συμπερίληψης για ΑμεΑ και για άτομα άνω των 65 ετών

Οι «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζουν ένα πυκνό πλέγμα δράσεων με άξονα την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerarionEU.

Κεντρικούς στόχους των δράσεων αποτελούν η προσέλκυση ενηλίκων της 3ης και 4ης ηλικίας στην τέχνη και τον πολιτισμό, η καθολική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες σε καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, η παρουσίαση παραστάσεων του ρεπερτορίου της ΕΛΣ σε καθολικά προσβάσιμες συνθήκες, καθώς και η εκπαίδευση εκπαιδευτών, φροντιστών και επαγγελματιών του πολιτισμού, αλλά και του προσωπικού του θεάτρου, πάνω σε πρακτικές συμπερίληψης ενηλίκων 65+ και ΑμεΑ.

Από το 2016, κάθε χρόνο υλοποιείται -σε Αττική και Περιφέρεια- πληθώρα καλλιτεχνικών εργαστηρίων για άτομα 65+ και ΑμεΑ με στόχο την καλλιτεχνική συνδημιουργία με έμπνευση από την όπερα, το μουσικό θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Επιπλέον, την καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 υλοποιήθηκε, με την υποστήριξη της Alpha Bank, ο πρώτος επίσημος κύκλος δράσεων προσβασιμότητας «Όλοι μαζί στην όπερα», ο οποίος περιλάμβανε την παρουσίαση επιλεγμένων παραστάσεων σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια για άτομα με ή χωρίς αναπηρία καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης μεθόδων και πρακτικών συμπερίληψης για επαγγελματίες.

Από τον Ιούνιο του 2024, ο σχεδιασμός των δράσεων με στόχο την προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία εξελίσσεται και διευρύνει το κοινό τους, το οποίο θα αποτελέσουν διαγενεακές ομάδες, μεικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία, κάτοικοι γηροκομείων, μέλη από Λέσχες Φιλίας καθώς και εκπαιδευτές, φροντιστές και λοιποί επαγγελματίες του πολιτισμού που ενδιαφέρονται να εντάξουν μεθόδους συμπερίληψης στις πρακτικές τους. Το ευρύ φάσμα των δράσεων διαιρείται στις εξής κατηγορίες: 1) Δράσεις 65+, 2) Δράσεις ΑμεΑ και 3) Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις.

Η κατηγορία «Δράσεις για 65+» περιλαμβάνει εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα, διαγενεακά εργαστήρια για ενήλικες 65+ και παιδιά, συναυλίες σε γηροκομεία και Λέσχες Φιλίας, βιωματικά εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε ζητήματα 65+, καθώς και σεμινάρια του προσωπικού της ΕΛΣ σε ζητήματα κινητικότητας, επικοινωνίας και υποδοχής ενηλίκων 65+.

Αναγνωρίζοντας την ελλιπή εκπροσώπηση της 3ης και 4ης ηλικίας στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού και της τέχνης, οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ αφουγκράζονται τις ανάγκες της εν λόγω ηλιακής ομάδας για επικοινωνία, έκφραση και καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν και σχεδιάζουν εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα με στόχο την ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση και παρότρυνση προς διάφορες καλλιτεχνικές και δημιουργικές διεξόδους.

Η κατηγορία «Δράσεις για ΑμεΑ» περιλαμβάνει εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα για μεικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία, βιωματικά εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών καθώς και σεμινάρια εκπαίδευσης προσωπικού ΕΛΣ σε ζητήματα συμπερίληψης ΑμεΑ.

Η κατηγορία «Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις» προσθέτει στην ήδη υπάρχουσα λίστα των επιλεγμένων παραστάσεων 15 ακόμα παραγωγές όπερας, μουσικού θεάτρου και χορού για ενηλίκους και παιδιά της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για τις επιλεγμένες παραστάσεις, έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις για κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέσεις για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και θέσεις τυφλών ανθρώπων και ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.nationalopera.gr/nea-anakoinoseis/item/6533-oi-ekpaideftikes-koinonikes-draseis-tis-ethnikis-lyrikis-skinis-egkainiazoun-ena-plegma-draseon-symperilipsis

Ν.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου